vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.08. 

Fogyatkozik a temerini magyarság

Az év végi hálaadó szentmisén ft. Szungyi László esperesplébános ismertette az egyházi anyakönyv és az egyházközségi iroda statisztikai bejegyzéseit, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenységet. Mivel a temerini magyarság zömmel katolikus vallású (még ha mindegyike nem is él hitében), az egyházi anyakönyvek nagy megbízhatósággal jegyzik a helyi magyarságra vonatkozó születési és elhalálozási adatokat. Ezekből következtetni lehet a jövőbeli demográfiai alakulásokra is.

 Sajnos tavaly is – és ez így van már évtizedek óta – kevesebb volt a keresztelés, mint a temetés, többen rendeltek koporsót, mint bölcsőt, így a magyarság számbelileg tovább fogyatkozik és öregszik. Az egyházközség területén 2009-ben 56-an részesültek a keresztség szentségében. 152 egyházi temetést tartottak. A legfiatalabb elhunyt 17 éves (fiú), a legidősebb 96 éves (nő), 80 éven felüli 42, 90 éven felüli 8, öngyilkos 2 volt. Demográfiai szempontból igencsak szomorú, hogy egy év alatt csaknem háromszor annyian hunytak el, mint ahányan születtek, vagyis mintegy százzal lettünk kevesebben (az elvándorlókon kívül), mint egy évvel ezelőtt voltunk. Ez a fogyatkozás az utóbbi tíz évben csaknem egytizedével – az egyházi anyakönyvek szerint 750 személlyel – csökkentette a magyarok létszámát a községben.

 Első gyónó gyermek (ők lesznek az idén az elsőáldozók) tavaly 65, elsőáldozó pedig 61 volt. Hittanra összesen 577 általános iskolás gyermek jár. Bérmálkozást tavaly először egy korosztálynak szerveztek, mégpedig 77-en részesültek a nagykorúság szentségében. Egyházi házasságot 25 pár kötött: ünnepélyesen 20, a többiek rendezték polgári házasságukat.

 A vasárnapi szentmiséken a résztvevőket március 29-én és november 8-án számlálták, az előbbi napon, a három szentmisén 1327-en, az utóbbin 1183-an vettek részt. A tavalyelőtti két számláláskor valamennyivel kevesebben voltak. Beteglátogatáson a plébános atya 244 alkalommal járt.

Az egyházközségben a világegyházzal és az egyházmegyével egységben sokrétű lelkipásztori és közösségi tevékenység folyik. Az egyházközséget tavaly is a hívek szeretete támogatta és tartotta meg. Az egyházközséget anyagilag 1275 (1203) család támogatta.

 Szungyi László esperes atya, aki tavaly ünnepelte temerini működésének 25. évfordulóját, hálatelt szívvel mondott köszönetet a községi önkormányzatnak, az I. helyi közösségnek, a munkaközösségeknek, vállalkozóknak, iparosoknak, földműveseknek, munkásoknak és a nyugdíjasoknak a támogatásokért, a sok-sok munkáért azoknak, akik gondját viselik az épületeknek és környéküknek, minden jóságért és szeretetért, amely a katolikus közösséget élteti. Az egyház a hívek támogatása nélkül nem tudná teljesíteni küldetését – mondta az atya

 

(Forrás: Magyar Szó)