vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.02. 

Megmaradni magyar pártnak

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) Országos Tanácsa június 19-én rendkívüli ülésén értékelte a párt váratlan választási kudarcainak okait. A szombati eseményről Farkas Ivánt, az MKP Országos Tanácsának elnökét kérdezem.

 – Milyen volt a hangulat a szombati gyűlésen? „Fejeket követeltek”?

 – A gyűlés hangulatára rányomta a bélyegét a választási kudarc. Az OT tagjai igen kritikus, önkritikus hangnemet ütöttek meg. A kritikus hangnem mellett azonban az optimizmus is jelen volt: az erő, az összetartás, a hit összekovácsolja a Magyar Koalíció Pártját. Meg kell fogalmaznunk a párt jövőjét, az újraépítés módjait, a rövid-és hosszú távú programot, célkitűzéseket.

 – Tehát az alapeszme változatlan, csupán azon eszközök változnak, amelyekkel a programot a választókhoz közvetítik?

 – Ilyen irányú felszólalások is voltak. Egyesek a program mélyebb átalakítását követelték, míg mások irányváltást javasoltak. Ezeket a javaslatokat be kell gyűjtenünk a párt július 10-ei rendkívüli kongresszusára. Ezen a kongresszuson választjuk meg az országos elnököt és az elnökséget. A személyi kérdések mellett arról is beszélnünk kell: a párt eszmeisége, programja milyen irányban mozduljon el.

 – Egy programhoz választanak elnököt?

 – A jelölteknek programmal kell előállniuk. Arra kell kitérniük, hogy milyen változtatásokat óhajtanak az MKP politizálásában. Az elmúlt években jelentős, paradigmális változások történtek. Az MKP, ami nyolc éven át kormánypárt volt, előbb ellenzékbe került, majd most kiesett a törvényhozásból. Az alapvető változások azt mutatják, semmi sem marad úgy, mint régebben volt, s ennek az új kihívásnak a pártnak szervezetileg is meg kell felelnie. November 27-én helyhatósági választásokat tartanak Szlovákiában. Ez az első kihívás, s erre a megmérettetésre már az új elnökség fogja kidolgozni a kampányszisztémát. Jó programmal és jó felkészültséggel kell megszólítani a választókat. Ehhez kell megtalálnunk az eszközöket, a platformokat.

 – Jelenleg ön áll a párt ideiglenes vezetőségének az élén. Egy ilyen testület milyen jogosítványokkal rendelkezik?

 – A legfőbb feladatunk a dunaszerdahelyi rendkívüli kongresszus előkészítése. Emellett a párt „mindennapos” ügyeit intézzük. Ezen a kongresszuson alapszabály-módosításra is sor kerül. A párt struktúráját a jelen helyzethez kell hozzáalakítani. Döntésünkkel a rendkívüli kongresszusról közölni kívántuk, hogy az MKP őszintén kész a változásokra, kész fiatalítani. Jelezni kívántuk azt is, hogy az MKP továbbra is választói érdekében és az ország magyarok lakta vidékeinek érdekében fog tevékenykedni.

 – Tehát az alapszabály és a célok konkrét változásairól még korai beszélni?

 – Így van. Több hozzászóló közölte azt, hogy milyen stratégiai, programbeli változások szükségesek, de nem született egységes megállapodás. Nagyon pontosan meg kell határozni, hogy mit és milyen módon szeretnénk változtatni, mert a következő négy évben nagyon sok kihívásnak kell megfelelnünk.

 – A nadrágszíjat is össze kell húzniuk.

 – Természetesen jóval kevesebb költségvetési keretből gazdálkodhatunk, mint korábban. Az állami támogatás egyrészt a választási eredménytől, másrészt a mandátumok számától függ. Ezért is kell átalakítani a párt hálózatát ahhoz, hogy „túléljük” ezt a négy évet.

 – Olvastam egy kritikát, miszerint az MKP nem tudta megszólítani a felvidéki cigányokat.

 – Ennek a népcsoportnak a megszólításával kapcsolatban elég sok hír kapott szárnyra Szlovákiában. Maguk a romák jelezték azt, hogy törvénnyel kéne megtiltani a szavazatvásárlásokat a választásokon. Nagyon fontos, hogy pont tőlük érkezett ez a jelzés. Mi sem zárkózunk el attól, hogy magyar cigány értelmiségiekkel felvegyük a kapcsolatot.

 – Említette a helyhatósági választásokat. Ha jól emlékszem valahol felvetődött, hogy Komáromban közös MKP-Híd önkormányzati jelölt legyen. Elképzelhetőnek tart egy helyi együttműködést?

 – A szombati vitában néhányan közölték, hogy elkezdődött a tárgyalás a Híddal annak a célnak az eléréséért, hogy magyarajkú polgármester legyen tovább is az adott településen. Országos szinten azonban semmilyen koalícióról nincs szó.

 – Nem félő, hogy ez a folyamat oda vezet, hogy az MKP a Híd uszályába kerül? S csak azért, hogy pozíciókat érjenek el, „lefekszenek” Bugáréknak?

 – Nem. Megmaradunk az egyetlen magyar pártnak a politika színpadán. A magyar közösség képviselete lesz az első számú célkitűzése a jövőben is. Ez az alapeszme. Ebben az MKP legtöbb politikusa egyetért. Azokat az eszközöket kell megtalálni, hogy parlamenten kívüli pártként miként tudjuk ezt az alapvető eszmét képviselni. Az is kérdés: milyen pártokkal és milyen formában tudunk a jövőben együttműködni.

 – Auxt Ferenc, az MKP Rimaszombati járási elnöke azt nyilatkozta: „Berényi Józsefet és Farkas Ivánt emlegetik, mint esélyes elnökjelölteket. Mindkettőjüket nagyon jó szakembernek tartom, akik ki tudják vinni a pártot a jelenlegi válságból. S akkor megújulva és felemelt fejjel várhatjuk a helyhatósági választásokat.” A fiatalítás fontosságáról is beszélt Auxt úr. Ön elvállalná a jelöltséget az elnöki posztra?

 – Nem voltak eddig ilyen ambícióim, bár érzek támogatást a régiók részéről. Jómagam meg szeretnék maradni a párt gazdasági szakpolitikusának és az Országos Tanács elnökének. Így tudnék hasznára válni a pártnak és a felvidéki magyar közösségnek. Azzal viszont egyetértek, hogy fiatalításra lesz szükség, és új emberek beválasztására az elnökségbe.

 – Nem tart a párt további szakadásától? Attól, hogy a vesztes klikk otthagyja a pártot és újat alapít?  

– Bízom benne, hogy erre nem kerül sor. Az OT ülésén megfogalmaztuk azt, hogy szükség van a magyar pártra a következő négy évben is. S erről meg kell győznünk a felvidéki magyarokat is. Remélem a bukást egy gyümölcsöző újjászületés fogja követni.

 

Medveczky Attila