vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.08. 

Elszántan osztogató állami fosztogatók

Több százezres béren kívüli juttatásban részesülhetnek az idén is a minisztériumi dolgozók, az eddigi csúcstartó a Közlekedési és Energiaügyi Minisztérium évi nyolcszázötvenezer forinttal. A Miniszterelnöki Hivatalban hétszázötvenezer forint az éves cafeteria, ugyanannyi, mint az önkormányzati tárcánál. Az oktatási minisztériumban kétszáz- és nyolcszázezer forint közötti juttatást, az igazságügyinél legfeljebb négyszázötven-, a környezetvédelminél négyszázezret fizetnek. A tárcavezetőknek egy kormányrendelet értelmében tegnapig kellett volna megmondaniuk, mennyi béren kívüli juttatást adnak dolgozóiknak, ám úgy tudjuk, ezt még nem mindegyik miniszter tette meg. A Fidesz szerint elképesztő a kormány lépése, amely csak újabb költségvetési trükk, és nem csak az igazságosság elvével, a józan ésszel is ellentétes.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a kormány újabb költségvetési trükkjének nevezte a lépést.

„A kormány azt ígérte, hogy magán kezdi a spórolást, most mégis a saját embereit jutalmazza, közben pedig mindenki mástól csak elvesz.” Szijjártó szerint ez nemcsak az igazságosság elvével, a józan ésszel is ellentétes. „A tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók ezek után joggal kérdezhetik, hogy ők miért nem kapnak ekkora támogatást” – tette hozzá.

A Kormányszóvivői Iroda azt válaszolta: „A cafeteria­juttatás keretösszege egyebek­ben a legmagasabb nettó összeg esetében sem tér el a Miniszterelnöki Hivatalban az elmúlt években biztosított, béren kívüli juttatások összegétől, ami így nem tudja kompenzálni a tizenharmadik havi illetmény 8,33 százalékos nominális bércsökkenést eredményező megszüntetését, a köztisztviselői illetményalap reálértékének több év óta tartó csökkenését, illetve a köztisztviselői jutalmazás radikális korlátozása mellett az összjövedelem csökkenését.”

A köztisztviselők választhatnak a juttatások között, dönthetnek arról, hogy étkezési utalványt, üdülési csekket vagy bérletet szeretnének-e. Választásuktól függ, hogy végül pontosan mennyi pénzt kapnak kézhez, mert más adókulcs vonatkozik a különböző juttatásokra. Székely Tamás egészségügyi és Varga István gazdasági miniszter információink szerint egyelőre nem rendelkezett a juttatásokról.

 

(Forrás: MHO)