vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.29. 

Mire visszaadják, nem marad fa az erdőben

Tíz év alatt jóformán semmi sem változott, ugyanazokat a gondokat sorjázzák a polgármesterek, ha egy tanácskozás témája az erdő-visszaszolgáltatás — derült ki azon a találkozón, melyre a Kovászna megyei önkormányzat hívta össze a községvezetőket, és amelyen jelen volt Ioan Cosnean, a megyei erdészeti igazgatóság nemrég kinevezett igazgatója is. A falusi elöljárók az erdészetre hárítják a felelősséget, a prefektúra szerint azonban a helyi bizottságok sem végzik megfelelően dolgukat. Tamás Sándor megyei elnök szerint nem arról kellene beszélniük, hogyan kerültek a gödörbe, hanem arra keressenek megoldást, hogyan kerülnek ki onnan.

 György Ervin prefektus bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy megyénk sereghajtó az országos statisztikákban, és a visszaszolgáltatás késlekedéséért nem csak a polgármesterek okolhatóak, de sokan bizony nem végezték becsülettel a dolgukat. Van gond a földek visszaadásával is, de még több az erdővel, és sok probléma orvoslása az állami erdészeten múlik.

 Az erdészeti igazgatóságnak is érdeke minél gyorsabban rendezni a kérdést — jelentette ki Ioan Cosnean, aki közelmúltbeli igazgatói kinevezéséig a kommandói erdőkerületet irányította. Felhívta a figyelmet néhány tisztázandó kérdésre: elemezni kell, hogy a visszaszolgáltatott területeken található erdészházakat, épületeket megvennék-e, bérbe vennék-e a tulajdonosok, kérte, jelezzék szándékukat, és elmondta azt is, fel kell gyorsítani, hogy 490 kilométer erdei út minél hamarabb az önkormányzatok fennhatósága alá kerüljön. A megyében található 170 000 hektár erdőből még 35 000 hektár maradt állami tulajdonban, majdnem 10 000 hektár esetében megvan a végleges visszaszolgáltatási döntés, ám mai napig nem mérték ki, így nem vehették birtokba a jogosultak. Költséges a területek pontos kimérése, a kiadások fedezésére senki nem biztosít pénzt, de megoldást kell találni — hangsúlyozta. Bizottság létrehozatalát javasolta, amely erdőkerületenként számba veszi a gondokat, és megoldást keres ezekre.

 Több száz hektár jóváhagyott területnek nem találják a pontos helyét, és nem az állampolgárok feladata megkeresni ezt, hanem az állami intézményeké, a helyi és megyei bizottságoké, a prefektúráé, az erdészeté — hívta fel a figyelmet Tamás Sándor megyeitanács-elnök, aki kérte azt is, döntés esetén határidőket is szabjanak meg, hogy számon kérhető, ellenőrizhető legyen a folyamat.

 A felszólaló polgármesterek valóban a már untig ismert gondokat ismételték: az erdészet képviselője nem jelenik meg a helyi bizottság ülésén, az erdőkerület nem hajlandó meghatározni, kimérni a már jóváhagyott, akár végleges bírósági ítélettel rendelkező területeket, és közben zajlik a kitermelés, egyértelműen arra játszanak, hogy kiirtott részeket adjanak vissza a tulajdonosoknak — sorolták többen is. A már átadott erdei utakat katasztrofális állapotban vehették át az önkormányzatok, használatukért azonban nem hajlandó fizetni az állami erdészet, az önkormányzati vagy közbirtokossági területen található erdészházak, erdei lakok rohamosan mennek tönkre, az állam egyre feljebb srófolja az árukat, így megfizethetetlenek, befektetni azonban az erdészet sem hajlandó, hisz nem tudni, mi lesz a sorsuk. A polgármesterek igyekeztek udvariasan fogalmazni, de kitűnt, az új igazgatóban nincs nagy bizodalmuk. A kommandói erdőkerülethez tartozók ismerik, tudják, bármit mond most, eddig ő is igyekezett akadályozni az erdők visszaadását. A megyeitanács-elnök konkrét javaslattal állt elő: február végéig minden polgármester összesítse a legégetőbb gondokat, a négy erdőkerület külön-külön bizottsággal elemezzen tételesen minden hozzá tartozó gondot, és keressen megoldást ezekre. Vé­leménye szerint, ha lezárni még nem is lehet az erdő-visszaszolgáltatást, de csökkenthető a megoldatlan ügyek száma.

 

Farkas Réka

 

(Forrás: Háromszék)