vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.12. 

Székely kálváriát építenek Székelyudvarhely közelében

A Székely kálvária – a hagyományosan tizennégy mozzanatból álló domborműsorozat – megalkotását tervezi a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítvány. Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a tervezett mű látványtervét és tervezőjét az alapítvány vezetősége már bemutatta a sajtó képviselőinek. Reményeik szerint, bár Székelyudvarhely térségében eddig nem volt kálvária, elkészültekor nem puszta turisztikai látványosságként szolgál majd, hanem a város keresztény közösségét is erősíti.

 Az Ugron Alapítvány kuratóriuma egy évvel ezelőtt a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye ezeréves fennállásának tiszteletére hirdette meg a pályázati kiírást. A beküldött pályamunkák közül a szakmai zsűri az udvarhelyi kötődésű Zavaczki Walter szobrászművész elképzelését találta a legkiforrottabbnak. A tervek szerint a stációkat a több mint százéves Ugron-kápolna felé vezető erdei út mentén állítják majd fel, az egyébként is nagy látogatottságnak örvendő Mál-tetőn.

 A megvalósítás elkezdődött – közölte László Attila plébános, az Ugron Alapítvány tagja. Tavaly szeptember 8-án az Ugron-kápolna búcsúünnepén megáldották az alapkövet azon a helyen, ahol a Golgota három kőkeresztje áll majd. A kompozíció többi tizenhárom részének alapanyaga szintén a természetbe illő, vandalizmusnak ellenálló terméskő lesz, amely minden egyéb jó tulajdonsága mellett környezetbarát is.

 A gyulafehérvári főegyházmegyei hatóság és Jakubinyi György érsek is áldását adta a kálvária megépítéséhez. „Várhatóan április 2-án, a római katolikus egyház szerint nagypénteken már az egyenként közel két méter magas kövekbe vésett alkotások mentén, a Székely kálvárián is felidézhetjük Jézus szenvedéstörténetét" – mondta a plébános.

 

(Forrás: erdely.ma)