vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.20. 

Az ügyészség vizsgálja a Jobbik zavaros pénzügyeit

Balóné Morvai Krisztina bekötött szemmel áll a Sándor- palotában, kezében mérleg. Az egyik serpenyőben a megemelt 16 000 eurós EP-asszinsztensi támogatás, a másikban Novák Előd feljelentést fogalmaz. Ez a szebb jövő, legalábbis mást nem tudok elképzelni a Jobbik vezetőségét nézve. A kisded társaság most készül a vagyonosodás útjára lépni, részt akarnak a közel 30 éve tartó eredeti tőkefelhalmozásból, most éppen a Feszty-körképpel a homlokukon, bár az ábrázatokhoz szellemtörténetileg Vera Muhina Munkás és kolhozparaszt asszony című szobra közelebb áll.

Korábban néhányuk már látott és szerzett is ezt azt, megfordult parlamentben képviselőként, osztogatott bizottságban, állami nagyvállalatban, vagy éppen a külügyminisztériumban, de nem elég. Kell még. Losonczy Pál, a párt kommunikációs igazgatója a sokat látottak közé tartozik, most éppen az Andrássy u. 47-ben bérlőként jegyzett Oktogon Kft. eladásával kaszált társaival 70 ezer eurót. A Heti Válasz értesülése szerint ezzel egy brit cég szerezheti meg a belvárosi palotát, melynek áron aluli megszerzése körül korábban éppen Losonczy verte a dobot. A keszthelyi Jobbik elnököt nem sokkal később bilincsben vitték el a rendőrök ingatlancsalásért. Azaz a párt hivatalosan még a hatalom közelébe se került, de már sorra bukkannak fel a korrupciógyanús ügyek. Arról nem is beszélve, hogy a korrupciót és bűnözést ostorozó csoport valahogy 2003 óta elfelejtette pénzügyi beszámolóját közzétenni, miközben a jobbik.hu-n Szabó Gábor aláírásával megjelent közleményben kijelentették, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata náluk mindent rendben talált, sőt az összes párt közül ők a legtisztábbak. Az ilyen, minden valós alapot nélkülöző nyilatkozatok hetente jelennek meg a Jobbik oldalain.

Az európai parlamenti választások finanszírozásáról még mindig hallgatnak. Először azt állították, hogy a Harmadik Út támogatásából kampányoltak, majd amikor a hiányos beszámolók miatt a ügyészség is vizsgálódott, kerek-perec közölték, hogy nekik semmi közük a párthoz. A mániás-depressziósok aktív szakaszát meghazudtoló szorgalommal kiadott nyilatkozatok hemzsegnek az ellentmondásoktól. A 100 millió feletti kampányt követő hazugság – úgy kb. 40 milliót költöttünk az EP-kampányra. – az ellenzéknél is kiverte a biztosítékot és komolyan felvetődött a párt mögött álló tőke származása. Bár, a mostani ügyészségi vizsgálat nem valószínű, hogy felderíti a titkos finanszírozást, de egyre több helyről hallani az MSZP-s és orosz pénzekről.

 

czyba