vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.15. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 50. száma!

A tartalomból:

Csurka István : Az új tartótiszt (2.oldal)

A hamis történelem is tényekből áll. 1956 után tény volt, hogy a Szovjetunió nagyobb, erősebb, több a tankja, és tetszése szerint tud elbánni a magyarsággal. 1945-ben megnyerte a második világháborút, mi, magyarok, meg elvesztettük. Az ezekből levezetett hamisítás, amely szerint nem megszállt és kifosztott bennünket, hanem felszabadított és új rendet vezetett be, megfellebbezhetetlen állítás volt, de nem volt a nemzet lelkében elfogadott igazság. De nemcsak maga a felszabadulás, hanem minden, ami belőle következett. Minden hamisság, hazugság, erőszak, rablás az igazság és a helyes út páncéljába lett bujtatva. A mindennapi élet apró tényeiig mindent átjárt ez a hamisság. Mint ahogy ennek 56 utáni megismétlődését is. Az egzisztenciális fenyegetés összekeveredett a titkosszolgálati erőszakkal. Az egész élet kényszer lett és kényszerítés. Erről az emberek idővel egyre kevesebbet beszéltek, el nem fogadták, de beletörődtek, s ezért az új nemzedékekben ez is valami ténnyé fejlődött ki. Amíg otthon, a családban az ifjúság megkapta a valós tájékoztatást, legalább foszlányokban, addig az új nemzedékek ellenálltak a hamis történelem nyomásának, amint a család szétesett és a valós tényeket mély hallgatás övezte az ifjúság elbizonytalanodott, nem tudta szétválasztani a hamis történelmet a nem hamistól. A beszervezők és kihallgatók, az alhadnagyok és hadnagyok rétege, Erdélyben honos kifejezéssel „A Szerv” emberei kétfelől érkeztek. Egykori szegény családokból, ahonnan a szegénység sértettségét és úrgyűlöletét hozták, és nem hoztak semmilyen emelkedettebb megkülönböztetésre szolgáló műveltséget, amellyel megláthatták volna, hogy az a rendszer, amely őket anyagilag és hatalmi tekintetben felemeli – és el is választja a szegény otthontól, amelynek a sorsa nem változott, sőt esetleg romlott –, valójában a nemzetre nézve rossz rendszer. 1956-ig a rendszer erőszakszerveinek, pártapparátusának jelentős részét a durva, tanulatlan proletárok, a megkülönböztetésre képtelen emberek alkották. Ezek még kétely nélküli elvtársak lehettek. Ötvenhat után a kételynélküliséghez már más is kellett.

 A MIÉP elnökségének tagját, Farkas Lajost választották Zalaszántó polgármesterévé (3.oldal)

Bíztam a zalaszántóiak bölcsességében, akik gyűlölködés helyett a szeretetet, a rágalmazás helyett a megbízható, nyugodt vezetést választották, és talán az elmúlt négy év munkája arról győzte meg a településen élőket, hogy én négy évvel ezelőtt is polgármester-jelöltként a MIÉP programját, a rend programját ígértem s valósítottam meg. Bízom abban, hogy ez továbbra is az emberek józan megítélése folytán fog működni, mert valóban ez az élet programja. Nem lehet káoszban, összevisszaságban, indulatoktól vezérelve élni az életet. Egy településnek is megbízható, erős vezetésre van szüksége. Úgy gondolom, hogy ez a szavazatokban megnyilvánuló választási fölény ennek köszönhető.

 Mellőzik a civil szférát a Délvidéken (4.oldal)

Forráshiányosak a vajdasági magyar civil szervezetek. Anyaországi támogatásból működik a vajdasági magyar civil szervezetek 80 százaléka, a kapott összegeket azonban kevésnek tartják. A helyi magyar civil szféra esélyeiről, helyzetéről, Miskolczi Józsefet, a szabadkai székhelyű délvidéki Magyar Civil Szövetség (CISZ) elnökét kérdezte Medveczky Attila.

 Dr. Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnöke: (4.oldal)

A középiskolások részére a táborok mellett külön gondot fordítunk a történelmi ismeretek gyarapítására. Ezt szolgálja két nagyszabású történelmi vetélkedő. Az egyik a Gloria Victis elnevezésű, ami ’56-os ünnepségünkhöz kapcsolódik, a másik pedig a Cultura Nostra, amit a Pannonhalmi Főapátsággal közösen szervezünk. Ezek a vetélkedők nagyon népszerűek, s idén a téma a trianoni békediktátum volt. Minden évben mintegy kétezer magyarországi diákot tudnak határon túli magyar iskolákba elvinni, hogy ott a fiatalok együtt tudják ünnepelni a magyar történelem kiemelkedő eseményét. Összesen 270 helyi szervezetünk működik, és büszke vagyok rá, hogy 123 középiskolákban.

 Fogynak a magyarok az Erdély szívében lévő Balázsfalván is. Idén már nem indult magyar nyelvű első osztály, az összevont általános iskolában pedig alig néhány gyermek tanul anyanyelvén. Mégis vannak biztató jelek: magyar nyelvű rádióműsor szól a Balázsfalván élő magyaroknak. Az adás szerkesztőjével, Kémenes Loránt tűri római katolikus plébánossal beszélgetett Medveczky Attila. (5.oldal)

 Szőcs Zoltán: Szájíz (15.oldal)

Azon nem csodálkozom, hogy negyven év proletárdiktatúra és húsz év rendszerváltásos korszak után még mindig ilyen híreket lehet olvasni a Népszabadságban: „Átadták a Lukács György-díjakat”. Azon sem csodálkozom, hogy van egyáltalán – természetesen állami pénzből fenntartva – Lukács György Archívum, valamint Alapítvány, miként azon sem, hogy e grémium kuratóriumának elnöke Agárdi Péter. (Igen, az az Agárdi Péter, aki elkötelezett, örökölt haladási buzgalmában be akarta szüntetni a rádióban a déli harangszót.) Azon viszont őszintén csodálkozom, hogy negyven év proletárdiktatúra és húsz év rendszerváltásos korszak után még mindig vannak magyarok, akik ezt a díjat hajlandók átvenni. Hárman is voltak pedig: Poszler György, Krausz Tamás és Radnóti Sándor. Ezúttal gratulálunk nekik! Ha már átvették, meg is érdemelték.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!