vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.02. 

„Nem félünk a farkastól...!?” – Ferences ifjúsági zarándoklat Kolozsvárról

A zarándoklat mindig útrakelést jelent: fizikai értelemben kilépek a megszokott környezetemből, s elindulok egy cél felé. Útközben új, talán soha nem látott tájakat ismerhetek meg, emberekkel építek kapcsolatokat, a Jóisten felé közeledek, de egyben nehézségekkel, veszélyekkel is szembesülök. Mert aki úton van, az állandó bizonytalanságban van. Bizonytalanságot jelent(het) a természet: a domborzat nehézségei, az éghajlat viszontagságai, az állatvilág... de bizony néha az is, akivel esetleg együtt rovom a kilométereket.

 De hasonló módon a zarándoklat egy belső utat is jelent: kilépést a megszokott önmagamból, elindulást…. S itt is bőven leselkednek rám veszélyek, hisz útközben szembe kell nézzek saját magammal, belső gyöngeségeimmel, talán meg kell vívjam harcaimat mindazzal, ami visszatartana az előrehaladásban, a növekedésben.

 A Ferences Ifjúsági Zarándoklat (FerIZa) is egy zarándoklat: útra kelünk Csíksomlyó felé, s a három napos gyaloglás alatt a külső-belső nehézségekkel szembenézve, harcainkat megvívva miközben a külső úton haladunk a cél felé, belső vándorlásunkban is szeretnénk egy kicsit előbbre jutni. Ezt közösségben tesszük, hisz így egymást jobban segíthetjük: a régebbi zarándoktársakkal meglévő kapcsolatok, az újonnan születő ismeretségek segíthetnek abban, hogy egymástól tanulva, egymást kölcsönösen erősítve könnyebben haladhassunk előre az úton.

 A FerIZa sajátossága, hogy ferences módon próbálunk zarándokolni: az előbb említett közösség mellett, Assisi Szent Ferenc példájára az egyszerűséget is igyekszünk gyakorolni ezen az úton. De Ferenctől nemcsak ezt az egyszerűséget, hanem mást is szeretnénk tanulni. Ebben az évben az ő életéből egy epizódot szeretnénk egy kicsit mélyebben áttekinteni: a gubbiói farkassal való találkozását. Ez a farkas jelentheti mindazokat a veszélyeket, amelyekkel a zarándoklat alatt – annak külső és belső útján – szembe kell nézzünk: így Ferenctől szeretnénk megtanulni, hogy hogyan is lehet ezt a farkast megszelídíteni. Ezért lett idei zarándoklatunk mottója „Nem félünk a farkastól … !?”

 Ha betöltötted már 16. életévedet, és érzel magadban elég erőt, hogy velünk zarándokolj ezen az úton, hogy bennünket bátoríts, hogy velünk együtt Ferenctől tanuld a farkasaid „megszelídítését”, akkor szívesen látunk téged is a július 28-augusztus 2. között megrendezésre kerülő idei Ferences Ifjúsági Zarándoklatra.

 Amire mindenképpen számítsál:

 * napi kb. 13-20 km-es (nem nagyon megterhelő) gyaloglás

* legalább két éjszaka sátorban alvás

* sok-sok zarándoktárs

* gyönyörű vidék … s a többi majd kiderül menet közben.

 

Jelentkezni – legkésőbb 2010. július 15-ig – a következő módok valamelyikén lehet:

 

* weboldal: http://ofm.ro/eferi/feriza2010_jelentkezes

* email cím: feriza2010@gmail.com

* esetleg postacím: Ferences Kolostor, 400112 Cluj-Napoca Str. Emile Zola nr. 4.

* telefon: 0264-594-377, 0748-193-371

 

(Forrás: erdely.ma)