vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

Berlusconi kormánya túlélte a bizalmatlansági indítványt

A szenátus után az olasz képviselőházban is túlélte december 14-én Silvio Berlusconi kormánya a bizalmatlansági indítványt. Mindössze három szavazaton múlt az indítvány elutasítása (314 mellette, 311 ellene, két tartózkodás), így a jobbközép kormány jövője bizonytalan, ezzel a felállással ugyanis nehéz lesz törvényeket alkotni. A szenátusban a délelőtt folyamán ennél kényelmesebb többség szavazott bizalmat a kormányfőnek.

 Berlusconi röviddel a szavazás után már tárgyalt az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (UDC) elnökével, Pier Ferdinando Casinivel. Ha az UDC belép a koalícióba, akkor kormányátalakításra kerül sor. Antonio Di Pietro ellenzéki politikus korrupcióval vádolta meg Berlusconit, azt állítva, hogy „megvásárolt” néhány képviselőt riválisa, Gianfranco Fini képviselőházi elnök táborából. Még Lega Nord, a kormányfő szövetségese is azt mondja, hogy tekintettel a kaotikus helyzetre, új választásokat kellene kiírni. A párt vezetője, Umberto Bossi úgy véli, hogy „azok az emberek, akik mindezt a televízión nézik, elfordulnak a politikától”.

 Miközben a képviselők a parlamentben szavaztak, a római utcákon a kormány egyetemi reformjai ellen tüntető diákok összecsaptak a rendőrökkel. Maszkot viselő fiatalok a szenátus épületének bejáratánál felsorakozott rendőrökhöz hajítottak festékeket, petárdákat és könnygázbombákat.

 A keddi fejlemények első kommentárjai a jelenlegi képlékeny helyzet tarthatatlanságára fektették a hangsúlyt. Paul Ginsborg, a Firenzei Egyetem történészprofesszora szerint „három szavazatnyi többséggel – amely idővel még kevesebb is lehet – rendkívül nehéz kormányozni. Bár Berlusconi megnyerte a szavazást, az elmúlt két hónap eseményei jelentősen meggyengítették. A válság még nagyban tart, és ez nem szolgálja Olaszország érdekeit a világpolitika nehéz pillanataiban”.

 Giulio Battisti, a Horatius SIM alapkezelője úgy véli, hogy „középtávon nem a legjobb ez a forgatókönyv. Nem történt lényegi változás, vagyis a jelenlegi helyzetnek a folytatása várható, annak a politikának, amely nem kedvez a makrogazdaság talpra állításának”.

 

(Forrás: Magyar Szó)