vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.09. 

Tiltakoznak a szerbiai gazdák

Megmozdult a gazdatársadalom a búzaár körül kialakult tarthatatlan helyzet ellen tiltakozva. Vajdaság és Szerbia több városában tartottak a gazdák tiltakozó felvonulást. Egyelőre még nem beszélhetünk országos méretű megmozdulásról, de Bogdan Šuljmanac, a tiltakozást szervező Szerbiai Földművesek Társulásának az elnöke kijelentette, hogy addig folytatják, míg a kormány meg nem hallgatja a követeléseiket.

 A földműves-egyesületeknek se szeri, se száma, ám azok nem képesek megegyezni az egységesen képviselt alapelvek és követelések minimumában. A legutóbbi napok eseményei is példát szolgáltatnak erre. Nincs olyan gazdaszervezet, amelyik elégedett volna a búza termelési költségét sem fedező árával – ami a napokban lassan körvonalazódni látszik –, de az egységes föllépésnek az ideje, úgy látszik, még ennek ellenére sem érkezett el számukra.

 A magát országos méretű egyesületként bemutatni szándékozó, nemrégiben alakult Szerbiai Földművesek Társulása körüli események is a kellő szervezettség hiányát látszanak alátámasztani. A zömében szerbiai és dél-vajdasági termelőket tömörítő ernyőszervezet két héttel ezelőtt bejelentette, hogy tiltakozásuk jeléül útlezárásokhoz folyamodnak, a múlt héten, alelnökük, Dragiša Terzić viszont már arról tájékoztatta a közvéleményt – úgy tűnik csak saját maga és a málnatermesztők nevében –, hogy elégedettek a kormány által foganatosított intézkedésekkel. A földművesek társulása hétfői sajtótájékoztatóján már az volt a hír, hogy másnap tiltakozó megmozdulásokat tartanak azt követelve, hogy a búza fölvásárlási ára legalább 15 dinár legyen kilogrammonként.

 Az ígéret szerint tiltakozásuk súlypontja a legérintettebb területen, Vajdaságban lesz. Ez nem igazán így történt. A szervezet elnöke, Bogdan Šuljmanac szerint július 6-án Šidben, Sremska Mitrovicán, Pancsován, Versecen, Požarevacon, Beškán, Šabacon, Bogatićon, Župán és Ariljén tiltakoztak a földművesek.

 – Az ösztönzött bennünket a tiltakozásra, hogy már elkezdődött az aratás, s még mindig nem tudjuk, mennyi a búza ára és azt sem, hogy ki végzi a fölvásárlást – hangsúlyozta, majd a magyarra nehezen fordítható szófordulattal folytatta, amivel azt fejezte ki, hogy a gazdatársadalomnak már elfogyott a türelme.

 A július 6-ai még nem mondható egy országos méretű gazdatiltakozásnak, de a jövőben ezt sem lehet kizárni. A forrongó állapotokra mutatott rá, hogy a Pancsova melletti Galagonyáson (Glogonj) 30 földműves félbehagyta az aratást, hogy csatlakozzon a Szerbiai Földművesek Társulása által szervezett tiltakozáshoz. Sremska Mitrovicán, ahol a múlt héten több száz traktorral vonultak föl a gazdák, a város központjában mezőgépeikkel lezárták az egyik forgalmi sávot. A többi helyről a földművesek tiltakozó fölvonulásairól érkeztek hírek.

 Bogdan Šuljmanac azt ígérte, hogy a megmozdulásukat addig folytatják, amíg a kormányzat eleget nem tesz követeléseiknek. Elmondta, hogy a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága képviselőivel ma tárgyalnak. Ettől a megbeszéléstől problémáik egy részének a megoldását várják.

 A földműves-egyesületek megosztottságára mutat rá, hogy a hasonló nevű tartományi ernyőszervezet, a Földművesek Társulása mintha kizárólag az állami fölvásárlásban látná a megoldás kulcsát. Miroslav Kiš, a gazdaszervezet végrehajtó tanácsának az elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága, ha átvenne a termelőktől 400 ezer tonna kenyérgabonát legalább 14 dináros áron (áfával együtt), akkor ezzel a lépésével fölszabadítaná a piacot az árufeleslegtől. Kérdés, hogy milyen árufeleslegről lehet itt szó, amikor mindenhonnan a gyenge terméseredményekről érkeznek a hírek.

 

(Forrás: Magyar Szó)