vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.12. 

Hamis vád

Bolgár mégis lehetett ügynök. Legalábbis Aczél Endre szerint. A Magyar Nemzet beszámolója szerint továbbra sem tisztázott, hogy pontosan kik tudták átmenteni a jelenkorba a kommunista diktatúra idején szerzett közéleti befolyásukat. Némi támpontot ad azonban Aczél Endre. Az ismert újságíró a Romániai Magyar Demokrata Szövetség meghívottjaként volt egy január 22-i közönségtalálkozó vendége Nagyváradon. Aczél Endre nyíltan beszélt arról, hogy a távirati iroda pekingi és londoni tudósítójaként rendszeresen írt jelentéseket a kommunista titkosszolgálatnak.

– A szervek engedélye nélkül senki sem vállalhatott tartós külföldi

munkát, ez minden szocialista országban így volt, több százezer ember került ilyen helyzetbe – mondta Aczél. Hogy Bolgár György beletartozott-e az ominózus „több százezerbe”, az nem világos. Bolgár a rendszerváltás előtt a Magyar Rádió megbízásából évekig dolgozott New Yorkban. A MN megkérdezte, miként vélekedik Aczél Endre szavairól. Bolgár György kikérte magának, hogy „már megint” ezzel „zaklatják”. – Ötvenszer elmondtam már, most ötvenegyedjére is megkérdezi? – reagált felháborodottan. Kijelentette: bíróság állapította meg, hogy nem végzett ügynöki tevékenységet a szocialista rezsim idején.

Bolgár hazudik. Nem azt állapította meg a bíróság, hogy nem végzett ügynöki tevékenységet, hanem azt, hogy Csurka István nem tudta bizonyítani Bolgár ügynökösködését. És miért nem? Mert Csurka István védőjének indítványát, mely szerint kérjék ki a Bolgárra vonatkozó papírokat a szolgálattól, a tisztelt bíróság elutasította. Aczél Endre a már idézett találkozón azt is kijelentette: „Aki azt állítja, hogy hosszas külföldi, főleg nyugati kiküldetésben volt, és nem jelentett, az nem mond igazat”. Az ügy pikantériája, hogy Csurka Istvánt büntetőperben 150 000 forintra bírságolták Bolgár feljelentésére, pedig nem állított mást, csak hogy Bolgár New York-i tudósítóként jelentett a kommunista titkosszolgálatnak.

 

sz.