vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.31. 

Stabilizálható a dinár

Dr. Dejan Šoškić, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója december 28-án a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara vendégeként a szerb kormány 2011-es évi gazdaságpolitikájának főbb irányairól tartott előadást. Slobodan Vojinović, a kamara elnöke a sajtónak nyilatkozva kiemelte, az iparosok félnek attól a fejlesztési jellegű köztársasági javaslattól, amely szerint jövőre 120 milliárd dináros lesz a költségvetési hiány. Mint megjegyezte, egyes gazdasági szakemberek szerint a 2011-es év sokkal nehezebb lesz mint az idei volt. Felmerült a kérdés, hogy a nemzeti bank miként tervezi jövőre ellenőrzés alatt tartani az infláció szintjét.

 – Stratégiánk nem más, mint hogy a devizaárfolyam helyett az infláció szinten tartását célozzuk meg. Ezt a monetáris stratégiát a szerb kormánnyal együtt határoztuk meg még 2008-ban. A tervek szerint az infláció mértéke 4,5 százalék körüli lesz és minden lehetséges intézkedést be fogunk vetni, hogy ennél magasabbra ne növekedjen – szögezte le Dejan Šoškić.

 A jegybank vezetője szerint ezek közé az intézkedések közé tartozik a referens kamatláb, amit a nemzeti bank közvetlenül befolyásolni tud, a devizatartalékok felhasználása és különböző adminisztratív intézkedések. Szavai szerint nemcsak az a fontos, hogy jövőre mekkora lesz a költségvetési hiány, hanem az is, hogy azok az árak, amelyeket az állam ellenőrzés alatt tart, valóban a megbeszéltek szerint alakuljanak, és ne történjen meg, hogy az esetleges költségvetési módosítások során azokat az összegeket, amelyeket a nagy befektetésekre szántak, a folyó költségere fordítsák. Kiemelte, amennyiben ilyen lesz a pénzügyi helyzet és külföldi befektetések is érkeznek Szerbiába, az előirányzott inflációs szint tartható lesz és a dinár ára is stabilizálódik.

 – Az év első hónapjaiban még a tervezett szint felett lesz az infláció, ennek pedig elsősorban az élelmiszerek árának emelkedése és ingadozása lesz az oka – jelezte a bankkormányzó.

 Mint megjegyezte, a nemzeti bank továbbra is a dinárban folytatott ügyvitelt és pénzforgalmat támogatja. Szavai szerint a fogyasztás serkentése csak növelné az amúgy is nagy külkereskedelmi mérleghiányt, hiszen a lakosság a pénzt vásárlásra költi, méghozzá zömében külföldi árura. Ez vezetett oda, hogy a külföldi gazdasági szakemberek Szerbia megítélésekor azt mondják, érdemesebb árut importálni, mint befektetni a szerbiai termelésbe.

 Šoškić nem kívánt válaszolni arra kérdésre, hogy a dinár romlását meddig fogja tűrni és egy év múlva mekkora lesz az euró árfolyama, eléri-e 115 dinárt, mint ahogyan azt egyes gazdasági csoportok állítják.

 – Egyes külföldi szakemberek szerint jövőre meg fog erősödni a dinár, de ezzel kapcsolatban nem bocsátkoznék találgatásokba, hiszen a nemzeti bank nem az árfolyam alakulását célozta meg. Ettől függetlenül, ha szükség van rá – magas napi ingadozás esetén például – intézkedéseket foganatosítunk a dinár és a szerbiai gazdaság megvédése érdekében – mondta a bankkormányzó. Hozzátette: a Szerbiai Nemzeti Bank intézkedései nyíltak, internetes portáljukon figyelemmel kísérhetőek és a dinár árfolyamának megvédésére az idén többet költöttek a devizatartalékból, mint azt bárki is szerette volna. Január óta a túl nagy napi árfolyamingadozás meggátolása érdekében több mint 2,4 milliárd eurót adott el a jegybank.

 

(Forrás: Magyar Szó)