vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.10. 

Romániában felére csökkentik a gyereknevelési szabadságot- nálunk három évre növelik

Felére csökkentik a gyereknevelési szabadságot Romániában a jövő évtől, erről a döntött a bukaresti kormány. Eddig két évig maradhattak otthon a kismamák, jövő évtől azonban ez egy évre csökken.

 A román kormány már hetekkel korábban bejelentett szándéka hatalmas tiltakozást váltott ki, tervben volt ugyanis a gyereknevelési támogatás összegének drasztikus csökkentése is. Emil Boc kormányfő bejelentése szerint az eddig érvényben levő összegek nem módosulnak. Sőt: a már gyereknevelési szabadságon levő kismamáknak sem módosítják a két éves szabadság időtartamát. Jövő évtől a kismama a második évben akár otthon is maradhat de ez már betegszabadságnak minősül, ekkor pedig nem kap támogatást.

 Romániában a gyereknevelési támogatás legkisebb összege 600 lej, a legnagyobb pedig a kismama legutolsó évében kapott bér 85 százaléka - de nem több mint 3400 lej. Országszerte problémát jelent azonban, hogy nagyon kevés hely van a bölcsődékben, a kormány ezt úgy oldaná meg, hogy kórházakat alakítanak át bölcsődékké. A Demokrata Liberális Párt (PDL) és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta koalíciót, de magát a PDL-t is megosztotta a gyereknevelési támogatás kérdése.

 Ioan Botis munkaügyi miniszter korábban egy évre csökkentett szabadságot és felére csökkentett támogatást javasolt, amit azonban az RMDSZ határozottan elutasított. Traian Basescu államfő úgy nyilatkozott: az állami költségvetésnek túl nagy terhelés a kismamák két évig folyósított támogatása.

 

(Forrás: erdon.ro)