vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

Négy keresztényt ítéltek börtönbüntetésre Algériában

December 12-én négy muzulmánból kereszténnyé lett algériai embert ítéltek börtönbüntetésre Algériában. A négy keresztény elleni vád az, hogy a törvény által előírt hatósági engedély nélkül protestáns istentiszteleti helyet nyitottak Cabilia vidékén.

Hasonló eseményre eddig még nem volt példa az országban, így első alkalommal a hatóságok az ítéletet két, illetve három hónapnyi börtönbüntetésre szabták. Három keresztény hívőt két hónapra ítéltek, míg a negyedik vádlottat háromra, illetve 100 eurónak megfelelő pénzbüntetésre azzal az indokkal, hogy illegálisan vendégül látott külföldieket. A négy keresztény elleni vád az, hogy a törvény által előírt hatósági engedély nélkül protestáns istentiszteleti helyet nyitottak.

 Az AsiaNews hírügynökség szerint az ügyész egy évnyi börtönbüntetést kért a vádlottak számára, mivel engedély nélkül jártak el az ügyben. Algériában ugyanis akár muzulmán, akár más vallás esetében engedélyre van szükség az istentiszteleti helyek létesítéséhez. A 2006-os törvény szerint az engedélynek tartalmaznia kell az istentiszteleti hely címét, továbbá az ott működő prédikátor nevét.

 „2003 óta mindig befogadtam a legálisan, vízummal Algériában élő külföldieket, akik ezáltal igazolt szálláshellyel rendelkeztek” – nyilatkozta a La Croix francia napilapnak Mahmoud Yahou protestáns lelkész, akit három hónapnyi börtönbüntetésre ítéltek. A lelkész számára érthetetlen a törvényi rendelkezés. Egyes vélemények szerint ezen eljárás is híven tükrözi az algériai hatóságok viszonyulását és politikáját a kisebbségben lévő keresztényekkel kapcsolatban.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)