vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.05. 

Mikuláš Dzurinda nem indul a választásokon

Mikuláš Dzurinda, az SZDKU elnöke úgy döntött: nem indul a júniusi parlamenti választásokon, mert tűrhetetlennek tartja, hogy a választási kampány tíz évvel ezelőtti ügyekről szóljon, amelyeket sorozatosan és elferdítve közöl a nyilvánossággal Róbert Fico kormányfő.

Dzurinda február 1-jei esti sajtótájékoztatóján bejelentette: Róbert Fico az SZDKU tíz évvel ezelőtti finanszírozási ügyeinek összekompilálásásával akarja elterelni a figyelmet saját pártja és kormánya botrányairól, korrupciós ügyeiről. Minden választási kampány arról szól, hogy a hatalom elszámol a választóknak azzal, amit programjából megvalósított, és ahogyan ezt tette – mondta Dzurinda. – Mivel Róbert Fico el akarja kerülni az elszámolást, régi ügyeket húz elő, ezekkel akarja tematizálni a választási kampányt. Dzurinda az SZDKU pártelnökeként felveszi a kesztyűt, de nyomatékosan felszólította Róbert Ficót, álljon ki vitázni, ne szólóban elmondott magánbeszélgetésekre üljön a rádiók vagy televíziók mikrofonja elé.

Dzurinda szerint a választási kampánytéma az a közel 90 milliárd korona, amit bizonyíthatóan kivett a jelenlegi kormány a lakosság zsebéből az áron alul eladott meleg levegővel, a faliújságos tenderrel, a szociális üzemekkel. Kampánytéma Szlovákia mérhetetlen eladósítása, amely Dzurinda szerint ekkora mértéket nem ért el még soha Szlovákiában, miközben a munkanélküliség az uniós átlagnál háromszorta gyorsabban növekszik.

Dzurinda lépését azért tette meg, hogy az SZDKU többi tagja teljes erővel dolgozhasson a párt programján, amely komoly alternatívát jelent a mostani kormányzással szemben. Bejelentette: ezentúl Fico kitalációira ő és a párt apparátusa fognak válaszolni. Ismételten felszólította a Smer elnökét, ne éljen vissza a kormányhivatallal és annak munkatársaival, a Smer választási kampányát a Smer székházából, pártelnökként vezesse.

Dzurinda sajtótájékoztatója Ficóét követte, amelyen a kormány az egykori Fórum Szálló eladásának körülményeit taglalta, jelezve néhány számára érdekes összefüggést, amelyet azonban nem vezetett végig, hanem nyitva hagyott. Konstrukcióját arra használta, hogy jelezte: szeretné leváltatni Milan Hortot, a parlament SZDKU-s alelnökét, aki vasárnap egy tévés vitában azt állította, két, Fico által emlegetett cégnek semmi köze sincs egymáshoz és az SZDKU-hoz. Fico február 1-jén úgy vélte – egy öt évvel későbbi adat alapján –, hogy Hort tévedett, s ez szerinte ok a menesztésére. Hogy erre mikor kerül sor, az esti órákban a Smer elnökségén dőlhet el.

 

(Forrás:Felvidék Ma, gy)