vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.26. 

Adókedvezményt a helyi vállalkozásoknak!
Klement Tibor mérnök-tanár, a MIÉP képviselőjelöltje

A MIÉP színeiben – a Magyar Megmaradás Közössége támogatásával – Budapest 10-es választókerületében Klement Tibor indul az országgyűlési választásokon. A VIII. kerületben lakó mérnök-tanár nem ismeretlen a választók előtt, hiszen 1998-ban és 2002-ben is indult a választásokon. 1998 és 2002 között pedig a józsefvárosi képviselő-testület tagja volt.

– Kérem, röviden mutatkozzon be lapunk olvasóinak.

– 1943-ban születtem Budapesten. Másfél éves voltam, amikor édesapám hősi halált halt a II. világháborúban. Édesanyám egyedül nevelt fel két leánytestvéremmel együtt. Érettségi után műszerészszakmát tanultam, azt követően a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán szereztem villamosmérnöki oklevelet. A diploma megszerzése után gyártmányfejlesztőként, majd számítógép üzemeltető mérnökként dolgoztam. 1974-1989-ig a Távközlési Kutató Intézet tudományos munkatársa voltam. Jelenleg az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola tanára vagyok, műszaki tantárgyakat tanítok. Feleségemmel, és három felnőtt fiam családjával, unokáimmal a Józsefvárosban élünk. A kezdetektől veszek részt a Magyar Út Körök mozgalom munkájában, majd tagja lettem a Magyar Igazság és Élet Pártjának. Ezt megelőzően semmilyen pártnak nem voltam tagja. Az 1998 és 2002 között a józsefvárosi képviselő-testület tagjaként részt vettem az oktatási, közbiztonsági és önkormányzati bizottság munkájában.

– A 10-es választókerület magába foglalja a VII. és a VIII. kerület egy-egy részét. Mennyire homogén ez a terület?

– Ez a választókerület kis eltérésekkel az Üllői út, Múzeum krt., Király utca, Erzsébet krt. és József krt. által határolt része a két kerületnek. Homogénnek ugyan nem nevezném, de nagyon sok hasonlatosságot fedezhetünk fel, különösen a MIÉP-et támogató választóink életkörülményeiben és gondolkodásmódjában.

– Van egy közös a két kerületben. Mind Józsefváros, mind Erzsébetváros 2006-ban megválasztott polgármestere politikai süllyesztőbe, illetve már rács mögé is került. Az SZDSZ még tavaly szeptemberben ultimátumot adott Csécsei Bélának – aki Retkes Attila elnökké választása után kilépett a pártból – vagy lemond, vagy feloszlatják a képviselő- testületet. Csécsei ezt követően jelentette be, hogy egészségügyi állapota miatt távozik posztjáról. Az időközi polgármester-választást pedig dr. Kocsis Máté nyerte a Fidesz–KDNP színeiben. Az MSZP-s Hunvald esetét pedig a sajtóból jól ismerjük. Úgy tűnik, hogy egymással számolnak le az elvtársak.

– Az időközi polgármester-választás eredménye várhatóan új lendületet jelent a kerület számára. Dr. Kocsis Máté polgármester reményeink szerint megteszi a szükséges intézkedéseket a közélet tisztasága érdekében. Erzsébetvárosban még várhatóan további ügyek is felszínre kerülnek, mint például a furfangosan kitalált tanácsadói szerződések. A 2002-es kampány során egy erzsébetvárosi helyi stúdióbeszélgetésen a baloldali jelöltektől hallottam először az üvegzsebről és a lop stopról, akkor még nem gondoltam, hogy ez kimerül Keller László sziszifuszi kutakodásában, és ennyi kiskaput hagy nyitva a korrupt, felelőtlen politikusok számára. Ez sajnos nem csak a hetedik kerületre jellemző probléma.

– Ha kiejtjük Józsefváros nevét, akkor a legtöbb ember a prostitúciót, a betörést, a bűnözést említi. Február 11-i hír: késsel támadt egy fideszes aktivistára egy férfi este 8 óra előtt Budapesten, a VII. kerületi Dohány utcában. Milyen a választókerülete közbiztonsága?

– Ahol a térfigyelő kamerák működnek, ott jelentősen visszaesett, illetve megszűnt a prostitúció, javult a közbiztonság, csökkent a betörések száma és az utcai bűnözés. Egyértelmű tehát, hogy a térfigyelő rendszert bővíteni kell, ahol erre nincs mód és lehetőség, akkor azokon a területeken a rendőri jelenlét fokozása szükséges, amire sok ígéretet kaptunk már eddig is, de ezen a téren mindezidáig sok változást nem tapasztalunk. A fideszes aktivista megtámadásával kapcsolatban: ez a probléma szinte minden eddigi kampányban jelentkező konfliktust reprezentál, tehát ez nem kimondottan közbiztonsági kérdés. Hanem azt is bizonyítja, hogy az ajánlószelvényes jelölés számtalan más hibával együtt, a kezdetétől fogva egy nagyon rosszul működő rendszer. Már több vitafórum is foglalkozott a rendszer megváltoztatásának, korszerűsítésének szükségességével. De mindezidáig ebben az ügyben nem történt semmi változás, ugyanakkor a jelen kampányunk első napjaiban is értesültünk arról, hogy kerületünk egyes pontjain tömegesen törtek föl postaládákat az ajánlószelvények megszerzéséért.

– Egyre több zsebtolvaj működik a kerületen áthaladó 9- es és 99-es buszon. Ha valaki nem óvatos, akkor máris idegen kezekben a pénztárcája, mobiltelefonja. Milyen megoldás lenne a célravezető?

– Gond, hogy ezekre a cselekményekre a kirótt büntetési tételek szinte jelentéktelen visszatartó erőt jelentenek. Sokat segítene a helyzeten, ha civil ruhás hatósági személyek rendszeres jelenléte növelné a bűnelkövetőknél a lebukás veszélyét. Tudok olyan esetről, hogy a tolvajlást megakadályozó utastárs is komoly fenyegetettségnek volt kitéve. Ez szégyenletes és megengedhetetlen az ország fővárosában és egyébként is!

– Választókerületében sétálva, láttam, hogy a kiskereskedések, kisebb iparosok üzemei, műhelyei egymás után zárnak be. Hogyan lehetne a kisvállalkozókat újra helyzetbe hozni?

– Ez az állapot a rendszerváltás súlyos hibája. Először intézményesített formában kormányzati segédlettel tönkretették a magyar kisvállalkozásokat, majd adó és egyéb kedvezményekkel előnyös helyzetbe hozták az egyébként is erős financiális háttérrel rendelkező idegen multinacionális cégeket. Mindez direkt történt, hiszen csak így alakulhatott ki a jelenlegi kiszolgáltatott helyzetünk.

– A már említetteken kívül, képviselőjelöltként milyen programmal próbálja meggyőzni a választókat?

– Én csak azt tudom ígérni, mert abban hiszek, hogy az a jó képviselő, aki szoros és folyamatos kapcsolatot tart választóival, tájékozódik a lakosság problémáiról, és ha kell, még a frakciófegyelmet áthágva is az ő érdekükben dönt. A leköszönő hatalom programja nagyon színes, és ígéretes, olyan, hogy akár egy szép rózsaszín, jövőképként is fel lehetne fogni, de újra el kellene olvasni a választási programjukat és összevetni a jelen valósággal. Akkor mindenki számára világossá válna, hogy a választási programjukban leírt ígérgetéseik köszönő viszonyban sem állnak a valós cselekedeteikkel. Mi volt fontosabb számukra: a választási programban leírt ígéreteik beváltása, vagy a frakciófegyelem? Ami azért is lényeges, mert az egyéni körzetekből mandátumot szerzett képviselőknek rendszeres kapcsolatot kellene tartani választóikkal. A kapcsolattartás szükségessége sokszor szerepel a választási programokban, de rendszerint beváltatlan ígéret maradt, mert a szavazásoknál mindig fontosabb számukra a frakciófegyelem, mint az ígéreteik következetes betartása. Ezért tartanám fontosnak a visszahívhatóság rendszerének kidolgozását és bevezetését az egyéni jelöltek esetében.

– Milyen segítséget lehetne nyújtani a krízisbe került családoknak?

– Elsősorban anyagi segítséget, gyors és alacsony kamatozású kölcsönt kell biztosítani, de ezzel párhuzamosan a legfontosabb teendő a már sokat emlegetett munkahelyteremtés. Az embereknek értelmes értéket teremtő alkotómunkát kell biztosítani, mert ez nem csak anyagi biztonságot teremt számukra, hanem jelentősen csökkentené társadalmunkban a morális válságot is. Ez is a következő kormány egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen.

– Mit gondol: a helybelieknek mennyire ingott meg a hitük a közéletben?

– Azt tapasztalom, hogy nem csak a helybelieknek, hanem mindenkinek, aki nyitott szemmel és füllel jár, és valamennyire követi a napi politikát, annak jelentősen és hozzáteszem jogosan, csökkent a közéletbe vetett hite.

– Tanárként hogyan látja a magyar oktatás helyzetét?

– Itt a pedagógusok, a szülők, és a tanulók véleményét alapul véve, elmondhatom, hogy az utóbbi időben az oktatással, neveléssel kapcsolatosan, nagyon, nagyon sok elhibázott központi döntés született. Azt hiszem, a következő oktatáspolitikának csak következetes és gyökeres változtatásokkal lehetne helyrehozni az elmúlt évtizedek alatt lesilányított, tönkretett oktatási rendszerünket.

– Ma mennyire becsüli meg az állam a pedagógusokat?

– A pedagógushivatás ma nagyon alacsony helyet foglal el a társadalmi ranglétrán. Mivel a szülők mellett, a pedagógusokra hárul a jövő nemzedék nevelése, tanítása, hiszen mindig ők voltak a nemzet napszámosai, ezért sokkal nagyobb védelmet és megbecsülést érdemelnek, mint amit a jelenlegi pedagóguspálya biztosít számukra.

– S ezek után van még olyan tanár, aki a jelenlegi kormánypártot támogatja?

– Valószínűleg lesz a pedagógusok között is, aki a jelenlegi kormánypártot fogja támogatni. Ez az egyes iskolatípusok között nagyon eltérő arányban várható, de összességében a számuk jelentősen és radikálisan csökken.

– Jelen volt a Magyar Megmaradás Közössége mindhárom fővárosi konferenciáján. Miért tartja lényegesnek ezen mozgalom célkitűzéseit?

– Azért tartom lényegesnek a mozgalom célkitűzéseit, mert azokat a hazánk jelenlegi gazdasági, politikai és morális helyzetét teljes mértékben ismerő, tudományosan felkészült és felelősen gondolkodó személyiségek fogalmazták meg. Két fontos gondolatot emelnék ki: az „Alkotmány a megmaradást szolgáló alaptörvény”, és azt, hogy „a magyar megmaradásnak nincs alternatívája”.

 

Medveczky Attila