vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.10. 

Az önálló magyar politizálás létjogosultságának igazolása

Több mint 200 településen szerepelt sikeresen az MKP

„Kisebb-nagyobb kampánycsend-sértésekkel, néhány helyen szavazatvásárlással, de november 27-én rendben véget értek a helyhatósági választások Szlovákiában. Bár a közvélemény-kutatók 50 százalék körüli részvételt jeleztek előre, az urnazáráskor a legtöbb tudósításban az hangzott el: a vártnál kevesebben mentek el szavazni” – olvasható a Felvidek Ma-n. A felvidéki önkormányzati választások értékelésére Berényi József urat, a Magyar Koalíció Pártja elnökét kértük.

 – Hol történt szavazatvásárlás?

 – Több településről van szó, és még nem értek véget a vizsgálatok. Egyelőre mást ez ügyben nem tudok mondani.

 – Akkor beszéljünk a kampánycsend- sértésekről. Egyről hallottam, a dunaszerdahelyiről. Ki sértette meg ebben a városban a választási törvényt?

 – Szlovákiában a választások előtt 24 órával a törvény értelmében kampánycsend van. Juhos Anna, a Most-Híd párt dunaszerdahelyi polgármesterjelöltje fizetett politikai hirdetést jelentetett meg az Új Szó női magazinjában, melynek megjelenési ideje 2010. november 27-e, és az előfizetők november 26-án kapták kézhez. Ez esetben az Új Szó is törvényt sértett. Mindez vissza is ütött a választásokban, mert Dunaszerdahelyen az MKP jelöltje nyert.

 – Még a kampány idejében olvastam elemzőktől, hogy az MKP revánsot vehet a Hídtól. Ez a jóslat be is teljesedett, és szerkesztőségünk nevében gratulálok önöknek! Nekem úgy tűnt, hogy sokszor a Híd és az MKP versenye zajlott a déli országrészben. Mintha a Híd csak arra játszott volna, hogy önöket legyőzze.

 – Ez igaz, de minket főleg az zavart, hogy a Most-Híd több esetben olyan jelölteket indított, olyan személyeket vállalt föl, akik közömbösek a magyar közösség problémái iránt. Sőt a magyar választókat arra ösztönözték, hogy szavazzanak ezekre a jelöltekre. Bugár Béla az ő hatalmas politikai tőkéjével tehát olyanok mögé állt, akik ezt nem érdemelték meg.

 – Néhány helyen viszont szövetségben indultak a Híddal. Így nyertek pl. Albáron, Buzitán, Marcellházán, Csallóközaranyosban és Nagyfödémesen. Utóbbi helyen az SDKU is a támogató szervezetek közé tartozott.

 – Az önkormányzati választások esetében a helyi szervezetek döntenek a szövetségkötésről. Miután kiestünk a parlamentből, néhány tagunk elbizonytalanodott, és a koalíciókötést tartotta helyben jó megoldásnak. Sőt több MKP-s függet-lenként indult el. Ez azt mutatja, hogy a mi valós eredményünk sokkal jobb annál, amit a rideg számok mutatnak. Az MKP önállóan 2010-ben mindössze egy polgármesteri hellyel szerzett kevesebbet, mint volt korábban. Ha bent lennénk a parlamentben, akkor minden bizonnyal több jelöltünk nyert volna.

 – Az adatokat olvasva láttam: valóban több független jelölt nyert a déli országrészben.

 – Aminek az előbb vázoltam az egyik okát. Hat nagyvárosban sikerült nyerni önállóan, MKP-színekben indult polgármesterjelöltnek, és mindez azt bizonyítja, hogy az elbizonytalanodottak félelme alaptalan volt. Tehát az MKP logója a jelölt neve mellett a siker garanciája lett.

 – A Csallóközben, a Komáromi járásban, a Vágsellyei járásban és az Érsekújvári járásban elsöprő az MKP-fölény. Nagymegyeren pedig 20 év után először választottak magyar polgármestert. Számított arra, hogy ez a parlamenten kívüli magyar párt ilyen jó eredményt ér el?

 – Titkon bíztam benne, mert tudtam, hogy jobb jelöltjeink vannak, mint bárkinek. Nagymegyeren is ez vezetett a sikerhez. Egy olyan jelöltet találtunk, Néveri Sándor személyében, aki meg tudta szólítani az embereket, és így nyert is.

 – Komáromban viszont addig kampányolt egymás ellen az MKP és a Híd jelöltje, míg jött a harmadik, egy független, és megnyerte a választásokat.

 – Komárom az egész felvidéki magyarság szempontjából kulcsfontosságú város. Ott Stubendek László, az MKP jelöltje is megelőzte a Most-Híd jelöltjét, azaz, ha a magyarok összefogásáról van szó, akkor a Most-Híd részéről lett volna indokolt az MKP jelöltjének a támogatása annak érdekében, hogy elkerülje azt, hogy a városnak ne magyar polgármestere legyen. Mindezt azért hangsúlyozom ki, mert több média arról írt, nekünk kéne támogatni a másik párt jelöltjét. Másfél évvel ezelőtt a Most-Híd egy erős kampányt folytatott, s többek között azt hangoztatták, hogy „nem számít, hogy a pék milyen nemzetiségű, ha jó kenyeret süt. Mindegy, milyen nemzetiségű az orvos, ha jól gyógyít.” Ez egy féligazság, mert természetesen az közösségünk tagjainak számára lényeges, hogy az orvosával lehetőség szerint magyarul beszéljen. Ezzel zavarták meg a választókat. Most Komáromban azt mondhatták az emberek, nem számít, hogy milyen a polgármester nemzetisége, ha ért a városvezetéshez. És ez egyben az utolsó helyet eredményezte a Most-Hídnak Komáromban a polgármesteri választáson. Bugárék ideológiája tehát Komáromban ütött vissza. Ez a város volt a Most-Híd bástyája, míg a miénk Dunaszerdahely. Mi az utóbbit viszont megőriztük.

 – Visszatekintve: milyen kampánystratégiát választottak? Mi volt az az elem, ami új, vagy más volt a tavaszi parlamenti választásokhoz viszonyítva?

 – Nem tagadom: figyelemmel kísértük a Fidesz-KDNP sikerének kulcsát és néhány stratégiai elemet eltanultunk tőlük. Országos szinten nem a kihívóinkat támadtuk, hanem saját programunkkal és jelöltjeink bemutatásával foglalkoztunk.

 – Nem akarok ünneprontó lenni, de Kelet felé viszont – legalábbis én úgy látom – nem voltak önök annyira erősek. Bodrogközt, vagy Kassát említeném. Mindez az említett területek el-szlovákosítása miatt történt?

 – Csak részben. A parlamenti választásokon nyert a Bodrogközben az MKP, de ez kevés volt a bejutáshoz. Gondolom ezért ott kiábrándultak pártunkból a szavazók. Most, hogy látják az eredményeinket, remélem, a bodrogköziek újra bíznak bennünk.

 – Pozsonyt elvesztették a kormánypártok. A Smer által támogatott jelölt nyerte el a főpolgámesteri posztot. Ez mennyire tekinthető jelzésértékűnek?

 – Nem tartottuk szerencsésnek, hogy a jobboldal Magda Vásáryovát indította el főpolgármester-jelöltnek. A hölgy a Magyar Fórum olvasói számára is ismert lehet, mert mielőtt politizálni kezdett, színésznő volt, és játszott a Sörgyári capriccio c. filmben is. Vásáryova egyszer már sikertelenül pályázott a köztársasági elnöki posztra, és rajta maradt a bukás bélyege. A Smer országos előretörésének pedig az az oka, hogy a jelenlegi kormánykoalíció igen csak kaotikusan irányítja az országot. A koalíció pártjai folyamatosan támadják egymást, és ez vezetett a mostani eredményhez.

 

Medveczky Attila