vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.05. 

Családreferensek országos találkozója Szombathelyen

A Magyar Katolikus Családegyesület évente megrendezett országos referenstalálkozójának házigazdája idén a Szombathelyi Egyházmegye volt. A szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián január 29-én és 30-án 37 résztvevő gondolkodott, imádkozott és dolgozott együtt a hazai katolikus családpasztoráció ügyén.

A programon Veres András szombathelyi megyéspüspök mutatta be az egyházmegyét, beszélt a helyi egyház helyzetéről, eredményeiről, kihívásairól. Jövőbeli terveit is megosztotta a referensekkel: szeretné, ha minden plébánián lenne családközösség. A program moderátora, Bodorkós Imre a Szombathelyi Egyházmegye családpasztorációs munkájáról, múltról, jelenről, programokról s a tervekről beszélt.

 A Martineum Felnőttképző Akadémiát Horváth József mutatta be. Ezt követően bemutatkoztak a Szombathelyi Egyházmegye területén működő közösségek képviselői. Elsőként Mikolás Attila beszélt az ifjúságpasztorációról, majd Páli Zoltán az egyházmegye apró falvainak életéről s az ott folyó családpasztorációs munkáról. Ifj. Marx Gyuláné és Tímár János Zalaegerszeg képviseletében beszélt az ottani közösségek életéről, valamint a „falujárás”-programról, melynek keretében közösségteremtő munkát végeznek az egyházmegye településein. Becsehely közösségének képviselői folytatták a sort: Tímár Károly és felesége Róza ismertetőjéből kiderült, hogy falun is lehet közösségi életet szervezni, Becsehelyen például hét közösség is született, ezek közül kettő családos közösség.

 Szombat reggel a szentmisén Veres András püspök buzdította a résztvevőket: a keresztény családok küldetése prófétai feladat, szóval és életmóddal tanúságot tenni a világnak a keresztény családról – mondta. A családreferensek délelőtt közös műhelymunkával mutatták be – egymásnak is ötleteket adva – helyi tevékenységüket. Ezek után Bíró László püspök számolt be a különböző, családokat érintő konferenciák előadásairól. Miközben sok krízishelyzet és kiábrándító adat áll az egyház rendelkezésére Európában, a felmérések azt mutatják, hogy az emberek még inkább vágynak a stabil kapcsolatokra, még inkább eszményítik a keresztény házasságmodellt.

 Sajnos szembesülnünk kell a házasságot fenyegető veszélyekkel is, melyek közül a legjelentősebbek: a nemi szerepek növekvő tisztázatlansága; a munkahelyi elvárások, a családoknak szentelt idő hiánya, financiális nehézségek. Bíró püspök hangsúlyozta: feladatunkban nem alkudhatunk meg, nem alakíthatjuk a keresztény üzenetet a kor ízléséhez, ezzel együtt mindig fenn kell tartanunk a megtérés lehetőségét, helyet biztosítva a kegyelemnek. A témához Bíró László kiemelten ajánlotta Antonelli bíboros Brüsszelben tavaly decemberben mondott beszédét.

 A program során új ötletek cseréltek gazdát, együttműködési lehetőségek nyíltak meg. A Veszprémi Főegyházmegye a következő találkozót jövő januárban Devecserben rendezi.

 

(Bodorkós Imre/Magyar Kurír)