vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.10. 

Tankör-baba
A főiskolák és egyetemek családbarátsága

Kopp Mária, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora, a magatartáskutatás kiválósága sajtótájékoztatót tartott a napokban. Tájékoztatójának témája a főiskolák, egyetemek családbaráttá tételének lehetőségei. A sajtótájékoztatón részt vett és fontos dolgokról beszélt Morvainé Bajai Zsuzsanna szakértő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviseletében. Tehát egy olyan társadalmi kérdésről tájékoztattak, ami érinti a felsőoktatási törvényt, a tandíjrendszert, a kollégiumi elhelyezés kérdéseit, a rugalmas óra- és vizsgarendet meg a többit.

Először is megtudtuk, hogy ma az első gyermek megszületésekor a nők átlagos életkora Magyarországon 28 év. A főiskolát, egyetemet végzett nők esetében ennél viszont lényegesen magasabb. A magas végzettségű fiatal nők és férfiak között a legnagyobb a különbség a kívánt és a ténylegesen megszülető gyermekek között. A társadalom igénye az lenne, hogy ezeknek a gyermekeknek a biológiai és pszichológiailag megfelelő életkorban való megszületését támogassák. A későbbi életkorokban gyakran már nem születnek meg a kívánt, várt, tervezett gyermekek. Magasabb a meddőség, és gyakoribb a gyermek károsodásának veszélye. Például nagy veszélyt hordoz magában a Down-kór. Kopp Mária professzor asszony azt mondja – gyakorlott édesanya és tudós kutató, kutatás csoportvezető –, hogy a nők választott szakterületükön is eredményesebbek lehetnek, ha a gyermekeik már a felsőoktatásban, a PhD-képzésben való részvételük alatt megszületnek. Gondoljuk el, hogy a fiatalok közel 30%-a vesz ma részt a felsőoktatásban, tehát igen jelentős réteg helyzetéről van szó. Ez a helyzet az utóbbi években változott alapvetően, ehhez kell alkalmazkodnunk – hallottam a sajtótájékoztatón, követve a pozitív példákat, a francia és skandináv államokban folytatott gyakorlatot. Mert Európa jó példákat is kínál, még a liberális Franciaország is, még a nyakig liberális Svédország is.

Beszéljünk a család- és gyermekbaráttá tétel feltételeiről. Az államnak alapvető kötelessége, hogy támogassa a gyermek- és családbarát felsőoktatási intézményeket, hogy ne legyenek ellenérdekek a családos fiatalok támogatásában. A gyermekvállaló fiatalok kettős hivatásának – szakmai munka, gyermeknevelés – támogatását fontos feladatnak kell tekinteni. Ez állami és társadalmi kötelezettség. Nyilvánvaló, még pénzbe se kerül, hogy rugalmas egyéni óra- és vizsgarendet kell kialakítani a kismamák részére. Alkalmazni lehet a távtanulás, távtanítás lehetőségeit. A legfontosabb kérdés a fiatal családok lakáshelyzetének javítása, megoldása. A kollégiumokban vagy a kollégiumok mellett ki lehet alakítani a „fecskeház” rendszert. Itt a gyermekes fiatalok igen olcsón kaphatnának kis, de megfelelő bérlakást. Azon kívül a családi napközik mintájára kiépíthetnék és ki is lehet építeni a kis bölcsődék és óvodák rendszerét. Itt 6-8 gyerekkel családi környezetben igen rugalmas munkaidőben gondoznák az 1 évnél kisebb gyermekeket. Apró kicsi lépések ezek, melyek kialakításához és megoldásához – a „fecskeház” kivételével – még csak pénzre sincs szükség, pusztán belátásra és jóindulatra.

A célnak megfelelően kell módosítani a diákhitel-rendszert. Az Európai Unió támogathatja, mert van rá lehetősége, a „fecskeházak” építését. Módfelett fontos lépésekről beszélt Kopp Mária, és Morvainé Bajai Zsuzsanna szakértő. De az egész társadalmi légkör felelősségre vonható, amelyik jelentős részben családellenes, gyermekellenes, Népszabadságos és ATV-s.

A magyar korfa száradni látszik, szárad is. A népességfogyás nem riasztó, hanem drámai. Miközben a közbeszéd lelkileg olyannyira eldurvult, hogy védekezni sem lehet ellene. Ki ne ismerné a család-, a nő -, és a gyermekellenes vállalatvezetési magatartást.

Munkára jelentkezik az ifjú magyar nő. A felvételiztető káder első kérdése: családos? Gyereket akar? Ha a válasz igen, mehet a nő munkanélkülinek. De ez még nem elég, manapság már azt is megkérdezik a női munkavállalótól: van-e barátja? Mert ha van, megeshet, hogy gyereket csinál a nőnek, és akkor már nem jó munkavállaló. Ez a humánpolitikai vezető, ez a személyzetis jabronc nem hogy vezetésre nem alkalmas, ezeket egyszer s mindenkorra ki kellene zárni a vezetői munkakörökből, mehetnének udvarosnak a gyárba – illetve udvarosnak lenni tisztesség dolga. Lehet belőlük az udvaros csicskása.

Kopp Mária mondta el, vagy a nagycsaládosok szakértője, Morvai Bajai Zsuzsanna? Nem jegyeztem fel pontosan, de szemére vetették a kórházvezetőnek, hogy a négygyermekes orvos családanyát direkte osztották be karácsonykor ügyeletbe, brutális állat, dehogy állat, egy önmagából kivetkezett élősködő, nem tudom, kicsoda. Szóval a társadalmi közhangulatban is van mit változtatni. A változtatás útja a szélsőséges magatartás mélységes megvetése és megkülönböztetése, valamint számos más kérdés gyakorlati megoldása. Magam is láttam egyetemeken meg a főiskolákon, hogy megszületett a kicsi bébi. Milyen is lehetett? Feketehajú, kékszemű, és kalimpált a kezével. Kollégiumi szobában nevelték a kicsikét. Az egész tankör járt pesztrálni a gyereket. Ez a gyerek volt a tankör bébije, mert az emberi természet legelemibb tulajdonsága, hogy szereti és csodálja az apró kicsi gyermeket. Kíváncsiságból, vágyakozásból, vagy a jövőre vetett tekintet hívása nyomán? Szinte teljesen mindegy. A közösség magatartására is jó hatással volt ez a kicsi gyerek meg a többi, aki életet szervezni tanítja meg anyukát, apukát – meg a tankört. És ezek az ifjú diplomások a későbbiek során sokkal jobb „munkaerők” lesznek, mint gondolnánk. Amikor a gyerek fölül elvonul a gyakori taknyosság, és csecsemőbetegség, már stabilan áll a lábán, akkor anyuka és apuka az esetek döntő többségében legmegbízhatóbb munkaerővé válik, nem nyafog a túlóránál, és nem keresi a kibúvót a munka elől, mert éppúgy szereti gyermekét, mint a munkáját.

Ezeket a gondolatokat szedtem össze Kopp Mária professzor asszony sajtótájékoztatóján. És végtelenül örülök, hogy e sajtótájékoztatón részt vehettem, és erről e helyt beszámolhattam.

 

Győri Béla