vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.10. 

Sekély vizeken

Sekély vizeken lehet lubickolni, kajakozni, kenuval ügyeskedni, de mély merülésű, nagy hajóval közlekedni nem. Az ugyanis szükségszerűen megfeneklene: előrehaladása komoly vizeket feltételez. Így van ez a szellem világában is, ahol a tömegek csupán pancsikolnak a térdig érő dagonyában, a kevesek – akik mélyebb vizet találtak – sportolnak, edzenek. A még kevesebbek, a valódi mélység szerelmesei pedig búvármaszkot öltenek, és alámerülnek a láthatatlanba.

Elrémít engem az, hogy úgy hazánk, mint az Európai Unió közép és magas rangú tisztviselői között milyen sok dilettáns fordul elő: megszólal és a második mondatánál tudom, hogy halványlila gőze nincsen arról, amiről „nyilatkozik”. Mitől van az, hogy a kontraszelekció annyira érvényre jutott világunkban, hogy már-már szükségszerű feltétele egy pozíció elnyerésének a kontárság, az alkalmatlanság, az oda nem valóság?

Ma már keveset emlegetik a második világháború talán legtehetségesebb hadvezérét, az amerikai Patton tábornokot, aki bár Afrikától Berlinig győzelmet győzelemre aratott és porrá zúzta a náci hadvezetést, a legyőzött németeket a kívántnál kevésbé volt hajlandó gyűlölni: a megszállt vidékeken szabadlábon és pozícióban hagyott minden szakmai kiválóságot – orvost, mérnököt, professzort, direktort, ilyen-olyan vezetőt –, mert úgy ítélte meg, hogy szaktudásuk többet nyom a latba, mint esetleges náci szimpátiáik. (Patton tábornoknak e miatt számos vitája volt a zsidók befolyásolta, bosszúéhes amerikai vezérkarral és magával Eisenhowerrel is. Aztán egy több mint gyanús közlekedési baleset okozta a halálát: Berlinben egy amerikai katonai teherautó (!) ment neki a feltűnő kísérettel haladó, zászlós, tábornoki kocsinak. Nem mindennapi koccanás volt ez még abban a felfordulásban sem.) Patton mindennél többre tartotta a hozzáértést, és a jelek szerint ez már 1945-ben is kiiktatandó álláspontnak számított.

Olvasom a sajtóban, hogy az amerikai csapatok kivonása utáni rendezésre készülő iraki kormányfő, Maliki, nem a szunnita-síita vallási, politikai, műveltségi, etnikai anomáliák irányából próbálja talpra állítani hazáját, hanem szakértelmet ígér minden téren. Nem buta terv a hozzáértésre alapozni egy nemzet jövőjét, már csak az a kérdés, lesz-e rá vevő?

Idehaza kétségbeejtő ürességgel kong az alkalmasság hiánya. Néhány nappal ezelőtt Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója – a nemzeti műveltség templomának felelős vezetője – adta majdnem bérbe a románoknak az intézményt, hogy annak falai között méltó módon ünnepelhessék meg Erdély románná válásának évfordulóját. Alföldit még időben felvilágosították, hogy amit csinál, az égbe kiáltó botrány, ami ha mást nem, azt fényesen bizonyítja, hogy a Nemzeti Színház élén is egy olyan valaki trónol, akinek nagyon jelentős műveltségi deficitje van. Persze én is emlékszem, hogy nyolc évvel ezelőtt Medgyessy miniszterelnök követte el ugyanezt, amikor a budapesti Kempinski hotelben koccintott román kollegájával e dicső ünnepi alkalomból. A deficit nyilván nála is megvolt, de a helyzet esetében rosszabb: az ő pozíciójában egy több száz fős miniszterelnöki hivatal, titkárság, protokollfőnökség szervezte a programokat, és a jelek szerint senki sem volt az urak között, aki felvetette volna, hogy ízetlen dolog részt venni ezen a fogadáson. Ha szólnak neki, lehet, hogy nem megy el. A Kempinskiben nem csak egy ember alkalmatlansága feslett fel, hanem egy egész politikai rendszeré.

A jelek szerint a legmagasabb politikai intézmények irodáiban is ott ülnek a nem oda valók. A napokban csengett le a botrány, mert Schmitt Pál köztársasági elnök egy piszkozatnak szánt levéltervét átadta a sajtónak valamelyik idióta.

Aztán itt vannak az egyéb szakágú szakértőink. Hogy lehet az, hogy a Moszkva tér rendezési költségei az eredeti, Horn-korszakbeli 30 milliárdról 3 milliárdra estek vissza? Miért, hogy a Margit híd rekonstrukciós bekerülése a szerződés aláírását követő néhány hónapon belül megduplázódott? Miért, hogy a 4-es metró megvalósítása sokkal inkább jogi és pénzügyi botránykrónika, mint mélyépítési teljesítmény? Miért, hogy minden nagy állami beruházás mindig és minden körülmények között többe kerül, mint azt a szakértők eredetileg megszakértették? Miért, hogy a justizmordok kezdenek igazságszolgáltatásunk megszokott velejárójává válni? Miért, hogy az EU-támogatások nem elhanyagolható részét képtelen lehívni az illetékes hivatal, más részét pedig utólag vissza kell fizetni, mert jogtalan volt az elköltése? Hol van ilyenkor a magabiztos hozzáértés, a valódi, stabil szakértelem? A Hagyó úrra elég volt csak ránézni, amit mondott meg sem kellett hallgatni, hogy tudjuk, kivel állunk szemben, mégis: ez az ember egy XXI. századi despota módjára uralkodott a budapesti önkormányzatban. Ő lett volna az MSZP legmegfelelőbb, legalkalmasabb embere erre a magas, felelősségteli és nagy hozzáértést igénylő pozícióra? Nyilván nem. Ezért lett ő kinevezve. A politika retteg attól, hogy az alkalmas ember olyan pozícióba kerül, ahol alkotni tud. Szemükben nagyon veszélyes az ilyen. Sokkal veszélyesebb, mint a károk, amit az alkalmatlanság produkál.

De nézhetjük egészségügyünket is: a kismamával lúgot itatnak itt, az idős hölggyel formalint ott, az altató orvos oxigénes palackjába – onnan a beteg tüdejébe – tévedésből nitrogén kerül amott. Aztán jönnek a műtét során benn felejtett tárgyak: törlőkendők, csipeszek, érfogók. De előfordult már betegek összekeverése is. Tudom: rendkívül túlterheltek és alulfizettek a nővérek, a kórházi orvosok, de azért ennyire nem volna szabad megfeledkezniük Asklépiosról, az isteni orvosról, akinek ókori követői – (közülük a leghíresebbet Hippokratésznak hívták) – még a beteget gyógyították, nem a betegséget. Ma szinte már neve sincs a betegnek csak TAJ-száma és érvényes beutalója.

Végezetül el ne feledkezzem már a hadaró, beszédhibás tévériporterek hadáról, kiknél kifejezetten erőlködnöm kell, hogy megértsem őket. De még mindig ez volna a kisebb baj, a nagyobb az, hogy – egyáltalán nem ritkán – annyira felkészületlenül ülnek le meghívott vendégeikkel szemben, hogy egy gimnáziumi önképzőkör tagjai is színvonalasabb, lényegibb kérdéseket tudnának feltenni nekik, mint ők.

Ezt a fentebb vázolt kontárságot aztán csodálatosan kiegészítik a nagyon is felkészült, alaposan kiképzett, szándékos félrevezetők. Ők szinte megnyergelik a hozzá nem értők állandó hangzavarával elkábított publikumot, amely szembesülve az ő határozott, adatolt, szaknyelvezetű érveikkel, oda szédül, ahová ők akarják. Listájuk nagyon hosszú lenne, most csak egyre hivatkoznék közülük, Sepsiszentgyörgy büszkeségére, Bíró Béla „kisebbségkutató újságíróra”, aki rendszeresen képes meggyalázni mindent és mindenkit, ami és aki magyar. (Legutoljára a Népszabadság november 26-i számában fejtette ki nagy részletezéssel, hogy Erdély nem magyar és soha nem is volt az, Magyarországgal való 1848-as csatlakozása pedig egyszerűen botrány, és ő valójában nem is érti, hogy mire alapozzák a nacionalista magyarok az Erdélyre való igényt. Stb., stb.

A Bíró Bélák, Nádas Péterek, Spiró Györgyök, Kornis Mihályok, Konrád Györgyök és Aczél Endrék balliberális igehirdetései azután nagyon jó talajra találnak az általános, immár két évtizedes, össztársadalmi dilettantizmus által előkészített talajon.

Mert ugye emlékeznek: ha a mag jó talajra hullik, gyökeret ereszt és termést hoz az.

 

Szőcs Zoltán