vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.14. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 28. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Egy hazában két ország? (2.oldal)

Ma még az a helyzet, hogy mindegyik „underground párt”, az LMP és a Jobbik is elszámolás nélkül veti bele magát a fővárosért való küzdelembe, holott nyilvánvaló, hogy mindkettőt módfelett gyanús körülmények között külföldről támogatták, más-más, részben magyarellenes érdekcsoportok. Felelőtlenség lenne tehát elszámoltatás nélkül megengedni ezeknek az indulást. Elszámolás nélkül ne indulhasson egyetlen politikai erő sem. A magyar közvéleménynek tudnia kell, milyen keleti bankok, politikai pártok, olajcégek és titkosszolgálatok támogatták az egyiket és milyen nyugati, vagy nyugatinak mondott nemzetköziségek és New York-i adományok segítették a másikat. Amikor a közvélemény tudja, hova húz és ugyanakkor hova lő az egyik és hova lő és hova húz a másik, akkor lehet választani.

 Kulcskérdés a föld- és birtokpolitika (4.oldal)

Interjú dr. Ángyán Józseffel, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával (Győri Béla)

Nem kell az első kiabálásra azonnal pánikba esni a magyar kormánynak, mint ahogy Matolcsy György, a főtárgyaló nem is esett pánikba azoktól a fenyegetésektől sem, amelyek a Világbanktól, vagy más irányból, vagy európai bankárkörökből érkeznek. Nyilvánvalóan összetartó társaságokról van szó és egymást is védik. De nekünk, az államnak, a nemzeti érdekeinket kell szem előtt tartani. Fölmerül a saját bankrendszer kialakítása, egy olyan vidékbankhálózat kialakítása, amely ezeket a szempontokat részesít előnyben, és olyan termékeket kínál, amelyek ebben a körben finanszírozás szempontjából fontosak.

 Egy a hangja a Jobbiknak és az MSZP-nek (5.oldal)

L. Simon Lászlót, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága kormánypárti elnökét kérdezi Medveczky Attila

Novák Előd azt akarta, hogy hívjuk be a bizottság elé számonkérésre Biszku Bélát. Ennek nem láttam értelmét. Egy parlamenti bizottság bárkit elhívhat kötelező jelleggel az ülésére, de ha valaki megtagadja a részvételt, nem tudunk mit tenni, a távolmaradás nem szankcionálható. Úgy gondolom: nekünk a jogalkotás a feladatunk és nem az ítélkezés és a pellengérre állítás. Olyan törvényeket kell hozni, melyek lehetővé teszik a már említett nyilvánosság megteremtését, másrészt az előző rendszer bűnöseinek bíróság elé állítását. A Biszku-lányokkal kapcsolatos megjegyzés akkor hangzott el, mikor arról vitatkoztunk a bizottsági ülésen, hogy a lányok nem járultak hozzá az apjukról szóló film levetítéséhez. Akkor mondtam: együtt tudok érezni azokkal a gyerekekkel, akik adott esetben szégyellik az apjukat. Még a diktátorokat, a gyilkosokat is szereti valaki. Ezért megértettem a lányok első reakcióját, ami a film vetítésére vonatkozott. Azt viszont nem állítottam, hogy együtt éreznék a diktatúra szereplőivel. Minden fórumon ezt hangoztatom: fel kell tárni a múltat, s ha elegendő a bizonyíték, akkor el kell ítélni a bűnösöket. A rendszerváltás egyik nagy deficitjének tartom, hogy elmaradt a számonkérés. Nem citálták bíróság elé azokat, akik a kommunizmus évtizedeiben sok-sok ember haláláért, személyes tragédiájáért felelősek. Ezt a hiányt korrigálni kell, ha lehet, de csakis jogállami keretek között, s nem úgy, hogy bíróságot kreálunk egy parlamenti bizottságból. A Magyar Köztársaság Parlamentjének tekintélyét ne romboljuk tovább, hanem erősítsük!

 – Lehet-e azt pontosan tudni, hogy mennyi fertőzött malac érkezik be Hollandiából? – kérdezte Medveczky Attila Fekete Balázs urat, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének (MFSE) elnökét. (5.oldal)

– Sajnos erről nincs pontos információnk, csak becsülni lehet. Annyit tudunk, hogy igen nagy számról van szó. A malacrakományt sem kereskedelmi tételként, sem hízóként, alapanyagként nem is lehet korlátozni, mert az EU-ban nincsenek határok. Egy hatósági állatorvos elindítja a rakományt Hollandiából – bár meg kell jegyezni, nem csak onnét érkeznek fertőzött malacok – , s mivel már a határokon nincsenek állategészségügyi vizsgálati állomások, az beérkezik Magyarországra, s nem mindig tudjuk pontosan, hová is kerül.

 A kicsi, mérges öregúr

Barta János: Arany János és kortársai (Győri Béla, 7.oldal)

Barta tanár úr először Budapesten tanított, a kereskedelmi akadémián. Aztán a háború után Debrecenbe került, ahol egy sajátos szellemi közeg fogadta. Ahogyan végigolvastam a kétkötetes tanulmánykötet Arany Jánosról szóló fejezeteit, meggyőződhettem róla, hogy páratlan kincs a Barta-életmű a magyar irodalomban. Természetesen korábban is ismertem őt debreceni diákéveim alatt. Ebben az időszakban az irodalomtörténetben és irodalomban a népi, a népies, a nemzet, és a magyar kultúra fogalmairól ő beszélt a legtöbbet. Gondoljunk bele, milyen hatást válthatott ki a kora kultúrájának marxista ihletettségű irodalmi világában. Ekkor volt kézikönyv Lukács György műve, „Az ész trónfosztása”. A mű a fasizmus születéséről beszélt, meg annak az eluralkodásáról, meg arról, hogy a nép, a népies, a folk egyenes következménye itt Magyarországon a Volksbund. Innen már csak egy ugrás maga Hitler és hitleráj. Ez Bartát nem zavarta, mert tudta, hogy gyökér hülyeségről van szó.

 Diszkrimináció és versenyhátrány (9.oldal)

Június 18-án Párkányban tanácskoztak a szlovákiai magyar televíziós újságírók és szerkesztők, értékelték munkavégzésük feltételeit, lehetőségeiket és a szlovákiai magyar közösség szükségleteinek megfelelő televíziózás létrehozása érdekében megalakították a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségét(SZMTSZ). A szlovákiai magyar televíziózás jelenlegi helyzetéről Czibula Csabával, a szövetség elnökével beszélgetett Medveczky Attila.

 Szellemisége magyar, színvonala európai (11.oldal)

Nyolcadik ülését tartotta meg július 1-je és 4- e között a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK). Az erdélyi, horvátországi, muravidéki és vajdasági újságírók, az anyaországi kollégáikkal kiegészítve, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének (VMÚE ) szervezésében, ezúttal Csókán gyűltek össze. A találkozóról, a magyar médiastratégiának a külhoni magyar újságírásra vonatkozó részéről Tóth Líviát, a VMÚE elnökét kérdezte Medveczky Attila.

 Trója Komáromban (12.oldal)

Pintér Tibor, színművész, énekes, a Lovas Színház művészeti vezetője: Tehát rendkívül

tönkreteszi az internet hibás felhasználásának módja a fiatalok lelki és testi életét. Azt hiszik, hogyha ebben a művi világban hősök, akkor az életben is azok. Ennek a következménye, hogy érték nélküli emberek élnek a földön. Alig vannak hősök, nem csak világot rengető, de hétköznapi értelemben sem. Felépítenek egy kis világot a számítógépen, külön jellemet, karaktert választanak maguknak, s azt hiszik, hogy olyanok, mint a netes világban, pedig az életben vesztesek, jellemtelenek. Pedig az az igazi hős, aki jelleme szerint cselekszik. Tehát egy hatalmas pótcselekvésről van szó.

 Szőcs Zoltán: Egy nem méltányolt teljesítmény (15.oldal)

A baloldali politika oxigénhiányos, minden eredetiségtől és szellemi elitizmustól rettegő, csak a szürkeséget, az átlagost támogató értékrendje immár hat évtizede nyomorgat bennünket. (Nem tévedés, ugyanis a rendszerváltás e területen nem hozott új körülményeket.) Nagy kár, ugyanis Cicero szerint az erény egyetlen fizetsége az elismerés lenne. Ha lenne. És bizony ez az elismerés a 75. születésnapjára készülődő Kiss Dénes költővel, a magyar nyelv legavatottabb boncnokával és leírójával még csak köszönő viszonyban sincs. Pedig nem mindennapi az a grammatikai teljesítmény, amit Kiss Dénes letett a nagy közös, nemzeti asztalra: a nyelv keletkezésének forrásait, a magyar nyelv belső építkezésének rejtett logikáját nála eredményesebben senki sem tudta feltárni.

 Kovács Attila: Sportkórkép

IV. rész – Az új kormányzat sportpolitikája (18.oldal)

Az Országgyűlés Idegenforgalmi-, Turisztikaiés Sportbizottságának elnöke, Bánki Erik: Orbán Viktor miniszterelnök úr még a kampányban felkereste a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségét és azt a kérést fogalmazta meg, hogy a különböző sportági szakszövetségek külön-külön készítsenek egy általuk elképzelt fejlesztési tervet. Ezeket a MOB bekéri, alaposan áttanulmányozza és a benne lévő ötleteket, elképzeléseket összegezni fogja. A különböző fejlesztési koncepciókat összegyúrják, és az abban foglaltak alapján készíti majd el a kormány a konkrét sportcsomagot, amelyhez a költségvetési igényeket is hozzá tudja majd rendelni.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu