vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.27. 

Mire az ítélet testet öltött

A régi szép időkben jó volt a hangulat a Magyar Kommunista Párt, későbbiekben a Magyar Dolgozók Pártja központi székházában Budapesten, az Akadémia utcában. Egyik szobából ki, a másikba be, szomszédoltak a titkárnők, a párt vezére, Rákosi is be-betért egy szobába, és joviálisan elbeszélgetett az apparátus dolgozóival. Persze hogy jó volt a hangulat, mert a párt és vezérkara nagyszabású terveket készített, és az apparátus dolgozóinak lelkében a derű honolt. Amíg egyszer csak teljesen megváltozott a légkör. Megszűnt a folyosói császkálás, a titkárnők végtelen pletykálkodásai is abbamaradtak, az apparátus dolgozói, a férfiak meg lázasan nézték az íróasztalukon heverő dokumentumokat. Csak utólag tudták meg az emberek, hogy ez a nagy változás Rajk Lászlónak köszönhető, mármint annak, hogy őt letartóztatták, és megkezdődött a Rajk-ügy felgöngyölítése.

Rendszeresen tanácskozott a Politikai Bizottság, noha annak ülésein akkor még szó sem esett Rajk László „bűneiről”. Azt csak később ismerték meg a nagyhatalmú PB tagjai. Erről csak a trojka tudott. Rákosi, Gerő, Farkas Mihály és Révai József, plusz Péter Gábor és Kádár János.

Ismét tanácskozásra gyülekezett a testület. Pontban 10 órakor Rákosi Mátyás megnyitotta az ülést, és azt mondta: elvtársak! A Szovjetunió kommunista pártja politikai bizottságának üléséről tilos késni. Sztalin elvtárs a késedelmeskedőket egyszerűen kivégeztette. Lassan mondta Rákosi, hogy mindenki megértse, mire gondol. 10 óra 2 perckor Gerő Ernő szólalt meg: két perccel múlt 10 óra, már két halottja van a Politikai Bizottságnak. Innentől kezdve órát lehetett állítani ill. igazítani a Politikai Bizottsága üléseinek kezdő időpontjához.

De nemcsak az óra járt pontosan a pártközpontban, hanem a cséphadaró is a párt vezető berkeiben.

– Rajk Lászlót 1949. szeptember 3-án kizárták a Politikai Bizottságból. Akkor már régen Péter Gáborék kezelték Rajk elvtársat. Szeptember 3-án kizárták, és október 15-én fel is akasztották.

– 1950. április 25-én Nagy Imrét menesztették a pébéből.

– 1950. május 31-én Szakasits Árpád mehetett. Szakasits úr volt az egyesített munkáspártnak, az MDP-nek az első főtitkára, majd később köztársasági elnököt csináltak belőle, hogy aztán rövid úton bevonuljon a börtönbe.

– 1951 márciusában Marosán György került ki a Politikai Bizottságból, majd került be a börtönbe. Vajda Imrét is kirúgták a legfőbb döntést hozó testületből. Ma már senki nem tudja, ki is volt ez a Vajda Imre.

– 1953. február 26-án Kádár János bekerült a börtönbe, de előtte február 26-án kikerült a Politikai Bizottságból.

– Kovács István is, és Vas Zoltán is 1953. június 28-án köszönhetett el a párt vezető testületétől. Ha ugyan volt erre idejük.

– És a sort maga Rákosi Mátyás tetőzte be, 1956. október 24-én mennie kellett egyszer és mindenkorra.

Hogy az időfegyelmezés milyen eredménynyel járt végül is a pártban, arról mind ez idáig nem szólt az emlékezet, de az írások is hallgatnak. De térjünk vissza 1949. október 15-ére.

Budapesten a VIII. kerületben a mai Tolnai Lajos utca épületének kis udvarán felakasztották Rajk Lászlót. A politikai vezető testületnek végig kellett néznie a politikai bűntettet. Volt, aki rosszul lett, volt, aki a kivégzés utáni fogadáson egy falatot nem tudott enni, és egy kortyot sem bírt inni. Rákosi Mátyásnak nem volt ilyen gondja, mert egyes források szerint éppen a Tiszántúlon múlatta a napot, szemlézett a párt gazdája. Telefonon kapta az értesítést, hogy Rajk Lászlón az ítéletet végrehajtották. A hírt a körülötte állók is hallották. Rákosi felnézett az égre, nagyot sóhajtott, és csak annyit mondott: sok álmatlan éjszakát okozott nekem, amíg ez a per testet öltött. Hogy mire gondolt Rákosi a testet öltött kifejezés használatakor, arról nem szól a fáma. Ott, a Hortobágy szélén, aki hallotta, nem is értette. De a történelemkönyvek feljegyezték ezt a különös mondatot.

 

– bégyé –