vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

MKP: A korona visszaállítása veszélyes terv

A szlovák törvényhozás elnöke, Richard Sulík a közös európai fizetőeszköz körüli gondokkal kapcsolatosan blogjában azt javasolta, hogy Szlovákiában hamarosan ki kell dolgozni az ún. B változat forgatókönyvét. Vagyis a szlovák koronához való visszatérés forgatókönyvét arra az esetre, ha az euróval kapcsolatos bonyodalmak kritikussá válnak.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke szerint ez a bejelentés veszélyes, mert a parlament elnöke ma még nem tudja bemérni a nemzetközi pénzpiacok reakcióját egy ilyen könnyelmű bejelentésre. Ne feledjük, hogy a pénzügyminiszter jövőre 8 mld. €-nyi hitel felvételével, ill. államkötvény kibocsájtásával számol. Eközben nem mindegy, milyen pénzügyi feltételek mellett jut szabad forrásokhoz, milyen kamatlábbal kötnek a hitelezők szerződést a kormánnyal. Ez pedig Szlovákia államháztartása hitelességének, stabilitásának, kiszámíthatóságának függvénye.

"Ugye emlékszünk még a magyarországi kormányalakítás idején, május végén tett könnyelmű bejelentésekre a magyar államháztartás állapotáról és azok következményeire? Ezenkívül nem tudom elképzelni a szlovák korona visszaállításának folyamatát. Nyilván időigényesebb folyamat ez, amit ráadásul nem lehet eltitkolni. Eközben a polgárok felmérik az euró és a korona várható erejét, a szlovák gazdaság majdani teljesítőképességét és lehet, hogy tömegesen kivonják bankbetéteiket a hazai bankfiókokból.  Addig, míg „kemény“ eurót birtokolnak (a szlovák koronához viszonyítva), elhelyezik azt bécsi vagy burgenlandi bankfiókokban. Ennek következményeként pedig összeomolhatna a hazai bankrendszer. Esetleg már nem volna mit visszaváltani szlovák koronára. Ezért a Magyar Koalíció Pártja elítéli a parlament elnökének javaslatát, igen hátrányos következményekkel járhat a visszaváltás gondolatának még a tartós lebegtetése is" - hangsúlyozta mai sajtóközleményében Farkas Iván.

 

(Forrás: Felvidék Ma)