vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.09. 

Interjú Tarlós Istvánnal
Páni félelem a szocialistáknál

– A 47-es villamoson utazom rendszerint. Közli a villamosvezető, hogy végállomás, kiszállás, pedig hát messze vagyunk még a Deák téri, valódi végállomástól, békétlenkednek az utasok. Két idős hölgy beszélgetését csíptem el: jöhetne már ez a Tarlós, mert ami itt van, tűrhetetlen! Kedves Tarlós István, önt már várják a főpolgármesteri székbe szerte a fővárosban. És a Fidesz budapesti választmánya is igent mondott önre.

 – Remélem, hogy senki nem fogja megbánni, aki bízik bennem. A budapesti választmány mind a 60 szavazatát megkaptam, s bevallom, ez jólesett. A Fidesz fővárosi listájáról volt vita, de végül is, azt is maradéktalanul elfogadták, ha jól emlékszem, 47:15 arányban.

 – Még hátravan az országos választmány döntése.

 – Kétségtelen, de nem hiszem, hogy különösebb meglepetésre érdemes számítani, jóllehet, az önmagukat liberálisnak mondó körök még mindig nem tudtak egészen megnyugodni. Bizonyos jelek szerint én nem a főnyereményt jelentem majd a számukra.

 Pedig azt mondta, döntően a jövővel akar foglalkozni.

 – Nem is szeretnék a különböző intrikáknál leragadni, hogy például a szocialisták Horváth Csabája akarta nemrég még Budapestet bevenni, s ma már azon munkálkodik, hogyan jelentse be a visszalépését. És hogy a szocialisták talán Győzikén kívül már mindenkit megkeresnek, kvízmestert, újságírót s a csoda emlékszik még, hogy ki mindenkit.

 – Vágó Istvánt is akarták főpolgármesternek jelölni?

 – Tisztelek én mindenkit, csak két dolgot furcsának tartok. Először azt, hogy az MSZP politikusai lapítanak, és függetlennek, sőt civilnek neveznek olyan jelölteket, akik a pártkormány tagjai voltak nem is olyan rég. Másodszor pedig, ha a szocialisták olyan kiválóan vezették a várost, ahogy most mondják: hogy ők a XXI. század Budapestjét készítették elő, akkor most minek ez a páni félelem? Tehát ha a várost nem a szétzüllesztett közszolgáltató cégek, nem a szakszerűtlenség, a rendetlenség, a pénzhiány jellemezné, hanem az volna igaz, amit állítanak, akkor ki kellene állniuk a szocialistáknak, Horváth Csabának, és meg kellene mérettetni magukat a választáson. Olyan nagyhangon és bátran, ahogyan nemrég még beszéltek. Hogy az LMP-vel kapcsolatos gyanúnk beigazolódik, vagy az önállóság mellett döntenek, az majd kiderül. Érdekes lesz majd, hogy a balliberálisnak mondott körök miként ítélik meg az LMP-t, ha nem határolódik el, és nem utasítja vissza az MSZP kéretlen támogatását. Megint előveszik a kettős mércéjüket, mert emlékezzék vissza, hogy amikor én nem határolódtam el szerintük eléggé a jobbikos kéretlen támogatástól 2006-ban, akkor milyen cirkuszt rendeztek. Egyébként pedig baloldali emberekre, politikusokra, vezetőkre is számítok majd a fővárosi munkában, csak éppenséggel van egy kis bökkenő, mert ha a jelenlegi budapesti MSZP és a valódi baloldal találkoznának, akkor be kellene mutatkozniuk egymásnak.

 – Szinte nincs olyan fővárosi tulajdonú cég, ahonnan ne bugyogna fel a korrupció. Most valóban rendet kell tenni, mert akárhová lépek, nézek, a becsődölés, a szenny, a piszok, és a működésképtelenség.

 – Amikor azt mondják a szocialisták, hogy mi veszélyeztetni fogjuk a város további sorsát a megjelenésünkkel, akkor ha arra gondolnak, hogy mit művelnek a közszolgáltató cégeknél, az tényleg veszélybe kerül, ami azt illeti, a működésre kell koncentrálni, stabilizálni kell pénzügyileg a város helyzetét, mert tökéletesen eladósították, és akkor még nem beszéltünk azokról a hatalmas pénzhiányokról, amik például a metróépítés számláihoz majd hiányoznak, nem beszéltünk a megkezdett, de megfelelő alapok nélküli és szakszerűtlenül organizált beruházásokról sem, és arról sem, hogy a közszolgáltató cégek és működése és általában a budapesti közszolgáltatás forráshelyzete milyen állapotba került, tehát a működésre kell koncentrálnunk. A mi fiókjaink is tele vannak nagyvonalú álmokkal, tévednek, amikor azt gondolják, hogy nem, csak mi nem szaladgálunk a bulvársajtóhoz, amíg nincsenek meg a megfelelő alapok. Ezen kívül át kell strukturálni a város és a fővárosi önkormányzat teljes rendszerét, el kell választani a megrendelői szerepkört a végrehajtói, illetve ellenőrzői szerepköröktől, nem véletlenül mondom, hogy a kontrolling szerepeket át kell engedni az ellenzéknek, ez politikailag is kamatozik. Ebben a ciklusban ez egyáltalán nem történt meg, a szocialisták és szabaddemokraták önmaguknak tartották fenn az ellenőrzés jogát, hogy csak egy példát mondjak: a BKV tíztagú felügyelő-bizottságában összesen egyetlen ellenzéki helyet biztosítottak. Elegendő egyébként most a demokráciát féltő szocialisták hiteltelenségéhez annyit javasolni, hogy lapozza fel bárki a közgyűlési jegyzőkönyveket, nézze meg a bizottságok, felügyelő-bizottságok, igazgatótanácsok öszszetételét, az ellenzéki előterjesztések sorsát, látni fogja, hogy milyen szánalmas módon prédikált vizet és ivott bort az MSZP.  

Hogyan tudja védeni a nemzeti érdekeinket a reményeink szerinti fővárosi vezetés az őszi választások után a külföldi partnerekkel szemben?

 – Az egy fontos elem, amiről beszél, a közszolgáltató cégek egy részének meglehetősen kétes privatizációjának ügyei, ahol a város érdekei nem érvényesültek. Mi természetes, hogy nem fogunk verőembereket küldeni senkire, de tárgyalóasztalhoz fogunk ülni, mert ezek a privatizációs szerződések ilyen tartalommal nem maradhatnak meg. Ha kulturáltan meg lehet egyezni, akkor örülünk, ha nem, akkor a jogászaink meg fogják találni, hogy a külföldi partnerek hol, hány alkalommal és hogyan sértették meg ezeket a szerződéseket. Stratégiai cégekről van szó, én egyáltalán nem vagyok befektető ellenes, vagy, ahogy mondani szokták, idegenellenes, erről szó nincsen, de úgy hiszem, a budapestiek azt várják tőlem, hogy a város érdekeit érvényesítsük, tehát a külföldi profitérdekeket nagyon szívesen tiszteletben tartjuk, ezek mindig állhatnak fontossági sorrendben a második helyen úgy, hogy a város érdeke minden esetben ezeket az érdekeket megelőzi.

 – Tavasszal a Magyar Fórum választási különszámai összesen egymillió példányban lettek terítve, abból a megfontolásból, hogy felnyissa az emberek szemét. Talán nem vagyok szerénytelen, ha úgy vélem, azért ez is bejátszott abba, hogy milyen végeredmény született. Mi már most készülünk az őszi választásokra is, mert az ördög nem alszik.

 – Valóban így van, ahogy elmondta, minden segítségre szükség van, senkit nem becsülök le, viszont alig hiszem, hogy a budapesti szocialisták valamit is fel tudnának hozni hitelt érdemlő módon a mentségükre…

 – Azért próbálnak ezt-azt, pl. az ingyen BKV-jegyet, ami maga a kész röhej.

 – Azért az mégiscsak vicces, hogy ugyanaz az ember pár héttel előbb szerződést írt alá a fővárossal arról, hogy a tarifákat rendszeresen és hosszútávon emelni kell. Én nem akarok olyan fröcsögést rendezni, ahogy ők teszik, mindenki vonja le a következtetéseit, akár a képességek, akár a következetesség tekintetében. Azt hiszem, hogy nem magyarázható meg az, ami a városban az elmúlt 15 évben történt. Ha valakik 15 év alatt nem tudják a programjukat megvalósítani, szerencsésebb, ha szerényen viselkednek, és nem próbálják az ellenfeleiket felöltöztetni a sátán ruhájába.

 – Frakcióvezető úr, még hátravan a metró-ügy.

 – Említettem, nem tudni, hogy a számlákat miből fogjuk kifizetni, ezért ajánlom, hogy kérjük fel Demszky Gábor főpolgármestert metró-biztosnak, hiszen ő mindig azzal biztat bennünket, hogy nemcsak az első, hanem a második szakaszra is megvan a pénz. Amennyiben ez így van, akkor fel fogom kérni a jelenlegi főpolgármestert, mivel elkötelezett Budapest érdekei iránt, segítsen ezeket a pénzeket megtalálni, mert rajta kívül nem sokan látják jelenleg.

 – Hogyan készülnek az elkövetkezendő hetekre, hónapokra? Felkészültek? Arra gondolok, hogy megindul majd az áskálódás, és ez a szakszerű felkészülést elnyomhatja.

 – Az áskálódások nagy részének értelmi alapon vége van, most már a legvakmerőbb reménykedők is szombat óta feladhatják a reményt a jelölést illetően, tudom, hogy nehéz ezt tudomásul venni olyan köröknek, akik a liberalizmust összekeverik az anarchiával és a sokszínűséget a teljes rendetlenséggel, de biztosan lesz a kampányban áskálódás, látva a szocialisták kétségbeesett kapkodását. Én azt hiszem, képes leszek higgadtan végigcsinálni ezt az időszakot, arról fogok beszélni, hogy mit, miért, hogyan fogok másként csinálni, a fröcsögést, a jajongást, az állandó kilincselést, hogy jaj, Istenem, mindegy, hogy mi lesz, csak ne a Fidesz, ne a Tarlós jöjjön, ezt a koncepciónélküli gyűlölködő viselkedést, azt hiszem, figyelmen kívül fogom hagyni.

 – Vannak önnek a Fidesz-KDNP-n kívül szövetségesei?

 – A Fidesz-KDNP-n kívül képes vagyok megszólítani, ahogy az mindig is volt, a higgadtan gondolkodó, valódi nép-nemzeti, és a valódi baloldali érzelműeket, és amennyire én tudom, az ország legnagyobb civil szervezete is egyhangúlag az én támogatásom mellett döntött.

 – Ránk számíthat, sok sikert kívánunk.

 – Köszönöm a lehetőséget.

 

Győri Béla