vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.05. 

Szlovák választások június 12-én

Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás - jelentette be Pavol Paška, a szlovák parlament elnöke. A Smer a legnagyobb esélyes. A legutóbbi, 2006 júniusában lezajlott választást a Robert Fico vezette Smer nyerte. A miniszterelnök pártja az idei választáson is nagy esélyes. Felmérések szerint népszerűsége 40 százalék körül mozog, messze megelőzi a többi pártot.

 Az állampolgárok az egyes pártok listáira adhatják le szavazataikat, a listás helyezések és a preferenciaszavazatok alapján derül fény arra, melyik  százötven képviselő kap négyéves mandátumot.

 A parlamenti választások során csak azok az állampolgárok szavazhatnak, akik legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket. Kizáró ok: ha valaki ez elítélt bűnöző vagy mentálisan beteg személy. Amennyiben a polgárok kiváltják a választói igazolványt, bárhol az urnához járulhatnak, nemcsak a lakóhelyükön. A parlamenti választások során külföldön is lehet szavazni, de ez a jog csak azokat illeti meg, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában, de szlovák állampolgárok. Választani lehet az egészségügyi, szociális és hasonló jellegű intézményekben is.

 Az önkormányzati pótválasztások időpontja is megvan

 Pavol Paška, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke a parlamenti választások időpontján kívül a helyi és a városi önkormányzatokba való pótválasztások dátumát is ismertette: ezekre 2010. május 29-én kerül sor. Szerinte ez az utolsó lehetséges, törvény által adott terminus. Hozzáfűzte, hogy Sasvár-Morvaőrön (Šaštín-Stráže), Tornalján választanak polgármestert, valamint nyolc faluban. Két faluban képviselőtestületet is választanak.

 

(mti, bumm, sita)