vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.08. 

Megkezdődött a 2010-es compostelai szentév

A híres spanyolországi zarándokhelyen 2009. december 31-én 119. alkalommal kezdődött szentév. Julián Barrio érsek három nagy kalapácsütéssel nyitotta meg a székesegyház szentévi kapuját. A következő hónapokban több mint tízmillió látogatóra számítanak, a legutóbbi, 2004-es szentévben mintegy 12 millióan keresték fel Szent Jakab apostol sírját. A galíciai város székesegyházában december 31-én délután kezdődött az ünnepi szertartás, amelynek alkalmával Julián Barrio santiagói érsek az egyházmegye püspökeivel, papjaival és szerzeteseivel mutatott be szentmisét.

 Az ünnepi szentmisén felolvasták a pápa üzenetét. A Szentatya úgy fogalmaz: a nagy zarándokút, amelyet hitbuzgalom, bűnbánat, vendégszeretet, művészet és kultúra jellemez, „az öreg kontinens spirituális gyökereiről beszél". Santiago évszázadok óta úticél, amely felé tartva az emberek megújulnak és megerősödnek hitükben.

 A hagyományos zarándoklatot teljesítők száma (akik legalább az utolsó 100 kilométert gyalog, illetve az utolsó 200 kilométert kerékpáron teszik meg a Szent Jakab-úton) idén várhatóan megközelíti a kétszázötvenezret. Galícia tartomány több mint kétezer rendezvényt tervez a jubileumi évben, számos színházi és zenei előadást. Az egyház és a hatóságok felkészültek a látogatók áradatára: naponta öt szentmisét tartanak a székesegyházban, a szálláshelyek bővítésére pedig tíz új zarándokházat nyitnak meg.

 A compostelai zarándokiroda közzétette a 2009-es év statisztikáit: összesen 145 877 zarándok kereste fel Szent Jakab sírját, ami 16,6%-kal több, mint az előző évben. A legtöbb zarándok természetesen spanyol (79 ezer fő), a külföldiek közül legtöbben (közel tizenötezren) Németországból érkeztek, majd olaszok, franciák és portugálok következnek a sorban. 120 ezer zarándok gyalogosan, 24 ezer kerékpárral, 341 lóháton, 39 pedig kerekesszékben tette meg az utat. A statisztika alapjául a zarándokoknak kiadott okmány szolgál, amellyel Santiagóban a zarándokútlevélben szereplő bélyegzők alapján igazolják a zarándoklatot.

 1120 óta – II. Kallixtusz pápa rendelkezése óta – Santiagóban minden olyan év szentév, amelynek során július 25-e, Szent Jakab apostol ünnepe vasárnapra esik. A harmadik évezredben az első szentév 2004-ben volt, legközelebb 2021-ben lesz hasonló ünnepség.

 Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A legenda szerint közvetlenül halála után Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba. A sír holléte évszázadokra feledésbe merült, csak 813-ban fedezték fel újra, s mivel a legendában csillag jelezte a sír helyét, Campus Stellae-nek nevezték el a területet, innen ered Compostela neve. Santiago pedig Szent Jakab spanyol nevéből ered: Santo Iago – Sant'Iago – Santiago.

 Az apostol sírját már a X–XI. századtól kezdve számos zarándok kereste fel. A Szent Jakab-út legfontosabb, a Pireneusoktól Santiagóig vezető része 1993 óta a világörökség része.

 

(Magyar Kurír)