vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.03. 

Janukovics: Ukrajna az EBESZ egyesítő erejévé válhat

Viktor Janukovics ukrán államfő az EBESZ-csúcson (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) tartott beszédében kijelentette, hogy Ukrajna az EBESZ egyesítő erejévé válhat.

Az államfő szavai szerint Ukrajna blokkon kívüli státuszának köszönhetően Ukrajna a szervezet „tisztességes ügynöke” lesz és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy - az EBESZ tagországok érdekében - a szervezetet hatékonyabbá tegye.

 Janukovics emlékeztetett arra, hogy 2013-ban Kijev lesz az EBESZ elnöke. Ezzel kapcsolatban az államfő hangsúlyozta, hogy ez az Ukrajna iránti bizalom nagy ösztönzőerő a további önfejlesztésre, a szisztematikus reformok folytatására és a demokratikus társadalom fejlődésére nézve – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

 Ukrajna támogatja, hogy nemzetközi jogi alapon találjanak kölcsönösen elfogadható  megoldásokat az EBESZ régióban jelen lévő lévő konfliktusokra – jegyezte meg Janukovics.

 "Szervezetünk számára a legnagyobb kihívást és a legnagyobb, regionális biztonságra való veszélyt leginkább a megoldatlan konfliktusok jelentik. Ukrajna támogatja azon hatékony mechanizmusok alkalmazását, amelyek hozzájárulnak a konfliktusok megelőzéséhez" - jegyezte meg Janukovics.

 Janukovics szerint az EBESZ tagországoknak  bizalomépítő intézkedéseket kell tenniük Európa országai között függetlenül a védelmi szervezetben való tagságuktól.

 Az államfő úgy véli, hogy a fegyverkezés feletti ellenőrzés rendszerét modernizálni kell. Janukovics megjegyezte, hogy  a globális pénzügyi válság során az EBESZ hasznos lehet azon államok politikai párbeszéde során, melyek célja, hogy a gazdasági jellegű kihívásokra kellő időben reagálni tudjon.

 December 1-jén, Asztanában (Kazahsztán) kezdetét vette az EBESZ csúcstalálkozó, amelynek napirendjén az európai kontinens biztonsága, a CFE-szerződés (Hagyományos fegyveres erők Európában), valamint az EBESZ közeljövőben való célkitűzéseinek a kérdése szerepel.

 

(Forrás: karpatinfo.net)