vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.08. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 49. száma!

A tartalomból:

Csurka István : A hamis történelem (2.oldal)

A Moody’s hitelminősítő intézet vitán felül a második világháborúban győztes hatalmak vállalkozása. Tekintélyes világcég az IMF és a Világbank kötelékében. Ez a műintézet most rontott egy fokot, vagy talán kettőt is a magyar állam hitelképességi mutatóján, s ezzel megindított egy támadást a forint ellen, egészen pontosan tett egy gesztust a hamis történelem magyarországi erőinek. Nyilván megrendelésre és parancsra. Indoklásában azt mondja, hogy azért tette ezt, mert a magyar kormány költségvetési intézkedései, azaz a bankadó, az egyes indokolatlanul nagy haszonnal dolgozó külföldi cégekre kivetett különadó, valamint a nyugdíjpénztárakba történő befizetések közösségi nyugdíjlapba irányítása átmeneti, ideiglenes és egyszeri intézkedések, a Moody’s-t az nyugtatná meg, ha ezeket állandó és kemény megszorító intézkedések váltanák fel. Az a népnyúzás, amely a hamis történelem uralma idején az egyedül üdvözítőnek volt kikiáltva és az ország tönkretételéhez vezetett. Most tehát a magyar kormány és a költségvetést elfogadni készülő többség óriási kihívással néz szembe, a hamis történelem bajnokai pedig segítséget kaptak Nyugatról, valójában a hamis történelem pénzügyi hatalmától.

 Politikai satucska (3.oldal)

Alföldi Róbert alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére. Elsősorban azért, mert celeb. A celeblét felületessége, ripacssága, értéktelensége Alföldi meghatározó személyiségjegyévé vált. Másodsorban, mert celebsége mellett – legyen ez bármekkora paradoxon – egyfajta underground, ráadásul meleg underground kultúrát próbál színpadra vinni. Nem is túl jól. Harmadsorban pedig, mert visszakézből utasít el mindent, ami a nemzet fogalmához köthető. Alföldi világlátása kozmopolita, és egy velejéig korrupt, romboló rendszer kegyeltje, egyben hirdetője volt. Annyira nem tehetséges, nem sikeres, nem jó, hogy ez – Nemzeti igazgatói minőségében – elnézhető legyen. Alföldi eltávolítása a Nemzetiből feltehetőleg napirenden volt. Maga a leváltás szinte csendben, egy-két kultúraféltő Magyar Narancs, valamint ÉS-szerző hörgése mellett történhetett volna. De, Alföldinek szerencséje (vagy jó kapcsolata) volt, és a teljes érdektelenségbe süllyedt Jobbik mitugrászai szereplési lehetőséget láttak az ügyben. Először az MSZP haknisztárja, Pörzse Sándor izzított. Pörzse olvasmányélményei közül a kifésülő sampon használati utasítása lehetett a meghatározó, így nem csoda, hogy parlamenti felszólalásában összekeverte a János vitézt a Jancsi és Juliskával. Pörzse után Novák Előd hiperaktiválódott, aki minden második mondatában utalt Alföldi buziságára. Ez azért gyanús. A Jobbik korábbi szóvivője, Király András azért mondott le, mert megjelent néhány fénykép, amint transzvesztitákkal pózol. A Jobbik fiúkái amúgy is elég femininek (Novák, Szabó, Staudt), így kissé zavarba ejtő a folyamatos buzizás, ráadásul egykori nagy barátja, a Tomcat néven elhíresült Polgár Tamás rendszeresen Emőkézte Novákot. Igaz, később fel is pofozta. Ilyen indítással teljesen hiteltelenné vált a jobbikos kultúra- és értékféltés.

 Erélyesebb fellépést a sarlatánok ellen (4.oldal)

Dicsérettel „vizsgázott” az egészségügy megmentését célzó kormányzati vitairat, az Újraélesztett egészségügy, Gyógyuló Magyarország – Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) előtt. Erről és a NET-nek a kormányzat felé megfogalmazott javaslatairól a grémium elnökhelyettesét, szervezési alelnökét, Dr. Gara Imrét kérdezte Medveczky Attila.

– Évek óta ezzel a kérdéskörrel foglalkozom tudományos szinten. Az MTA támogatásával írtam egy könyvet még 2004-ben A szívinfarktus megelőzése – tények, hitek, tévhitek címmel. E munkában – többek közt – áttekintettem az összes hamis, megtévesztő gyógymódot. Amikor a NET elnökhelyettesévé választottak, kimondtam: kíméletlenül harcolni fogok a lakosságot megtévesztő, így számára óriási egészségügyi és anyagi kárt okozó hamis gyógymódok és terápiák ellen.

 Kocsmának használták a templomot (5.oldal)

Megújult a nagyszőlősi ferences kolostor és templom. Az épület ünnepélyes felszentelésére és használatba vételére 2010. október 23.-án került sor. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Majnek Antal püspök volt; vele együtt misézett Magyar Gergely tartományfőnök, Bán Jónás nagyszőlősi házfőnök, a kárpátaljai rendház többi tagja, kárpátaljai egyházmegyés papok és számos, Magyarországról érkezett ferences. A szentmisén két, Ausztriából érkezett ferences testvér is részt vett. A nagyszőlősi ferences rendház renoválásáról és a kárpátaljai misszióról fr. Bán Jónás gvárdiánt kérdezte Medveczky Attila.

 A kihagyott nemzedék

Paládi József: Lila nőszirom c. művét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Az a helyzet, hogy Parti Nagy Lajos, a Népszabadság szerzője írói munkásságának elismeréseként Kossuth- díjat kapott. Cserébe ki is lépett az Írószövetségből. Parti Nagy Lajos amit a Népszabadságban közöl, illetve amelyeket közölnek tőle, nem a szépirodalom világába tartoznak, csúf irodalom ez. Az élet nagy fonákságait írja meg életszerűtlenül. 1956- ról, annak valóságáról kevesen írtak és írnak. Hol vannak már Moldova György több százezres nagyságrendben megjelent könyvei. Hol van a Magányos pavilon, hová lett a Gázlámpák alatt? Ki tudja. 56 kommunista hősiességét mondták el ezek a könyvek. De hogy mi történt valójában, Moldova sem írta meg sosem – legalábbis ezekben a könyvekben nem. Fenntartás nélkül elismerhetjük, voltak nagy könyvei Moldova úrnak. Ilyen volt a 40 prédikátor. De most nem róluk kell szólni, hanem Paládi József Lila nőszirom című novelláskötetéről. Mostanában Paládi József minden évben megajándékoz bennünket egy novelláskötettel. A Lila nőszirom előtt megjelent A bánat hegedűje című kötet. Ez is novellafüzér. A Lila nőszirom is az. Írásait közölte a Havi Magyar Fórum is.

 Interjú Ókovács Szilveszterrel, a Duna Televízió vezérigazgatójával (9.oldal)

Tekintve, hogy a földi inerciarendszerben minden és mindenki gravitálni kénytelen, senki sem tekinthet magára függetlenként. Még Vásárhelyi Mária sem az, neki is valamilyen értékrend és belső meggyőződés mentén telik az élete. Aki ezt bármilyen tevékenységében nulláig leszorítani képes, biorobottá válik. Sokkal többre értékelek egy méltányos működésű balos riportert, mint egy kilúgozott kollégát, aki a politikai korrektség lehetetlen patikamérlegén egyensúlyoz – és nagy körülményesen ballag a semmi körül. Akinek pedig a köztévé, mint műfaj nem hiányzik, az aláír a két nagy kereskedelmi tévének: a világból a való villákba vonul be velük.

 Interjú Jónás Istvánnal, a Magyar Rádió vezérigazgatójával (10.oldal)

A rádióhallgatókra is jellemző, hogy szeretnek közösséghez tartozni. Ezzel a közösséggel szeretne valamilyen módon érintkezni is, és ennek a közösségnek a tagja lehet ennek a rádiónak a hallgatója. Nem csak azért, mert a törvény is előírja, hogy össze kell fogni a médiumoknak, de én is azt szeretném, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott közmédium kikerülhetetlen legyen, ha valaki tájékozódni akar, ha a valódi hírekre kíváncsi, ha élményt akar, ha zenét hallgatna, kulturális értékekkel akar találkozni… először a közmédia jusson eszébe, azt keresse, mert ott ezeket a legnagyobb gazdagsággal megkapja.

 Világjáró vándorszínész a Felvidékről (11.oldal)

Boráros Imre színművésszel beszélget Medveczky Attila.

– 1965-ben lettem a komáromi színház tagja. Azokban az években egyre több amatőr, színházon kívüli pódiumesteket tartottak. Ekkor arra gondoltam, hogy én is szerkesztek egy irodalmi estet. 1969-ben állította össze Gál Sándor költő barátom Szabad vonulás c. kötetét. Ebben meghatározó erővel lép előtérbe a nemzetiségi lét megannyi kérdése. Ennek a sajátos sorsnak tudatosulása gyötrő magányt alakít ki a lírai alanyban, a roppant súlyok cipelésére ítélt, felelősségteljes írástudó magányát. Megszólaltatja a meghurcolt felvidéki magyarság fájdalmait, a kitelepítések pokolbéli kínjait: „autókra pakolt rokonok / arcát látom…” 1945-ben Benes kassai beszédében egységesen háborús bűnösnek nyilvánította a csehszlovákiai magyarságot. Ekkor fosztották meg iskoláitól, nyelvhasználatától, tették állástalanná a magyar tanítókat. Jómagam Gál Sándornak az akkor még meg sem jelent Veszteségeink c. költeményét szavaltam el. Egyszer-kétszer figyelmeztettek is: jobb lenne, ha ezt nem mondanám el, saját érdekemben. Nem lehetett megfélemlíteni, s a mai napig a műsoromon tartom ezt a verset.

 Szőcs Zoltán: Sokasodó hírek olvadó jelentősége (15.oldal)

A hét vicce szememben, hogy az amerikai titkosszolgálat egy 22 éves, Afganisztánt megjárt közkatonát tartóztatott le, mint a kiszivárogtatás felelősét. Ha ez igaz lenne, akkor az amerikai külügyminiszterasszonyt kellene másodikként letartóztatni, mivel az irányítása alatt álló intézmény biztonsági rendszere annyira laza, hogy ez a katonagyerek hozzájuthatott 250000 titkos dokumentumhoz. Persze biztos, hogy nem jutott hozzá. Porhintés az egész, ugyanis a valódi felelősök szeretnék elhitetni a világgal, hogy ilyen egyszerűen mennek ma a dolgok. Vagyis: a hírek világa lejárt, oda sem kell figyelni rájuk.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg!

info@magyarforum.hu