vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.19. 

Legitim, legitimebb, leglegitimebb

Hihetetlen, de igaz. Nincs valamire való magyar jogász a Vajdaságban, aki nyíltan kimondaná, hogy a király bácsi meztelen. Hogy a hatályos nemzeti tanácsokról szóló törvényben rögzített mérce „a fele plusz egy” nem alkalmas legitim választói testület létrehozatalára. S a felemás választói névsor nyomán nem alakulhat legitim nemzeti tanács. Ezek a kérdések a politikai közbeszédben nem szerepelnek. Az ok egyszerű. Minek bolygatni az ügyet, ha az politikai jó pontokkal nem kecsegtet.

Egy szerb jogász, Bojan Pajtić a vajdasági kormány elnöke, látja a helyzet ellentmondásos voltát, látja a veszélyt, de még ő sem mer nyitni. Mégis kénytelen lesz, hiszen az uralkodó Tadić-féle Demokrata Párt (DS) egyik alelnökeként, tanúja a (szintén demokrata) kisebbségügyi miniszter riadt vergődésének. A gond az, hogy a dolgok mai állása szerint határidőre nem lesz sem legitim, sem legális, sem semmilyen kisebbségi választói névjegyzék. Pedig a miniszter a napokban már nem maradt meg a kisebbségek tetemrehívásánál (aki magyar aláír), hanem anyagi juttatásokkal is fokozni akarja a lehetséges aláírók lagymatag lelkesedését.

Szomorú tény, hogy a tetemrehívást a napokban az egyik magyar (Korhecz Tamás) és egy szlovák (Ana Tomanova-Makanova) tisztségviselő is visszhangozta. Ez elfogadhatatlan. A névjegyzékre való személyes feliratkozás nem lehet külön követelmény a kisebbségek kollektív jogainak gyakorlására. A mundér becsületének védelme magyarázat lehet, de igazolás nem. A kisebbségiek ilyen vegzálására a tartományi főmundéros (Bojan Pajtić) jelenléte sem szolgáltathat elfogadható okot.

Mindezt érzékelve a tartományi kormányfő, igaz félénken, mégis lépett. Kimondta: ha a magyarok a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) árvalányhajas akciójában „a fele plusz egy” mérce alkalmazásával létrejött választói névjegyzéket tovább szándékoznak bővíteni, azt, csak dicsérni lehet. Mert ettől a névsor „legitimebb” lesz. Nos, ebben van valami. De tudni kell, a leglegitimebb akkor lenne a magyar és a többi kisebbség választói névjegyzéke, ha azt maga az állam állítaná össze. S ha rajta lenne minden magyar, szlovák stb. kivéve azt, aki ezt nem vállalja. Hátha vannak ilyenek is.

 Rácz Szabó magyarázza a bizonyítványát

 Amint ezt az érintettek bejelentették, Zentán fordult a kocka. A magyar-szerb után most szerb-magyar önkormányzat állhat fel. A magyar-magyar helyett.

A 2008-as választásokat követően a VMSZ tévedett. A DS-el balkézre aláírt szerződése mentén mellőzte az ellentmondásos politikai karakterű Rácz Szabó László négy önkormányzati képviselőjét és (nem főszereplőként ugyan), de a helyi hatalomba bevonta a DS képviselőit. Így Zentán sem jött létre a magyar önkormányzat.

A napokban a kezdeményező DS, némi tartományi és köztársasági hátszéllel csapdát állított a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) vezetőjének. A Községi Képviselő Testületben levő szerb pártok tisztséget ajánlottak fel a bosszúszomjas Rácz Szabónak. Annak sem kellett több, s a Szent Korona-tan saját értelmezésének megfelelően – a VMSZ-re hárítva a felelősséget – kötélnek állt. Miközben a rossz politikai bizonyítványát a VMSZ kétségtelen hibáival igyekszik takargatni. Arról nem szól, felajánlotta-e most Pásztornak a koalíciót? Vagy a magyar érdeket háttérbe szorította a bosszú lehetősége.

Annak ellenére tehát, hogy Zentán a magyar pártoknak megvan a többsége a magyar önkormányzat létrehozatalához, ilyen önkormányzat sem 2008-ban (akkor a VMSZ), sem 2010-ben (most az MPSZ hibájából), nem jött létre.

A DS a jó, Európába araszoló szerb párt meg lóvá tette mind a két Zentán képviselőkkel rendelkező magyar pártot. Most épp a markába nevet: ő csak tudja, mit jelent a szerb pártok politikai dominanciája a magyar közegben.

Hogy mindennek mi a köze a Rácz Szabó elnök által vallott Szent Korona-tanhoz? Semmi. (A Szent Korona-tan az egyik meghatározás szerint Magyarország történelmi, íratlan alkotmányának alapját képező hagyomány, melyen a magyar állam eszméje alapult, és amely ma is befolyást gyakorol az alkotmányos közgondolkodásra.)

 Felaprózni, bedarálni

 A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) számára eddig sem volt kétséges, hogy a korszakváltás egyik jellegzetessége a kisebbségi pártok leépítése. Az igyekezet, hogy a helyi hatalom az eddig formálisan még partnernek tartott kisebbségi egypártokat a kengyeltartó szerepébe kényszerítse.

Jóllehet a DS tartományi vezetői, a VMSZ-t továbbra is „stratégiai partnernek” titulálják, a gyakorlat nem ezt bizonyítja. Ellenkezőleg. Miután a DS Szabadkán kihúzta a VMSZ lába alól a talajt, a sikeren felbuzdulva megy tovább. Most éppen Zenta van soron, de az első lépéseknek tanúi lehetünk Adán, s Óbecsén is nő a DS önbizalma. Nőhet is, hiszen egyre több községi képviselő jön rá, hogy hozzá bizony a DS politikája áll a legközelebb. Az anyagi előnyöket tekintve, mindenképpen.

Akárhogy nézzük is a dolgot, most újra a VMSZ-en a sor. Miután sikeresen elejét vette a volt tiszteletbeli elnöke akadékoskodásának, most arról kell döntenie vonzó-e számára a konstruktív ellenzék szerepe?

A helyzet ugyanis ellentmondásos. Ha a VMSZ a „mentsük, ami menthető” szlogen mentén továbbra is egyenjogú DS-partnerként kíván viselkedni, a felaprózódást, a kengyeltartói szerepet aligha nem kerülheti el. Sőt, annak a veszélye is fennáll, hogy a DS egy merész fordulattal besorozza az Európába masírozó menetbe, amelynek a vége olyan koalíció lesz, melyben a magyar szavazók már nyugodtan szavazhatnak a DS-re. Ez az autentikus magyar érdekvédelem végét jelentené.

Szabadkán a VMDP szemléltető oktatást tartott. Megmutatta, hogy lehet elvszerűen is politizálni. Az eredmény azonban lehangoló. Ennek a magatartásnak a vajdasági magyar politikai színtéren, úgy látszik, nincs követője. Azaz nem biztos. Ha a VMSZ úgy tudja rendezni sorait, hogy elvtelen megoldásba (egy-egy kivételt nem számítva) nem megy bele, akkor még van remény. Maga a VMSZ elnöke mondta valahol: le kell rombolni valamit ahhoz, hogy újra lehessen építkezni. Igen erről van szó. Még akkor is, ha ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

 

Ágoston András (VMDP Hírlevél)