vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.03. 

Buridán szamara

Az egyik hétvégi tv-műsorban a szerkesztő riporter megkérdezi a magát keresztény újságírónak nevező, jobboldalinak tartott hetilap főszerkesztőjét, hogy vélekedik a szektákról? Borókai Gábor meglepő választ ad. 15 évvel ezelőtt is volt olyan kicsinek mondható egyház, amelyről sokan azt hitték, pusztán üzleti célból jött létre. Ez a Hit Gyülekezete volt. Ma pedig egyrészt hatalmas közösséget ölel föl, és sokakat ismerünk azok közül, akiket ez az egyház húzott ki a bajból, kilátástalan helyzetéből. Tehát megállta a helyét és felnőtt.

Nos, ha ezt így gondolja, furcsállom. Lehet, hogy a főszerkesztő nem hallott arról, hogy a Hit Gyülekezete 1998-ban csak az országgyűlési választásokkal foglalkozott, hónapokon át istentiszteletek helyett választási gyűlések voltak, a házi csoportok kopogtatócédula-gyűjtő csoportokká alakultak át. Németh Sándor, a vezető lelkész 12 ezer ember előtt prédikálta, hogy Orbán Viktor, az ország jelenlegi miniszterelnöke Nabukodonozor. A vezető lelkész és a gyülekezet pedig a Bálám szamara, akiket Isten rendelt a pusztító megfékezésére. Tehát ez az egyháznak nevezett képződmény a kampányolást üdvösségi engedelmességi kérdéssé tette. A Hit Gyülekezete egyébként, mint az SZDSZ „fiókegyháza” lett hírhedtté.

Számos segélykérő levelet küldtek szét azok a tagok, akik elpanaszolták dr. Tóth Gábor esetét, aki Németh Sándor vezető lelkész egykori titkára volt, és szolgálata közben a Szabadság híd tetejéről kellett lehoznia az egyik presbiternek, mert Németh Sándor olyan behatóan foglalkozott a lelkével. Ez a presbiter aztán cukorbeteg lett a gyomorfekélye mellé, végül alkoholizmusba menekült.

Uzoni Péter tragikus esetére is sokan emlékeznek, s ez sem támasztja alá a Hit Gyülekezetének, mint védelmező egyháznak a meséjét.

És végül, de nem utolsósorban meg kell említeni Bartus Lászlót, a Hetek egykori szerkesztőjét, aki orvosi bizonyítványt kapott arról, hogy személyiségét öszszezúzták, valószínűleg véglegesen. Hosszú hónapokon keresztül idegosztályon kezelték. A Hit Gyülekezetéről és annak vezető lelkészéről, az „egyházban” uralkodó infernális állapotokról szóló könyvét ismertetném meg röviden Borókai Gáborral.

A Hit Gyülekezete létezése óta szakadatlanul viták kereszttüzében áll; szerintünk jogosan háborognak ellene mind a történelmi egyházak hívei, mind számos magánszemély, elsősorban a gyülekezetbe beléptetett fiatalok szülei. Akiket eddig megkérdeztem, mert látták ennek az állítólagos egyháznak néhány vidám vasárnapját, valamennyien minősíthetetlennek nevezték a vezető produkcióját. A többség pénzügyi alapon szerveződő szektának tartja a gyülekezetet, amely elszakítja a gyermeket a szülőtől, s a szomorú történetek sokaságát hallgatva, nem túlzás azt állítani, hogy agymosásban részesíti tagjait.

Ismerek olyan nyugdíjas házaspárt, akinek gyermeke, házastársával együtt, szinte nyomorog, sőt adósrabszolgaságban sínylődik. A nagyszülők, ha emiatt a hiteseket kritizálni merészelnék, (merthogy nem csekély részük van az adósság felvételében), kockáztatnák unokáikkal való találkozásaik lehetőségét, viszont az unokák nélkülözését nem bírják elnézni, tehát támogatják őket. A nagyszülőktől kapott támogatás és a bárhonnan érkező pénz minden fillérje után a gyülekezetbe belebódultak befizetik a nem csekély kötelező részt a gyülekezet pénztárába. Ördögi kör. Nemde?

Széles körben ismertté a szektában folyó abszurditásokat 10 éve megjelent könyvében szintén egy gyógyíthatatlan áldozat, egy újságíró tette, aki nyolc éven át tagja volt, mi több, a vezetők legbelsőbb köréhez tartozott.  Kilépett a gyülekezetből, de a démonok továbbra is fogva tartják, amin ne csodálkozzunk, hiszen a  megtérőknek például  el kellett égetniük összes könyvüket és szét kellett  fűrészelniük összes hanglemezüket, hogy megakadályozzák belőlük a démonok kiáradását. Orvoshoz menni a gyülekezet tanítása szerint a hitetlenség jele. Ijesztő: a hívők eksztázisban való rángatózása a padlón, s utána az órák hosszáig tartó nevetőgörcs.

A gyülekezet lelkésznek mondott vezetője – a kétségtelenül nem teljesen egészséges újságíró szerint – teljhatalommal rendelkező diktátor, aki valójában nem a Szentlélek, hanem feltehetően valamilyen rossz démon befolyása alatt áll, ezt viszi át a hívőkre is, valójában feketemágiát űz. Azt állítja, hogy a vezető lelkész a belső körben lévő személyek életét tönkretette és ellehetetlenítette emberi kapcsolataikat. A tagok nagy része is szenvedett attól a pszichikai nyomástól, amely a vezető részéről érte őket, így 1998-ra a középvezetők egy része már nem tudta tovább elviselni a vezető lelkész önkényeskedéseit, kiváltak pár százan és új „egyházat” alapítottak. A Hit Gyülekezete pénzügyi manipulációi állnak a magánkiadásban megjelentetett könyv középpontjában. A gyülekezeten belül az újságíró leírása szerint szinte minden pénzügyi tranzakció feketén, zsebből zsebbe történt, elképesztő trehánysággal, ez pedig sikkasztásokat, áfa-csalásokat és egyéb törvénytelenségeket vont maga után. A vezető lelkész minden pénzt magához vont, a hívők befizetett tizedeiből havi tíz-tizenötmilliós tiszta jövedelemre tett szert, s ebből fejedelmi módon élt, miközben az alkalmazottak nagy részének csupán éhbért fizetett. A lenyúlt pénzekből kacsalábon forgó várat építtetett magának a Balatonnál, csak libamájat volt hajlandó fogyasztani, s több százezer forintos öltönyökben páváskodott. Aki ennél olcsóbb öltönnyel akarta megajándékozni, azt kipellengérezte. A vezető lelkész  mindig az SZDSZ kegyeit kereste, ezért  beépítette  Hack Pétert az SZDSZ-be, mint  legjobb tanítványát, aki  elvtelen és feltétlen kiszolgálója volt a primitív embernek, noha  látta, hogy az mit művel.

Az imakommandók tevékenységének leírása megdöbbentő. Az újságíró saját tapasztalata szerint: a gyülekezet órákig, napokig, hetekig tartó imádkozással akarta céljait elérni; az imákban ellenségeinek szörnyű kínszenvedést, s ezúton bekövetkező halált kívánva. S hogy ebben mennyire hittek a gyalog tagok, engedjenek meg egy történetet. A kilencvenes évek elején megismertem egy budai vendéglő középvezetőjét, akinek a lába szinte el volt rothadva egy darabon. Szörnyülködésemre, hogy így dolgozik, miért nem megy orvoshoz, kinevetett. Orvoshoz, ugyan! Csak az imakommandó segíthet – mondta, majd leült mellém, s halálosan komolyan elmesélte, képzeljem el, már háromszor be akarták zárni a vendéglőt, újjáépítés miatt, de az imakommandó nem engedte. Ő szegény el sem tudta képzelni, hogy nem az ima ereje, hanem SZDSZ-es manipulátorok vitték a hírt, jövő héten bontás, s majd ugyanők húzták el még egy évig, így növelték a hitesek táborát, jöttek a választások, kellettek a cédulaszedők. A könyv megjelenése óta eltel 10 év. A szektának, amit egyháznak neveznek, „a haja szála sem görbült”. A vezető lelkész nem vacakolt, nem perelte be az illető újságírót, inkább kitetette Amerikába, kergetni a démonokat. A vezető lelkész és gyülekezete kezelésében székházak, hetilap, és tv-adó van. A szekta alapító tagja Hack Péter, az SZDSZ alapítója is és nagy rombolásai-rablásai idején végig kitartott pártja mellett, nem olyan rég lépett le a süllyedő hajóról, s most újabb pártot készül alapítani. Ugyanennek a szektának egy másik tagja, az SZDSZ Baranya megyei embere, Hegedűs Tamás ma a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Hit Gyülekezetének szolgálói a teljes idejű szolgálat mellett mindenféle seftelésre kényszerülnek, tiszta vagy éppen kevésbé tiszta gazdasági ügyekbe keveredve. A Hit Gyülekezetének felébredt tagjai úgy vélik, hogy ez az egyháznak nevezett szervezet egy elbürokratizálódott, világi egyesület útját járja. Egyháznak semmiképpen sem felel meg.

 

czyla