vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.24. 

Spanyol karácsony magyar szemmel

Az orosházi születésű Babarczy Árpád zeneszerző, brácsaművész, zenetanár, festőművész 25 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy zenei pályafutását Spanyolországban folytatja. Jelenleg Alicantéban él szintén magyar és szintén zenész feleségével és négy gyermekével. Arra kértük, mesélje el, hogy milyen helyi ünnepi szokásokat vettek át és mit őriztek meg a magyar hagyományokból.

 –Spanyolországban a karácsony két hétig, december 24-étől Vízkeresztig, január 6-áig tart. Szenteste összegyűl a család. Magyarországon a vacsora este hat-nyolc órakor, itt este tízkor kezdődik. Magyar szokás szerint szenteste a Jézuska rakja a fa alá az ajándékokat, a spanyol családoknál január 5-én este a Háromkirályok becsempészik a lakásokba az ajándékokat, amit a gyerekek 6-án reggel megtalálnak, ez egy kicsit hasonlít a közép-európai Mikukás-tradícióhoz. Az idén a mi családunkhoz január 5-én este jön majd a Mikulás. Másnap a „Cavalgata de Reyes" fesztiválja, amikor a „Háromkirályok szekéren”, tevén, vagy lovon seregestül – több száz, esetleg több ezer beöltözött ember – végigvonul a városban, cukorkát és apró ajándékokat dobálnak a gyermekeknek. Ezt a felvonulást mindig megnézzük, előre veszünk apró ajándékot, amit ügyesen úgy rendezünk, mintha valamelyik király dobta volna a két kisgyermekünknek, tehát ez a szokást átvettük.

 –Jól tudom, hogy szeretsz főzni. Vissza lehet adni az itthoni ízeket a spanyol fűszerekkel?

 –Nem lehet, ezért itthonról – évente egyszer egy hónapra hazajövünk – mindig kiviszek paprikát, borsot és egyéb fűszereket. December 23-án egész nap sütök, főzök. Megalkotok három rúd mákos, két rúd diós bejglit, majd megsütök két kiló pogácsát. Közben meg rotyog a töltött káposzta. A karácsony esti menü töltött káposzta, halászlé - amit lazacból, és pisztrángból főzök, mert ezek a nálunk is kapható édesvízi halak. A hazai íz eléréséhez az otthonról hozott halászlékocka is segít. Természetesen magyar karácsonyi és betlehemes dalokat éneklünk a fa alatt. Egyes spanyol családoknál Papa Noel (Noé) december 24-én hoz ajándékot, de inkább a január 6-ai ajándékozás a jellemző.

 –Szilvesztert is másképp ünneplik, mint idehaza?

 A szilveszter itt családi ünnep. Este tízkor vacsora, éjfélkor 12 szem szőlőt esznek az év utolsó 12 másodpercében, harangütésre, és amire gondolnak, az majd teljesülni fog. Éjfél után indulnak útra mulatni, vagy rokonokat látogatni az emberek. A legfontosabb a két hétig tartó karácsonyi hangulat, a nyugodt ünneplések...

 

Medveczky Attila