vissza a főoldalra

 

 

 2010.02.26. 

A MIÉP alapprogramja aktuálisabb, mint valaha!
Várkonyi József agrármérnök, a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltje

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10- es választókörzetében – mely egyebek mellett Sárospatakot, Sátoraljaújhelyt, és a Bodrogköz gúnyhatármenti falvait is magában foglalja –, a MIÉP Várkonyi József agrármérnököt indítja az idei országgyűlési választásokon. A sátoraljaújhelyi MIÉP-alapszervezet elnökét a MIÉP többi jelöltjéhez hasonlóan a Magyar Megmaradás Közössége is támogatja.

– Mit tart fontosnak elmondani önmagáról bemutatkozásképpen?

– Görög katolikus családból származom, ahonnan alapvető keresztényi erkölcsiséget hoztam magammal. Életem két részre tagolódik a munka szempontjából, mert az első felében agrármérnökként dolgoztam, a másik részét pedig vállalkozóként éltem végig. Jelenleg már nyugdíjas vagyok ugyan, ám ez az én esetemben egyáltalán nem jelent passzív életet. Egyrészt még mindig vannak olyan cégek, amelyek afféle szaktanácsadóként számítanak a szakmai tapasztalataimra, ismereteimre, másrészt kulcsszerepet játszik az életemben a sport. A mai napig aktívan sportolok, síelek, focizom, és Sátoraljaújhelyen a helyi sportegyesületben, valamint a Zempléni Ifjúságért Egyesületben is vezetőségi tag vagyok. Ezek a dolgok pedig aktívan tartják az embert. És akkor még nem is ejtettem szót a politikáról, amelyben szintén benne vagyok. Az előző két választási ciklusban a szavazatok alapján bekerültem a helyi testületbe, önkormányzati képviselő voltam, 2006 óta pedig külsős bizottsági tagként dolgozom a sátoraljaújhelyi önkormányzatban.

– A MIÉP az első párt, amelynek tagja lett?

– Nem. Az állampártnak sosem voltam tagja, ám a rendszerváltás idején kevéssel az újjáalakulás után beléptem a Független Kisgazdapártba.

– Netán önt is magával ragadták Torgyán József szónoklatai?

–Nem, erről szó sincs, engem nem Torgyán József ragadott magával, hanem az a programpont, amely szerint a kisgazdák felül akarták vizsgálni a rendszerváltozás időszakának privatizációit és reprivatizációt hirdettek meg. Maximálisan támogattam ezt a törekvést, amelyet azzal is kifejeztem, hogy magam is csatlakoztam a párthoz. Sajnálatos módon a nagy dérrel-dúrral beharangozott privatizációs felülvizsgálatból az égvilágon semmi nem lett, sőt, nem sokkal később a párt programjából is kikerült. Ez nagy csalódást okozott számomra, így kiléptem az FKGP-ből. Ezt követően néhány évig ismét pártonkívüli voltam.

– Mikor és miért csatlakozott a MIÉP-hez?

– Nem azonnali dolog volt az én MIÉP-es elköteleződésem, hanem az évek során alakult ki. Már 1992 nyarán nagy érdeklődéssel olvastam a „Néhány gondolat” című Csurka-tanulmányt, és az annak elképesztő hullámokat vető utózöngéit. A Magyar Út Körök megalakulását, majd később a MIÉP létrejöttét már egyértelmű rokonszenvvel figyeltem, sőt, az 1994-es választások alkalmával afféle aktivistaként segítettem is a pártot a térségben. Tag ugyanakkor még nem voltam, mert véleményem szerint a tagság vállalásának egyértelmű kötelezettségvállalást is kell jelentenie. Amikor megismertem a MIÉP, és a Magyar Út Körök alapprogramját, nagyon megtetszett. Az általam korábban rokonszenvesnek talált FKGP-programnál is sarkosabb, nemzetibb volt, ha lehet így fogalmazni, amelynek a magyarság sorsa állott a középpontjában. Tetszett a keresztényi elkötelezettség nyílt vállalása is. Ezért úgy döntöttem, belépek a MIÉP-be. Immáron másfél évtizede vagyok tagja a nemzeti radikalizmus pártjának. Az általam vezetett sátoraljaújhelyi MIÉP-alapszervezet is kitűnően működik, bár meg kell mondanom, hogy sajnos néhányan nincsenek már közöttünk… Ellentétben azonban a sok helyütt megfigyelhető Jobbikba vándorlással, nálunk sajnos arról van szó, hogy itt sok egykori ’56-os szabadságharcos is tagja volt a MIÉP-nek, akik közül az elmúlt években többen távoztak az élők sorából. Ők pótolhatatlan veszteséget jelentenek nemcsak a MIÉP, de az egész nemzet számára is!

– Most, 2010-ben milyen programmal vág neki a választási küzdelemnek?

– A programmal kapcsolatban észrevehető egy igen érdekes dolog. Tulajdonképpen nincs változás a MIÉP megalakulásának idejéhez, 1993-hoz képest, pedig az már tizenhét éve volt. A MIÉP és a Magyar Út Körök akkoriban lefektetett alapprogramja aktuálisabb, mint valaha! Ha jobban belegondolunk, ez tragédia, ám attól még igaz. Úgy gondolom, olyan helyzetbe került országunk, nemzetünk, hogy egy képviselőnek – kerüljön be az Országgyűlésbe Magyarország bármely szegletéből – elsősorban az országos jelentőségű, nemzetmegtartó erejű döntésekért kell majd síkra szállnia.

– Ön melyeket sorolja ezek közé?

– Több kiemelt fontosságú terület van, ahol nem lehet folytatni az eddig alkalmazott gyakorlatot, mert látható, hogy ezek által hová jutottunk. Létkérdésnek tartom – úgy is, mint agrármérnök – a magyar föld hazai kézben tartását. Kitűnő termőtalajunk van, nagy mennyiségű felszín alatti vízkészlettel, amelyet minden áron meg kell őriznünk! Három kulcsfontosságú ágazat van, amelynek magyar kézben való megtartása, illetve ahol szükséges, ott visszaszerzése, szintén stratégiai fontosságú. Ez a három ágazat a gazdaság, a kultúra és az egészségügy. Ugyanígy létkérdés a népesedés ügye, amely katasztrófával fenyegeti nemzetünket. A gyermekvállalási kedvet radikálisan növelő intézkedés-csomagra van szükség – azonnali hatállyal! De a felsoroltakon kívül szót ejthetünk az egekbe szökő munkanélküliség csökkentéséről, valamint a közbiztonság érezhető javításáról, mert ezek közvetlenül is érintik az embereket. Látható tehát, hogy bár csak a teljesség igénye nélkül szemezgettünk a megoldásra váró feladatok közül, így is mennyi-menynyi terület került szóba. Összességében elmondható, hogy minden szinten időszerű és szükséges a nemzeti fordulat. Emiatt említettem azt az imént, hogy most elsősorban országos programalkotás idejét éljük. Ezek segítségével érhetjük el azt, hogy javuljon az élet helyi szinten is. Tulajdonképpen nemzetmentő programnak is lehet nevezni azt, amely most ránk vár. Ez azonban csak akkor lesz hiteles, ha az a párt, amely a fentebb felsoroltakat minden más politikai erőnél hamarabb zászlajára tűzte, részt vállalhat a megvalósításból is. Ez a párt pedig a MIÉP! Éppen ezért kérem a választópolgárokat, hogy támogassák a MIÉP-et előbb ajánlószelvényükkel, majd a választás napján szavazatukkal is.

 

Kovács Attila