vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.24. 

Négy év után találkozott a szlovák-magyar euro-atlanti vegyes bizottság

Pozsonyban a külügyminisztérium égisze alatt találkozott a szlovák-magyar euro-atlanti integrációval és külpolitikai kérdésekkel foglalkozó vegyes bizottsága. Milan Ježovica és Németh Zsolt államtitkárok a kölcsönös kapcsolatok javulásáról beszéltek, Németh a jobbközép pártok vezette kormányzatok kapcsolatainak „aranykorát” reméli.

 Most technikai kérdéseket vitattak meg: kik lesznek a bizottság tagjai és milyen időközönként fognak találkozni. Ježovica szerint már nem az euro-atlanti integráció, hanem az együttműködés kérdései lesznek terítéken, az energiabiztonság, a V4-ek prioritásai, a közép-európai együttműködés.

Mindkét államtitkár beszélt a kisebbségekről is. Németh Zsolt abban bízik, hogy „a kisebbségek már nem megosztani, hanem összekötni” fogják a két országot. Németh három problematikus kérdést lát e téren a magyar-szlovák viszonyban: a szlovák nyelvtörvényt, a kisebbségi nyelvhasználati törvényt és mindkét állam állampolgársági törvényét. Németh európai megoldást remél minden kérdésben. A szlovák államnyelvtörvény módosítása Németh Zsolt szerint előrelépést jelent, ám nem az a döntő, hogyan fogadta a magyar kormány, hanem hogy hogyan fogadta a magyar kisebbség, és hogy megfelel-e az európai normáknak. Németh szerint a magyar kormány további lépéseket vár, mert a novellában nem tükröződnek a Velencei Bizottság javaslatai, s ezeket legalább a kisebbségi nyelvhasználati törvénynek tartalmaznia kellene, mondta az államtitkár a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Milan Ježovica elismerte, hogy a törvény „a kormánypártok konszenzusának eredménye”, és úgy készítették elő, hogy elégedettek legyenek vele a ruszinok, a csehek és a többi kisebbség. A szlovák kormány szerinte eurokonform megoldásokat választott, mind a nemzetközi egyezmények, mind a szlovák alkotmány szempontjainak tökéletesen megfelel az államnyelvtörvény. „Szlovákia a partnereitől is ezt a színvonalat várja el” – fogalmazott Ježovica.

Az államtitkárok áttekintették a két ország jövő évi közös akcióinak, rendezvényeinek, találkozóinak sorát. Szlovákiában V4-es csúcs lesz, készülnek a visegrádi csoport megalakulásának 20. évfordulójára, Budapesten EU-Keleti Partnerség konferencia lesz az EU-csúcsot megelőzően.

A visegrádi csoport akár tobzódhat is a jeles napokban, 20. évfordulója mellet ünnepelheti a 10-éves Visegrádi Alapot, az 1335-ös visegrádi (királyi) találkozó 675. évfordulóját. Meg persze a kormányfői csúcs is legalább ennyire fontos lesz 2011 első félévében Pozsonyban. Ez a vegyes bizottság farsang idején újra tárgyalóasztalhoz ül, jelentették be a külügyi államtitkárok.

 

(Forrás: felvidek.ma)