vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

A föderáció jót tehet Ciprusnak Orbán szerint

„Budapest minden tagország megelégedésére szeretné elindítani az úgynevezett európai szemeszterek sorozatát, amelyet az EU határozott el a kormányok közötti gazdasági együttműködés erősítésére” – jelentette ki Orbán Viktor Nicosiában, ahol a magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnökkel tárgyalt.

 A miniszterelnök a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón felidézte vendéglátójának azon többször hangoztatott mondását, hogy a kis tagországok is hozzájárulnak az EU naggyá tételéhez. „A két ország közötti szoros kapcsolattartás azért is hasznos, mert a magyar EU-elnökség után három fél évvel Ciprus lesz az elnök, s már most érdemes beszélni arról, milyen nehézségek állnak egy soros elnök ország előtt” – mondta Orbán, s arról is beszélt, hogy Magyarország a ja­nuár 1-jén kezdődő uniós hivatala idején szeretné keresztülvinni a lisszaboni szerződés módosítását, egyebek mellett az euró védelmében.

 „Hazánk együtt érez Ciprussal a sziget északi részének török katonai megszállása miatt, hiszen Magyarország a szabadság és a szabadságharc egyik hazája. Minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a sziget két közössége békében éljen egymással, és e közösségek meg tudják teremteni ennek a keretét, ami lehet egy föderáció is” – jelentette ki Orbán Viktor. Hrisztofiasz elnök köszönetet mondott Magyarországnak az újraegyesítés támogatásáért, hogy megszűnjön a sziget északi részének török katonai megszállása.

 Orbán Viktor december 13-án reggel tagországi látogatássorozata részeként még Athénban tárgyalt görög hivatali kollégájával, Jeórjiosz Papandreuval. A találkozón Orbán elmondta: a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat szeretnék lezárni a magyar elnökség alatt. A két kormányfő egyetértett az EU bővítésének fontosságában, valamint Románia és Bulgária schengeni övezethez csatlakozásában is. A sajtótájékoztatón Orbán kifejtette, hogy az EU-nak közös romastratégiára van szüksége, ezt hazánk az EU soros elnökeként elő is fogja terjeszteni, és szeretné, ha a stratégiát az unió a magyar elnökség végéig, 2011. június 30-ig el tudná fogadni.

 

(Forrás:MHO)