vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.02. 

Sportkórkép
I.rész – Módszeresen kivéreztetve...

Magyarország 1896, vagyis az újkori olimpiák kezdete óta sporthatalomnak számít. Hatalomnak, hiszen az egy lakosra jutó aranyérmek és olimpiai pontok terén a világ közvetlen élvonalába tartozik. Lassan azonban időszerű lesz, ha a fentieket múlt időben fogalmazzuk meg. Ugyanis – mint az élet majd minden területén – a sportban is észrevehető a tudatos züllesztés és a pénzmegvonás, különösen az elmúlt nyolc évben. Ennek következtében erőteljes romlás indult meg a honi sportéletben, amely immáron láthatóan kihat az eredményességre is. Most induló cikksorozatunkban a magyar sport állapotát próbáljuk meg feltérképezni, és hiteles sportolók, sportvezetők segítségével megpróbáljuk megkeresni, felvázolni a lehetséges kiutat is. Írásainkkal egyben iránymutatást is szeretnénk adni a most felálló, reményeink szerint sokkalta sportszeretőbb kormányzat számára.

A magyar ember számára mindig is fontos volt sportolói szereplése. Egyfajta tartást, nemzeti büszkeséget adott egy-egy kimagasló olimpiai szereplés, vagy éppen a legnépszerűbb sportágakban elért világra- szóló győzelmek. A magyar történelem talán legsötétebb időszakához, a Rákosi-korszakhoz fűződik a legeredményesebb magyar olimpia, 1952, a helsinki játékok, ahol tizenhat aranyérmet szereztek sportolóink. Azokban a rettenetes időkben talán egyedül a sport csempészett némi örömet a magyarság életébe. Érdekesség, hogy Rákosiék maguk is támogatták a sportot, hiszen a külvilág felé éppen a sportsikerekkel próbálták leplezni vagy éppen legalizálni saját tevékenységüket. Később enyhült a diktatúra, ám a sport továbbra is fontos láncszeme maradt a magyar életnek.

A szocializmusban meglehetősen sajátos volt a magyar sport felépítése. A legnagyobb klubok mögött – hasonlóan a kommunista blokk többi országához – ott állt az állam minisztériumainak egyike. Nálunk a belügy az Újpestet, a néphadsereg a Kispestet patronálta, a Vasas maga a párt csapata volt, az MTK felett pedig sokáig az ÁVO és annak utóda, az ÁVH bábáskodott. A Ferencvárost – mint a „reakciós elemek” klubját – az élelmezésügy szárnyai alá lökték. A vidéki városok sportklubjainak hátterében sokszor a párttitkárok és egyéb funkcionáriusok mozgolódtak, de ennél is gyakoribb volt, amikor a térség egy-egy jelentős ipari üzeme fémjelezte az adott város sportegyesületét. Klaszszikus példa erre a Rába által támogatott Győri ETO, a Videoton hátterét élvező Székesfehérvár, a helyi kohászati és vasipari üzemek által patronált Ózd, Dunaújváros és Diósgyőr, és a bányavárosok csapatai, azaz Dorog, Tatabánya, Komló és Nagykanizsa. Jelentős sportbázisa volt a MÁV-nak (BVSC, Debrecen, Szombathely, Szolnok, Pécs, Sopron, stb.), valamint a postának is, de minden jelentősebb gyár vagy üzem szükségét érezte annak, hogy valamilyen formában a sportnak is részesévé váljon.

Természetesen számos támadható szegmense is volt ennek a felállásnak. Gyakorta kerültek például olyanok a sportegyesületek élére, akik nem is kötődtek az adott klubhoz. A legismertebb példa annak a sportvezetőnek, Harót Jánosnak az esete, aki Fradi-elnökként piros-fehér Honvéd-zászlót aggatott szolgálati autója belső tükrére, ezzel is jelezvén, hogy bár pozíciójára nézve a Fradi elnöke, magánemberként bizony akkor is Honvéd-szurkoló. Még ennél is rosszabb volt, amikor valaki szabályosan „be volt oltva” sport ellen, ám pártvonalon lévő megbízhatósága miatt mégis őt tették meg „sportvezetőnek”, fentről… El lehet képzelni, milyen szakmai koncepció alapján vezették az ilyen egyesületeket, vagy sportági szakszövetségeket. Ám a meglévő sajátos anomáliák ellenére összességében mégis működött a magyar sport, hiszen az állam vagy közvetlenül, vagy valamelyik vállalata közbeékelésével, rendszerint biztosította a szükséges anyagi forrásokat.

Ez a ma már szinte idillikusnak tetsző állapot véget ért a rendszerváltozással. Ahogy ezt divatosan szokás mondani, az állam kivonult a sportból. Ezzel talán nem is lett volna baj, csak éppen ez egyrészt nagyon hirtelen történt, másrészt pedig a kivonulás idején nem volt olyan magántőke, amely a korábbi állami tőke helyébe lépett volna, biztosítva ezzel a sport további életképes működtetését. Így alapvetően két variáció szerint alakult a sportegyesületek és a sportági szakszövetségek élete. Voltak olyan szerencsések, amelyeknek sikerült megfelelő szponzori hátteret találniuk, így alig éreztek meg valamit a megjelenő nehézségekből. Ilyen szakszövetségekből és egyesületekből azonban alig-alig akad. A döntő többség a másik verziót élte át, ami azt jelentette, hogy a gazdasági ellehetetlenülés elleni véres küzdelem időszaka kezdődött el számukra. Nagy részüknél ez most is tart. Ezeknek a kluboknak a sportolói, és főleg szurkolói bőven mesélhetnének történeteket spekuláns politikusokról, akik a szavazatnövekedés reményében odacsapódtak egy-egy neves sportegyesülethez. Úgyszintén se szeri, se száma azoknak a szerencselovagoknak, akik magukat „befektetőnek” feltüntetve sikeresen hülyítették a pénztelenség miatt kiszolgáltatott sportvezetőket. Pozitív végkifejletre is akad azért szerencsére példa, ahol mostanra sikerült megtalálni az optimális patrónust, és immár komoly sportszakmai célokat is ki lehet tűzni. Említhető a székesfehérvári Alba Volán esete, amelynél kialakult a hozzáértő szakmai és szponzori háttér, aminek révén mind jégkorongban, mind pedig öttusában egyre magasabb célokért küzdhetnek a klub sportolói.

Napjainkban – amikorra tehát a sport helyzete alapjaiban változott meg a korábbiakhoz képest – mintegy másfél millió honfitársunk sportol rendszeresen, azaz a magyar társadalom körülbelül tizenöt százaléka. Ebben a számban mindenki benne foglaltatik, vagyis az élsportolók, a versenysportolók és a hobbi szinten sportolók is. Az idei évre 15 milliárd forintot szánt a sportra a csúfosan megbukott, szélsőségesen liberális kormányzat. A jelenlegi felosztás szerint ennek az összegnek a hetven százalékát az élsport és a versenysport kapja, míg a maradék harminc százalék jut a hobbisportra. Igazságtalan ez a felosztás, hiszen körülbelül fele-fele arányban kellene eloszlania az állami pénzösszegnek. Ám mégis évek óta hasonlóak az arányok, ennek oka pedig az, hogy a sport összességében sokkalta kevesebbet kap az összköltségvetésből, mint amennyit kapnia kellene. Számszerűsítve ez a 15 milliárd forint annyit jelent, hogy a GDP 0,2 százalékát kapja a sport. A fejlett országokban ez minimálisan 0,5 százalék, de inkább több, ami azonban összegszerűen sokszorosan többet jelent, hiszen ezen országokban a GDP is jóval magasabb, mint hazánkban. Ezek után aligha meglepő, hogy mind az élsport-versenysport, mind pedig a hobbisport hosszú idő óta rendkívül aggasztó mértékű forráshiánnyal küzd.

Az idei évre – jóllehet téli olimpiai játékokat rendeztek a kanadai Vancouverben, és a londoni olimpiai ciklus felénél járunk – tovább csökkent a magyar sport költségvetése. Tavaly még közel 16 milliárd forint jutott a sportra, idén azonban már csak az említett 15 milliárdot kapja az ágazat. Ráadásul ebből a pénzből még lejön további 3,2 milliárd, amely a nyári Formula-1-es Magyar Nagydíj jogdíjösszege. A Bajnai-kormányzat ugyanis úgy határozott, hogy ez a bizonyos 3,2 milliárd forint a sportbüdzséből kerül majd kifizetésre. Természetesen nem áll szándékunkban megkérdőjelezni, hogy a Formula-1 is sport, miként azt sem, miszerint komoly nemzetgazdasági haszna van annak, hogy Magyarország is szerepel a sportág versenynaptárában. Azt azonban már igenis fel kell vetni, hogy vajon mennyire igazságos ez a döntés? Mennyire igazságos az, hogy az alig 15 milliárd forintnyi összköltségvetés majd’ egynegyed részét egyetlen sportág vigye el, mégpedig egy olyan sportág, amelyben nincs is magyar résztvevő. Egészen biztos, hogy ez így nem igazságos! Csak remélni lehet, hogy nem valamiféle homályos üzleti érdekek húzódnak e nehezen magyarázható gazdasági döntés hátterében…

A sportban is jártas közgazdasági szakemberek egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi 15 milliárd helyett legalább 30-40 milliárd forintot kellene éves szinten sportra költeni. Ez az összeg még mindig csak arra volna elegendő, hogy lépést tartsunk a világgal. Merthogy a lemaradásunk egyre nagyobb méreteket ölt. Akár a tudományos hátteret, akár az orvosi- és egészségügyi hátteret, akár a szakmai vonalat vesszük alapul, mindenütt komoly visszaesés figyelhető meg. Ezzel párhuzamosan a közel nyolcvan sportági szakszövetség egyre inkább csak vegetál. Évről-évre kevesebb pénz áll rendelkezésükre, amelyből a nadrágszíj újabb és újabb meghúzása mellett legjobb esetben is csak a szinten tartásra lehet törekedni. Így megreked a fejlődés, és félő, hogy amíg mi a túlélésért küszködünk, olyan mértékben elhúz mellettünk a világ, amelyet képtelenek leszünk behozni.

Ha tehát a sportra szánt éves összeg elérné ezt a 30-40 milliárdot, akkor lélegzethez jutna az él- és a versenysport, és végre méltóbb összeget kapna a hobbisport is. Amennyiben ez a 30-40 milliárd évről-évre rendre a sporté lenne, javítani lehetne a létesítmény-helyzeten, szélesíteni lehetne a folyamatosan szűkülő utánpótlás-bázisokat, valamint növelni lehetne a szakemberek és a sportolók jövedelmét is. Vagyis szinte minden területen érezhető lenne az előrelépés. És ez még mindig csak a GDP 0,4-0,5 százaléka lenne, ami alulról súrolja a fejlett társadalmak sportra költött összegét.

A sport mindennapi életünkben betöltött szerepét sokan elintézik egy kézlegyintéssel. Hangzatos szólamaik mellett és ellenére így tettek a rendszerváltás óta regnáló kormányok is. Egyedül 1998 és 2002 között volt észrevehető a tenni akarás a sport fellendítésére, ám akkor éppen a kinevezett sportminiszter személye és hozzá nem értése volt a gátja az érdemi előrelépésnek. Az elmúlt nyolc évben a helyzet tovább romlott, mert immár a tenni akarás is eltűnt… Pedig a sport számos pozitív hozadékot rejt magában. Erősíti a jellemet, növeli a kitartást, megtanít küzdeni a sikerért és emelt fővel veszíteni. A rendszeres testmozgás javítja a közegészségügyi helyzetet, a nemzetközi színtéren elért sportsikerek pedig pozitív hatással vannak az emberek hangulatára, növelik az adott nemzet önbecsülését. Észrevehető az össznépi büszkeség egy-egy olimpiai aranyérem megszerzése, vagy mondjuk a labdarúgó-válogatott sikeres szereplése esetén. A sport még egy nagy dologra képes: miután párthovatartozástól függetlenül szinte mindenkiben feléleszti a nemzeti öntudatot, egyfajta nemzeti kohéziót képes létrehozni.

Távol álljon tőlünk, hogy bárminemű komolytalan összeesküvés-elméletet fabrikáljunk, de adja magát a kérdés: vajon érdekében áll-e mindenkinek, hogy erős lábakon álló, és ezzel egyidejűen eredményes legyen a magyar sport? Nem volt-e tudatos, előre megfontolt szándék a magyar sport anyagi ellehetetlenítése mögött?

Őszintén reméljük, a kormányváltással alapvető változás áll majd be a sport megítélésében is. Hogy milyen változásokra lenne szükség, arról neves sportolók és sportvezetők nyilatkoznak majd sorozatunk további részeiben.

(Folytatjuk)

 

Kovács Attila