vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

Politikai satucska

Alföldi Róbert alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére. Elsősorban azért, mert celeb. A celeblét felületessége, ripacssága, értéktelensége Alföldi meghatározó személyiségjegyévé vált. Másodsorban, mert celebsége mellett – legyen ez bármekkora paradoxon – egyfajta underground, ráadásul meleg underground kultúrát próbál színpadra vinni. Nem is túl jól. Harmadsorban pedig, mert visszakézből utasít el mindent, ami a nemzet fogalmához köthető. Alföldi világlátása kozmopolita, és egy velejéig korrupt, romboló rendszer kegyeltje, egyben hirdetője volt. Annyira nem tehetséges, nem sikeres, nem jó, hogy ez – Nemzeti igazgatói minőségében – elnézhető legyen.

Alföldi eltávolítása a Nemzetiből feltehetőleg napirenden volt. Maga a leváltás szinte csendben, egy-két kultúraféltő Magyar Narancs, valamint ÉS-szerző hörgése mellett történhetett volna. De, Alföldinek szerencséje (vagy jó kapcsolata) volt, és a teljes érdektelenségbe süllyedt Jobbik mitugrászai szereplési lehetőséget láttak az ügyben. Először az MSZP haknisztárja, Pörzse Sándor izzított. Pörzse olvasmányélményei közül a kifésülő sampon használati utasítása lehetett a meghatározó, így nem csoda, hogy parlamenti felszólalásában összekeverte a János vitézt a Jancsi és Juliskával. Pörzse után Novák Előd hiperaktiválódott, aki minden második mondatában utalt Alföldi buziságára. Ez azért gyanús. A Jobbik korábbi szóvivője, Király András azért mondott le, mert megjelent néhány fénykép, amint transzvesztitákkal pózol. A Jobbik fiúkái amúgy is elég femininek (Novák, Szabó, Staudt), így kissé zavarba ejtő a folyamatos buzizás, ráadásul egykori nagy barátja, a Tomcat néven elhíresült Polgár Tamás rendszeresen Emőkézte Novákot. Igaz, később fel is pofozta.

Ilyen indítással teljesen hiteltelenné vált a jobbikos kultúra- és értékféltés.

Mégis tüntetést hirdettek a Nemzeti elé. A szervezőkkel együtt nagyjából ötvenfős eseményen talán maga Müller Nikolett felnőtt-színésznő (régiesen: pornós) és oszlopos gárdatag is féltette a magkultúrát a sok színpadi perverziótól. Az viszont biztos, hogy Szávay „péniszpumpa” István, a Jobbik nemzetpolitikusa dörgedelmes szavakkal követelte Alföldi menesztését. Kifogásolta a pornográfiát, az obszcenitást és a szellemi silányságot Alföldi tevékenységében. Éppen ő! Éppen ez a kőbunkó, kurvákat felsorakoztató, köztörvé-

nyes bűnözőkkel együttműködő, és némileg buzigyanús társaság finnyáskodik?

A nyilvánvaló lebőgés, az alig 50 fős közönség nem zúzta szét az egész akció kiagyalóinak szándékát. Ugyanis itt természetesen nem Alföldi Róbertről, nem a kultúraféltésről van szó, hanem a Fidesz bekerítéséről. Az egyik oldalon a Jobbik ordítozik, kéri számon a Fideszen Alföldi leváltását. Míg a másikon a szocik alig várják, hogy végre leváltsák Alföldit és újra világgá kiálthassák a náciveszélyt. A Fidesz még meg sem nyikkant az ügyben, Megyesi Gusztáv máris megállapította az összeesküvést: „ Nem lehet nem észrevenni a cinkos kormánypárti kuncogást, amikor előretolt helyőrségük leszámolást hirdet Alföldi Róbert színidirektor ellen; ennyire nyíltan s ekkora hátszéllel régen nem zsidóztak és buziztak kultúrobjektum előtt.”

Nagyszerű bohózat ez, bár eredetileg tragédiának íródott. A terv szerint a Fidesz beszorul a két párt közé. Ha erre lép, akkor követi a nácikat, ha arra, akkor kommunista, meg zsidó. A politikai satu hivatott megbénítani, tehetetlenségre kárhoztatni a pártot. A nehézségek csak a méretezésnél adódtak: a Tökmag Jankók gyártotta satu a Fidesz kisujjára sem elég.

 

Csorja Gergely