vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

Mutassuk meg: mi a magyar!

Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója 1969. december 31-én született Veszprémben. 1992-ben végzett a győri Zeneművészeti Főiskolán, mint magánénektanár és kamaraművész, majd 1997-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián vette át operaénekes, énekművész és művésztanár diplomáját. 1991-től énekesként Európa számos országában lépett fel dalesteken, oratóriumhangversenyeken és operaelőadásokon, 1996-tól a Budapesti Kamaraopera szólistája. 1996-tól 2000-ig a váci konzervatórium magánének- és operatörténet-tanára volt. A Filharmónia felkérésére rendszeresen vezet ifjúsági hangversenyeket a budapesti Zeneakadémián. 1998-tól fejlesztési tanácsadó volt az Oktatási Minisztériumban, 2000-2002 között a miniszterelnöki kabinet parlamenti tanácsadója. 2002-2005-ben a Magyar Állami Operaház tagja, kommunikációs igazgatója volt. Cikkei 1998-tól jelennek meg különböző lapok hasábjain, 2005-től heti recenziórovata van a Magyar Nemzetben (HangKép, illetve operakritikák). 2006/2007-ben a Sződliget.hu offline felelős szerkesztője volt. Rádiós műsorvezetőként 1989-ben kezdett dolgozni a veszprémi Radio Jamben, majd 2001-2004 között a Bartók Rádió műsorvezetője volt. Indigó címmel 2007 tavaszán indult vasárnapi újrabeszélő politikai műsora a Lánchíd Rádióban. A televíziózással 2001-ben, a Satelit csatorna riportereként került kapcsolatba, majd 2002. december 1-jétől, a HírTV megalakulásától a csatorna műsorvezetője, szerkesztője. Műsorai: ARTéria, Főszerepben, Hír+Háttér, Lapzárta, Különkiadás, Politikai Barométer, Esti Gyors, Lapzárta

 – Tisztelt vezérigazgató úr! Szerkesztőségünk nevében gratulálok kinevezéséhez! Még novemberben azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha a Duna Tv a Kárpát-medence televíziója lenne. Ma ez a médium úgy hirdeti magát, hogy a „nemzet televíziója.” Az ön definíciója az eddigiektől eltérő műsorstruktúra igényét veti fel?

 – Aki egyszerre sok célt nevez meg, céltalanná lesz. Derülök azon, ha valaki megannyi prioritást sorol fel: abból nem lesz cselekvési terv. Amikor tehát arra hívom fel a figyelmet, hogy elsősorban a Kárpát-medence magyarjaihoz kell szólnunk, világos célt szeretnék kitűzni. Nem mondunk le a nyugat-európai, ausztrál vagy amerikás honfitársakról sem, de ha valamelyik ujjunkat muszáj megharapni, akkor az iráni sugárzás például nem lehet szempont. És ennek a világos sorrendnek természetesen kell legyen kihatása a műsorstruktúrára is.

 – Mi az, amit feltétlen változtatni szeretne a műsorszerkezeten? A „Kárpát-medence televíziójában” vetítenek-e továbbra is latin-amerikai szappanoperát?

 – Mialatt Önnek válaszolok, a 11. munkanapomat töltöm, új vezetőtársaim épp az elsőt, vagy még be sem tudtak lépni. Úgyhogy az átszervezési kérdésekig látok el egyelőre, a horizontot Kollektív Szerződés- és SZMSZ-szerű irományok takarják el. De magánvéleményem addig is van. A szappanoperák ellen ab ovo nincs kifogásom, már ha olyanokat tudunk beszerezni, amelyekben leemelnek egy-egy könyvet a polcról, járnak színházba, misére, élnek közösségi életet, sportolnak: egyszóval értékeket is felmutatnak. Álterhességek és más álproblémák sorozatai viszont nem számíthatnak hosszú életre egy minőségi televízióban.

 – Azt olvastam, hogy a „Duna 1 olyan országbrand, amellyel Magyarországot megmutathatjuk a világnak”. A Duna Autonómia pedig kulturális csatorna lesz. Tehát a Duna Tv egyfajta országimázs-médium is lenne?

 – Mindenképp, és nem is hinném, hogy a spanyolviaszkot ezzel mi találjuk fel. Csoóri Sándor, Sára Sándor, Balogh Júlia és a többi alapító tizennyolc esztendeje ugyanezzel a tervvel vágott neki a nagy ügy megvalósításának. A magyarságot önmagának megmutatni: az elszakított területeket az anyaországnak és viszont, a külföldre űzötteket nekünk és vice versa. Azóta pedig a technológia sokat változott, ma már nem probléma akár feliratozott tartalmat, sőt, más szinkronnyelvű adást sugározni. Mutassuk meg – Szekfű Gyula könyvcímével élve – „mi a magyar” a brassói románnak, a kassai szlováknak vagy a szabadkai szerbnek is. Na pláne a német uraknak és a „londoni elemzőknek” is…

 – A világnak szeretnék bemutatni Magyarországot, de én úgy tudom, hogy eddig sem a Duna Autonómia, sem az MTV 2 nincs benne a kábelszolgáltatók alapcsomagjában. Sőt, míg némely kereskedelmi csatornákat akár szobaantennával is vehetünk, addig a már említett közmédiumok vételéért fizetni kell. Ezt személy szerint abszurdnak tartom. Lesz-e változás ezen a téren?

 – A digitális átállás törvényi kötelezettség, jövőre máris hatályosul. Mi úgy számolunk, hogy mire a 2011-es szeptember elhozza a Duna Televízió mindkét csatornájának megújulását, Magyarország politikai határán belül, 95%-nyi területen válik foghatóvá a digitális adás, az úgynevezett első platform részeként. Mindkettő, ingyenesen – mellette az MTV két csatornájának műsora is.

 – Lapunkban színészek, operaénekesek többször felvetették: milyen kár, hogy ma alig látunk a közszolgálati tévékben színházi, operaházi közvetítést. Több olvasói levelet is kaptunk ebben a témában. Tervbe vették, hogy a Duna Autonómián nem csak a hazai, hanem a határon túli színművészeti életet is bemutatják?

 – Azért azt hadd szögezzem le, hogy eddig is voltak színházi közvetítések, amelyek viszont még úgy is milliós költséggel járnak, ha szerzői jogdíjat és előadói gázsit nem fizetünk. Mi pontosan azt tervezzük, hogy nagy erőforrásokat fordítunk majd e területre, hisz a magyar kultúrát archiválnunk és felmutatnunk egyszerre kell, s ugyan kinek, ha nem nekünk? Úgyhogy ősztől ritkulni fognak az e témában írott olvasói-nézői levelek.

 – Ön azt szeretné, ha a Duna Televízió úgy lenne értékes tévécsatorna a jövőben is, hogy eközben a képernyő előtt tudná tartani a nézőket. Gyakran felróják a csatornának, hogy itthon nem nézik annyian, viszont határokon túl küldetést teljesít. Tehát versenyezni fognak a kereskedelmi csatornákkal?

 – Egyenlőtlen küzdelem volna, a népautókból mindig több fogy, mint a prémiumminőségű kocsikból. Szerencsére ott „sántít a kép”, hogy bárki számára elérhető lesz a magasabb igényű televízió, csak a megszokás nagy úr, még így sem lesz egyszerű és gyors átültetni a fásult nézőket. Egy közpénzből fenntartott csatorna mégsem tehet mást: fel kell emelni a magyar embereket látens önmagukhoz.

 – Az ellenzéki sajtó szerint a közmédiumok élén történő változással azok „függetlenségének még a látszata is megszűnt”. Vásárhelyi Mária média-szociológus pedig úgy véli, senkinek sem hiányzik a köztévé, tulajdonképpen az volna a legjobb, ha megszüntetnék. Mi erről a véleménye?

 – Örülök a kérdésének. Tekintve, hogy a földi inerciarendszerben minden és mindenki gravitálni kénytelen, senki sem tekinthet magára függetlenként. Még Vásárhelyi Mária sem az, neki is valamilyen értékrend és belső meggyőződés mentén telik az élete. Aki ezt bármilyen tevékenységében nulláig leszorítani képes, biorobottá válik. Sokkal többre értékelek egy méltányos működésű balos riportert, mint egy kilúgozott kollégát, aki a politikai korrektség lehetetlen patikamérlegén egyensúlyoz – és nagy körülményesen ballag a semmi körül. Akinek pedig a köztévé, mint műfaj nem hiányzik, az aláír a két nagy kereskedelmi tévének: a világból a való villákba vonul be velük.

 – Az egyik balliberális hetilap szerint az ön első dolga a médium élén saját stábjának elhelyezése lesz, de a televízió jelenlegi dolgozóinak rövidtávon nem kell elbocsátásoktól tartaniuk. Ezzel nem az a céljuk, hogy a bizonytalanság és a félelem érzését táplálják munkatársaiban?

 – Az első InfoRádiós interjúban tényleg elhangzott egy efféle mondat, ám nem ez volt a közlés lényege. Ha bemegyünk valahová, keresünk helyet a kabátnak, leülünk, azt hiszem, ez így természetes. A közel hatszáz fős Duna Televízióba érkezik néhány új kolléga, de csaknem húsz év után, a közmédiumok átszervezésének cezúráján ennyi, alig öt százaléknyi vérfrissítés feltétlen szükséges. És most mégsem lesz elbocsátás. Máskor mások ezt másképp intézték – mivel tudom, hogy mindenki félti a családi egzisztenciát, egyenesen büszke vagyok arra, hogy emberséges, az összes dolgozó számára lehetőséget és időt biztosító megoldásban vállalhatok részt.

 – Elárulja, hogy kik lesznek benne a saját stábjában?

 – Nem titok, hogy műsorokért felelős helyettesemmé Amin Zoltánt neveztem ki, a két csatorna intendánsa pedig Bakonyi Péter és Daru Gábor lesz. Éveket dolgoztam velük, sokoldalúan művelt, tájékozott és lendületes fiatalemberek. És méltányosak.

 

Medveczky Attila