vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.24. 

Nem hagyják az iskolabezárást!

A november végén a csaknem kétszáz éves hagyományokkal rendelkező Fejős Klára Általános Iskolában tiltakozó nagygyűlést hívtak össze, ahol a szülői tanács tagjai petíciót fogalmaztak meg az intézmény bezárásának ötlete ellen, amelyről hivatalos értesítés akkor ugyan még nem érkezett az intézmény vezetőihez, ám többen tudni vélték, hogy az illetékes szerveknek ilyen irányú elképzelései vannak. December 21-én, kedden sajtótájékoztatót tartottak a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola szülői tanácsának tagjai, amelyen jelen volt Radovan Stepanov , az intézmény igazgatója is.

 A mostani sajtótájékoztatón Kalocsány Mohácsi Albert, a szülői tanács elnöke elmondta, azóta, azaz kb. három hét alatt összesen 4867 aláírást gyűjtöttek össze az iskola megmentéséért, amit a közeljövőben eljuttatnak majd a nagykikindai önkormányzat, a tartományi oktatási titkárság, az oktatási minisztérium és a Magyar Nemzeti Tanács illetékeseihez, így adva tudtukra, hogy nem egyeznek sem azzal, ami eddig történt, sem azzal, hogy pontosan meghatározott paraméterek nélkül alakítsák ki az új általános iskolai hálózatot.

 Kalocsány Mohácsi Albert hangsúlyozta, a petíció a szülők reakciója mindazokra a nem hivatalos, de kész tényként kezelt információkra, miszerint a Fejős Klára Általános Iskola és a Vuk Karadžić Általános Iskola bezárása vagy azok összevonása csak idő kérdése lenne, ami véleményük szerint nagymértékben befolyásolja a gyermeküket az általános iskolák első osztályába írató szülőket az iskolaválasztásban. A szülői tanács tagjai azt kérik az illetékesektől, hogy már a következő tanévre vonatkozóan, az első osztályba való jelentkezés és beiratkozás kezdetétől alkalmazzák a körzetesítés elvét, valamint egyenlő feltételeket és egyforma bánásmódot kérnek a város valamennyi általános iskolája számára. Állítják, Nagykikindán van elegendő gyermek ahhoz, hogy minden meglévő általános iskola működhessen, teljesítve a törvény által meghatározott szükséges minimumot, aminek szerintük csupán az a feltétele, hogy a diákokat „egyenletesebben osszák szét” az iskolák között.

 A sajtótájékoztatón Milenko Zimonjić, a szülői tanács tagja felháborodottságának adott hangot a kialakult helyzet miatt, hangsúlyozva, a fennálló problémát sokféle módon meg lehetett volna oldani annak érdekében, hogy a gyermekek érdekei a lehető legkevésvé sérüljenek. Hangsúlyozta, az iskola esetleges bezárásával kapcsolatos híresztelések minden évben éppen a jelentkezést és az iratkozást megelőző időszakban kelnek szárnyra, ami feltételezései szerint sokak érdekeit szolgálja, akárcsak az, hogy a Fejős Klára Általános Iskolának minél kevesebb diákja legyen. Ahogyan fogalmazott, a politikai erőknek kötelességük tiszteletben tartani a petíciót aláíró csaknem ötezer polgár akaratát.

 Az intézmény igazgatója, Radovan Stepanov előbb megköszönte a bizalmat mindazoknak, akik nevüket adták a petícióhoz, majd az iskola magyar és szerb anyanyelvű tanulóinak a közelmúltban elért sikereiről beszélt az újságíróknak, ezzel támasztva alá azt, hogy a Fejős Klára Általános Iskolában minden híresztelés ellenére rendkívül színvonalas oktatás zajlik. Az igazgató újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az iskola bezárására vonatkozóan hivatalos értesítés még mindig nem érkezett hozzájuk, ám a községi szervek képviselőinek nyilatkozatai egyértelművé tették a szóban forgó iskolákra vonatkozó elképzeléseiket. Az összegyűjtött aláírások rendkívül magas száma szerinte reménykedésre adhat okot abban a tekintetben, hogy sikerül meghiúsítaniuk az ilyen irányú elképzeléseket. Az intézményvezető bevallása szerint bízik abban, hogy a történet kedvezően végződik majd, ezért a sajtón keresztül hívta fel az érintettek, a leendő elsősök szüleinek figyelmét arra, nyugodtan írassák be gyermekeiket a Fejős Klára Általános Iskolába.

 

(Forrás: Magyar Szó)