vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.10. 

Szentmártoni Jánost választotta elnökének a Magyar Írószövetség

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlése Szentmártoni János József Attila-díjas költőt választotta meg elnöknek az elkövetkezendő három évre. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartott közgyűlést Vasy Géza, a szövetség eddigi elnöke nyitotta meg. Ezt követően köszöntötte szövetségbeli költő- és írótársait Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik alelnöke. Utána Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárcavezetője mondott köszöntőt. Beszédében külön kiemelte, hogy napjainkban valóságos képi diktatúráról beszélhetünk, ezért az írókra hárul az a feladat, hogy létrehozott műveik révén visszahódítsák az olvasóközönséget, különös tekintettel az ifjúságra. „Ha csak fél órára oda lehetne ültetni az embereket a könyv mellé, hogy csöndben elmélkedjenek, már elérnénk egy fontos célt” - hangsúlyozta Réthelyi Miklós tárcavezető.

A közgyűlés vendégeként a későbbiekben köszöntőt mondott Tarlós István budapesti főpolgármester, aki megbecsüléséről biztosította azokat az írókat, akik neves elődeikhez hasonlóan lelkiismeretesen néznek szembe a hivatásukkal járó egyre nagyobb kihívásokkal. Mint elmondta, arra törekszik, hogy anyagi támogatással tudjon részt venni a Fővárosi Önkormányzat az írószövetség munkájában. Szeretné, ha a főváros közreműködésével pozitív változás következne be az irodalmi életben. „Abban a világban, ahol a fiatalok nem értik meg, hogy mit olvasnak, nagy felelőssége van a kortárs irodalomnak” – mutatott rá Tarlós István.

A bevezetők után adták át a Magyar Írószövetség örökös tagság okleveleit. Posztumusz örökös tagokká választották Déry Tibort, Illyés Gyulát, Németh Lászlót, Tamási Áront, valamint Veres Pétert. Az idei közgyűlésen örökös taggá nyilvánították Marsall László költőt, Tamás Attila irodalomtörténész-kritikust és Szalay Károly írót. A műfordítók számára létrehozott szakmai elismerést, a Hieronymus-díjat életművéért Hárs Ernő és Kodolányi Gyula vehette át.

Vasy Géza leköszönő elnök beszámolójában kitért az 1989-es közgyűlésre, amelyen megállapították, hogy a magyar irodalom iránymutatásáról nem mondhatnak le, ezzel szemben a kilencvenes évek parlamentjében még jelen lévő irodalmi szellemiséget hordozó személyek többsége már nincs jelen a politikai életben. Kihangsúlyozta, hogy 1990 óta egyik politikai irányzatnak sem volt eléggé fontos az irodalom.

L. Simon László leköszönt írószövetségi titkár, aki azt követően mondott le erről a feladatköréről, hogy tavasszal a parlament kulturális és sajtó bizottságának elnöke lett, felhívta a figyelmet arra, hogy hat évvel ezelőtt 22,5 millió forintról 6,5 millióra csökkent a támogatásuk: a kultúrára továbbra is nagyon kevés pénz jut, a költségvetéssel kapcsolatban nagy viták folytak, hogy mégis erősödhessék az erre szánt alap. Az irodalommal kapcsolatban álló jogszabályokhoz, mint amilyen a szerzői jogról szóló törvény vagy a médiatörvény, mindenképpen hozzá kell nyúlni. Az írószövetség jövőbeli két fő feladataként azt jelölte meg, hogy a klasszikusok kerüljenek vissza a köztudatba, valamint legyenek elérhetők azok a kortárs magyar alkotások is, amelyek a mi életünkről, a mai valóságról szólnak.

A Magyar Írószövetség jövője címmel tartott előadásában Szentmártoni János összefoglalva három nagy fel-

adatkört jelölt meg az elkövetkező három évre: a székház ügyét rendezni kell. További feladatként az írószövetség gazdasági helyzetének stabilizálását említette, és a modern technikai háttér biztosítását. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar írókra eddiginél is több munka vár, hiszen a megmaradás egyetlen lehetősége a kultúránk megőrzése.

A beszámolók után a résztvevők megválasztották a választmányi tagokat. Vasy Géza elmondta, hogy a választmány ötvenhat fője jelkép, amivel az 1956-os szabadságharcnak kíván emléket állítani az írószövetség. A választmány harminchárom szavazattal választotta elnöknek Szentmártoni Jánost, aki 1975-ben született Budapesten, az ELTE BTK magyar szakán szerzett bölcsészdiplomát, 2000-től a Magyar Napló folyóirat versrovatának és a Magyar Napló Könyvkiadónak felelős szerkesztője, nyolc évig szerkesztette Az év versei című reprezentatív antológiát. Költeményeit több nyelvre lefordították. Legutóbbi kötete Ballada hétköznapi díszletekkel (válogatott versek) a Stádium Kiadó gondozásában jelent meg.

A tisztújító közgyűlés az elnökön kívül megválasztotta az írószövetség elnökségét és választmányát, továbbá felügyelőbizottságát is. Az elnökség tagjai Ács Margit, Kiss Gy. Csaba, Falusi Márton, Mezey Katalin, Vasy Géza és Iancu Laura lettek. A szövetség felügyelőbizottságát a jövőben Báger Gusztáv, Benke László és Kelemen Erzsébet alkotják.

 

B.L.