vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.22. 

Mesić hadsereget küldene a boszniai Szerb Köztársaságra

Stjepan Mesić távozó horvát elnök hadsereget küldene a boszniai Szerb Köztársaságra, ha az függetlenségi népszavazással kilépne a daytoni megállapodásból. Az államfő az újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetésben úgy nyilatkozott, hogy a horvát fegyveres erőkkel Brčkónál lezáratná a Száva menti boszniai szerb korridort, s ezzel harcképtelenné tenné a Szerb Köztársaságot, amelynek tüstént el kellene tűnnie.

Hihetetlen, hogy Milorad Dodik mennyire félrevezeti a nemzetközi közösséget, mondta a tapasztalt politikus. Szerinte a Szerb Köztársaság kormányfője arra játszik, hogy a nemzetközi közösség belefárad majd Boszniába, s akkor kiírja a referendumot az elszakadásról. Abban reménykedik, hogy elejében majd háborognak, de utána belenyugszanak a történtekbe, s íme megvan Nagy-Szerbia, mondta Mesić, s hozzátette, hogy kíváncsi, hogyan találja fel magát Ivo Josipović, az új elnök.

Mesić azt nem latolgatta, hogy egy esetleges horvát katonai szerepvállalás esetén milyen lépéseket tehetne Szerbia. Szerbia is, Horvátország is a daytomi megállapodás aláírói, s ezzel a garanciákat vállaltak az okmány megvalósításáért.

 

(forrás: vajnma.info)