vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.05. 

Fegyelmez a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége január 29-ei ülésén fegyelmi eljárás elindítását kezdeményezte Kasza József , a párt tiszteletbeli elnöke és Bunyik Zoltán , a VMSZ Tanácsának korábbi elnöke ellen. A VMSZ elnöksége a szóban forgó két személy utóbbi időben megjelent sajtónyilatkozatait összeegyeztethetetlennek tartja a VMSZ-tagokra vonatkozó kötelezettségekkel.

Kérdésünkre, hogy Kasza József és Bunyik Zoltán mely sajtónyilatkozatait tartják összeegyeztethetetlennek a párt érdekeivel, Pásztor István pártelnök (képen) a következőt válaszolta:

 – Ami Kasza elnök urat illeti, azt javaslom önnek, hogy nézze át a Magyar Szó hétvégi számát, és olvassa el a Dnevnik szerb nyelvű napilapban csütörtökön megjelent írást. Bunyik Úr esetében pedig érdemes megnézni azokat az internetes oldalakat, ahol a VMSZ Tanácsának egykori elnöke írói vénáját gyakorolta.

 A két személy szóban forgó és ezekhez hasonló kijelentései károsak a párt számára, de a vajdasági magyar közösség érdekeit illetően is hátrányosak, szögezte le a VMSZ elnöke. Most a fegyelmi bizottságnak kell megállapítania, hogy azok a feltételezések, amelyeknek alapján elindult a fegyelmi eljárás, valósak-e, vagy sem, részletezte Pásztor, majd hozzátette, hogy a bizottságnak a fegyelmi szabályzattal összhangban kell meghoznia döntését.

 – Ez a fegyelmi eljárás menetrendje – közölte Pásztor, a folytatásban pedig kijelentette, az is előfordulhat, hogy a szóban forgó két személyt kizárják a pártból.

 – A szabályzatban összefoglalt, kimondható büntetések között szerepel a pártból való kizárás is – emelte ki a VMSZ elnöke, a továbbiakban pedig hozzátette, hogy a fegyelmi bizottság reményei szerint még a hét folyamán meghozza döntését.

 Kasza József lapunknak kiemelte, hogy a fegyelmi eljárás híre nem ér annyit, hogy bármit hozzáfűzzön, annyit azonban elmondott, hogy nem háborodott fel, és sértve sem érzi magát.

 – Részt veszek a fegyelmi eljáráson, állok elébe. Legalább feltárhatom gondolataimat, és rámutathatok a tényekre – hangsúlyozta Kasza.

 A párttagság és a tiszteletbeli elnöki tisztség elvesztésének lehetőségéhez Kasza tegnap még semmit sem akart hozzáfűzni.

 – Ezzel kapcsolatban majd akkor nyilatkozom, ha valóban kizárnak a pártból. Mindenesetre lesz mondanivalóm! – szögezte le Kasza József.

 Bunyik Zoltán lapunkban olvasott a VMSZ határozatáról, és nagyon meglepte a dolog.

 – Azt állítják, hogy súlyos kárt okoztam a VMSZ-nek és a magyarságnak. Véleményem szerint ez egy megalapozatlan állítás. Nagyon érdekel, hogy a határozat megfogalmazói mivel próbálják alátámasztani állításukat – nyilatkozta a Magyar Szónak Bunyik, aki szerint a dolog hátterében egészen más dolgok bújnak meg.

 A VMSZ Tanácsának egykori elnöke szerint nyilvánvaló, hogy a VMSZ berkein belül gondok vannak, ennek folyományaként most megkezdődött a felelősség áthárítása és a bűnbak keresése.

 – Olyan irányba terelik a dolgokat, hogy ne a párt döntéshozói legyenek a hibásak, hanem akik a téves döntésekre rámutattak. A VMSZ-en belül eddig is sor került fegyelmi eljárásra, amelynek lezárta után a közvélemény is értesült a részletekről. Ugyanakkor emlékezetem szerint sohasem harangozták be egyik eljárást sem előre. Mindez nagyon furcsa – hangsúlyozta Bunyik, aki a kizárás lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy az aktív pártpolitikai életből való visszavonulását már egyébként is bejelentette. Sem a VMSZ, sem más politikai párt színeiben nem szeretne politikai karriert befutni, közölte, majd hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanácson belül sem szeretne szerephez jutni.

 

(Forrás: Magyar Szó)