vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.19. 

Önkénteseket várnak a Mária Út kiépítéséhez

A mai modern zarándokutak kiépítésének célja Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése, a mindennapi élet hajszájából kiszakadást keresők és spirituális zarándoklatra vállalkozók számára biztonságos zarándokhálózat kiépítése, valamint a kereszténység értékeinek megőrzése, továbbadása. A Szent Erzsébet Út Alapítvány és a Mária Út Egyesület munkatársai február elején Sárospatakon tartottak tapasztalatcserét.

 A Szent Erzsébet Út Alapítvány munkatársai megbeszélésre hívták Sárospatakra a Mária Út Egyesület tagjait, hogy tapasztalataikkal segítsék az új, Kassát Sárospatakkal összekötő zarándokút létrehozását. A találkozón jelen lévő Péterfi Attila, a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai kirendeltségének vezetője számolt be a Hargita Népének.

A sárospataki szakmai tapasztalatcserére meghívták azon magyarországi településeknek vezetőit, egyházi személyiségeit, turisztikai szakembereit is, amelyeket a tervek szerint a Szent Erzsébet Út érint majd. A Mária Út kiépítésében eddig elért eredményeket dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke ismertette. A zarándoklatok jelentőségéről, régi és új formáiról dr. Barna Gábor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a vasvári domonkos kolostor és rendtörténeti gyűjtemény újjászületéséről pedig dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári Domokos Rendtörténeti Gyűjtemény igazgatója tartott előadást – tudtuk meg Péterfi Attilától.

A tapasztalatcsere után a Mária Út Egyesület munkatársai az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) és a Gyulafehérvári Caritas képviselőivel egyeztettek az erdélyi együttműködés további lehetőségeiről és a pályázati feladatokról. A két szervezet ugyanis lehetőségei szerint továbbra is segíti a Mária Út kiépítését. A következő időszak a tervek kidolgozása és a stratégiaépítés időszaka lesz, a március végére tervezett újabb munkamegbeszélés után pedig az útvonalak kijelölése, az operatív munka kezdődik, amelyhez továbbra is várják önkéntesek jelentkezését. Péterfi Attila elmondta, az EKE és a Caritas segítségével a Mária Út erdélyi szakaszainak kiépítése az előre tervezettnél gyorsabb ütemben történhet, így már a következő egy-két évben várhatók az ezen az útvonalon érkező zarándokok, akár Csíksomlyóra is.

 

Takács Éva

 (Forrás: Hargita Népe)