vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.24. 

A MIÉP elnökségének tagját, Farkas Lajost választották Zalaszántó polgármesterévé

– Zalaszántón október 3-án az idei önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki a Fidesz és a MIÉP jelöltje között, emiatt ismételt választásra került sor, ahol a település eddigi vezetője, a MIÉP elnökségének tagja, Farkas Lajos nyert, mögötte az októberben a Fidesz-KDNP jelöltjeként, most pedig függetlenként induló Vajda Károly végzett, részletezte Gecse Ágnes közjegyző a Magyar Távirati Irodának. Polgármester úr, mindenekelőtt gratulálok.

 – Köszönöm szépen, ha nem hangzik szerénytelenül, én számítottam erre az eredményre. Bíztam a zalaszántóiak bölcsességében, akik gyűlölködés helyett a szeretetet, a rágalmazás helyett a megbízható, nyugodt vezetést választották, és talán az elmúlt négy év munkája arról győzte meg a településen élőket, hogy én négy évvel ezelőtt is polgármester-jelöltként a MIÉP programját, a rend programját ígértem s valósítottam meg. Bízom abban, hogy ez továbbra is az emberek józan megítélése folytán fog működni, mert valóban ez az élet programja. Nem lehet káoszban, összevisszaságban, indulatoktól vezérelve élni az életet. Egy településnek is megbízható, erős vezetésre van szüksége. Úgy gondolom, hogy ez a szavazatokban megnyilvánuló választási fölény ennek köszönhető.

 – Rágalmazást említ. Volt ilyen jelenség egyébként ott, Zalaszántón?

 – Igen, a személyes érdektől vezérelt mocskolódások, amik közvetlenül a választások előtt történtek, azok annyira aljasok és ember alattiak voltak, hogy érdemesnek sem tartom foglalkozni velük. Egy részük viszont polgári peres eljárásba torkollhat.

 – Jól teszi, bár a kíváncsiság hajt: miről szóltak ezek a vádak?

 – Én politikai szándékot sejtek mögöttük az ellenfél részéről, viszont nem akarok prejudikálni, ebbe nem mennék bele egyelőre, míg bizonyítást nem nyer a dolog. Noha rendőrségi feljelentést is tettem egy vállalkozási keretszerződés kapcsán, mert bizonyos aszfaltozási munkákat a faluban a vállalkozó nem szerződés szerint végzett el. A Zala Megyei Közigazgatási Hivatalnál, ami hála Istennek az új kormány működésének egyik első eredményeként visszaállításra került, feljelentést tettek közérdekű bejelentés formájában, de ezek a hírek, illetve az ügy nem felelnek meg a valóságnak.

 – Az első fordulóban öten indultak. A Fidesz-KDNP jelöltje, három független és a MIÉP színeiben Ön. Érdekes módon a második fordulóra mindenki független lett, kivéve Farkas Lajost.

 – Arról van szó, hogy nem tudom, menynyire tartja magát képesnek egy település ügyeinek intézésére, aki arra nem képes, hogy az induláshoz, az indító szervezet által megadandó meghatalmazást beszerezze. Hanyagság, slendriánság, trehányság, ez az oka annak, hogy most éppen függetlenként tudott indulni.

 – Márpedig az alakoskodásból, hanyagságból mind Zalaszántó községnek, mind az egész országnak elege volt. Mondja, a pénzügyekkel hogy állnak? Mert az elmúlt négy évben meglehetősen nyomorgatták a falvakat és a városokat.

 – Azt tudom elmondani, ami a település lakóinak, hangadóinak egyöntetű véleménye, még ha az ellen, oldalon is vannak, hogy sikerült az önkormányzat pénzügyeit egyensúlyban tartani. Az iskolánk megmaradt. Amikor négy évvel ezelőtt először megválasztottak, azt mondtam, Reményik Sándor nyomán, hogy a templomot és az iskolát nem hagyom. Sajnos a környékbeli településeken, Várvölgyön, Karmacson megszűnt az általános iskolai oktatás, de Zalaszántó nemhogy föladta az iskolát, hanem még fejlesztettük is. Sokszor valójában személyes konfliktusokba is belementem annak érdekében, hogy megtartsam az intézményt. Az elmúlt két év alatt teljes körű szanitercsere volt az iskolában, a tornaterem fürdőhelyiségeit felújították, az idén teljes körű nyílászárócserére került sor az iskolában. Úgy gondolom, hogy ezek között a szűkös körülmények között, ellenszélben – ahogy ön is mondta, amikor a liberátor kormányzat célja a kistelepülési iskolák ellehetetlenítése volt – mi mindent megtettünk, amit lehetett.

 

Győri Béla