vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.16. 

Veszedelemben a gyermekek
Kurt-Helmuth Eimuth: A szektások gyermekei

Ez a Kurt-Helmuth Eimuth nevű gondolkodó 1954-ben született Frankfurtban. Pedagógiai, szociológiai és teológiai tanulmányokat végzett, és azokban igencsak járatos. Megírta A szektások gyermekei című könyvet. Nálunk 1999-ben jelent meg. Döbbenetes erejű könyv.

A szektatagság maga a kórság. A szekta maga az infernó, a pokol. Néhány szektával foglalkozik csak a szakértő szerző. Először a Krisna-tudatúakkal, majd a nemi erőszak nagy „egyházával”, a Szeretet családjával, a harmadik az isteni hangot és fényt keresi, ezért a piciny gyermekek jobb fülébe szilikont öntet, a szemét meg letakarja, hogy könnyebben találják meg, hallják meg, ismerjék fel az Isten hangját, meg az isteni fényt. Aztán jönnek a szcientológusok. Ezt is az egyházak közé sorolják, noha a szcientológiának nincsen istenképe, nincsen egy árva katedrálisa sem, így még csak elöljáró lelkészek festményeit sem rakják ki sehova. Pénzük annál több van, mert ez a lényeg. Aztán foglalkozik még az ezoterikummal, apokaliptikus jövendöléssel, az Egyesítés Egyházával, a Moon szektával. Érdekes ez a Moon szekta, fel is teszi a kérdést rögtön a kezdet kezdetén: lehet a nő bűn? Aztán Moon válaszol: naná hogy lehet. Tárgyal Jehova tanairól és a démonokról.

Kurt-Helmuth Eimuth elsősorban német nyelvterületen tanyázó szektákkal foglalkozik. Amelyeket felsoroltam, ezek ott vannak.

Emlékezzünk vissza a második világháború végére. Az antifasiszták megígérték, büntetésből végletesen tönkreteszik Németországot szellemi eszközökkel. Kijelentették, a német földet túlhízott, torz emberek népesítik majd be. Az egész térségben általános érvényűvé teszik a homoszexualitást, ne szaporodjék a bűnös nép. Még ehhez hasonló célkitűzéseket ismertettek meg a német néppel. Az eszközök a büntetés eszközei közé tartoznak a szekták. Megzavarni, tönkretenni az emberi lelkeket, és legkülönbféle módon birtokba venni a gyermekeket, és őket átalakítani.

Rég volt. Magyarországon a 30-as években több mint háromszáz szekta működött. Ezeknek a mibenlétéről, működéséről és világképéről kártékony szerepéről Kovács Imre, a Nemzeti Parasztpárt vezetője, ez a nagy tudású magyar ember leírta a Néma forradalomban, amit kellett. Most ez a frankfurti születésű, lényegében fiatalember feltárta a szektások németföldi német nyelvű vidékén folytatott tevékenységét.

 Olvasom könyvünkből:

„A szekta fogalma jelentésváltozáson ment át. Míg ez a fogalom legelőször is a latin secta-ból eredeztetve különböző iskolákra, pártokra vagy tanokra vonatkozott, a keresztény szövegértelmezésben hittudományos alkalmazást nyert. A szekták a fennálló tanrendszerek vadhajtásai voltak, többnyire újabb kinyilatkoztatás hozzátételével. „Ellenkezésük” az eredeti vallási hagyománnyal szemben meghatározó tényező.”

Végigolvasva Helmuth könyvét, nem marad kétség bennünk: a szekták egytől egyig megveszekedetten keresztényellenesek. Akkor is, amikor Jézus Krisztus nevét emlegetik. Az agresszív krisnások helyt adnak Jézus Krisztusnak a világban, de csak akkor, ha Jézus elfogadja a Krisna-tanokat. Ó drága jó Istenem, hányszor kísértették meg a világtörténelem során Jézust? Először a legokosabb, maga Lucifer, nevezhetjük Sátánnak is. Felvitte a hegyre Isten Fiát, és mondta neki: nézz szét ezen a gyönyörű világon, ezt az irdatlan kincset mind neked adom, ha leborulsz és imádsz engem. A sátánnak nem jött be az ajánlata. A krisnások úgy gondolják, hogy nekik majd bejön. Ők is tévednek. De ne vágjunk a dolgok elébe.

Idézek egy világsláger szövegéből:

„Hare Krisna, Hare Krishna, Krishna, Hare, Hare Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.” Ez a roppant bonyolult szöveg az ún. Maha-mentra szövege.

Annak idején „A Beatlesek készítették Apple nevű hanglemezgyártó cégükkel a hindu istenek neveinek e megidéző hívogatóját. Néhány évvel ezelőtt egy bizonyos Boy George ezzel a számmal dicsőítette Krisnát. Csakhamar világsikert ért el vele, slágerparádékban szerepelt, és bevonult a német televízióba is.”

Onnan meg Magyarországra jött. Így aztán Budapest utcáin gyakran látunk sáfrány színű slafrokban sétálgató szép kislányokat, akik átszédültek a Krisna-tudatba. Koldulnak, gyűjtögetnek különböző jótékonysági célra, többnyire iskolákra, mert mindig a gyerekekre hivatkoznak.

A Krisna-dicsőítésnek szigorú előfeltételei vannak.

„Az ilyen éneklés hatékonyságának feltétele pedig négy előírás szigorú mindennapi betartása:

1. hús, hal, tojás fogyasztása tilos. Ezen kívül az is követelmény, hogy a Krisna-hívő csakis olyan ételt vegyen magához, melyet előzőleg Krisnának szenteltek.

2. Kábítószer, alkohol, dohány, kávé és tea élvezete tilos.

3. Szerencsejáték, ide számít a sport is, tilos.

4. A nemi élet kizárólag akkor megengedett, ha gyermekek nemzése a célja, akiket Krisna-tudatában nevelnek fel.

Csak az nyer felvételt, aki bizonyítani tudja, hogy 12 hónapon át az előírást betartottam. Az új tag szanszkrit nevet kap. A mesterrel szemben feltétlen engedelmességre kötelezi magát.”

De folytassuk a feltételekkel.

„A Krisna-szervezetnek be kell bizonyítania, hogy szándéknyilatkozatoknál többről van szó. Ez azt is jelenti, hogy a közösségnek az indiai mintájú hindu fasiszta mozgalmaktól el kell határolnia magát.” (Ez itt a reklám helye.)

Szóval érdekes világ ez a Krisna-világ. Egyébként nem csak vallás az, hanem a társadalom politikai vezetésének igényével lép fel.

„Más szélsőséges vallási csoportokhoz hasonlóan a társadalom isteni rendjét szeretné felépíteni.”

De rögtön rátérnek a krisnások a gyerekekre, mi a gyerek kötelessége.

1. Mindig Krisnára gondolni.

2. Krisna-hívővé lenni.

3. Krisna előtt imádatukat kifejezni.

4. Krisna előtt hódolatteljes hűségüket bemutatni.

Mivel elvont fogalmakról van szó, képzeljük el, hogy a néhány éves gyerekek ezzel a feladattal hogyan birkóznak meg. Meg is állapítja a szerző, egy pedagógusnő megfigyelése alapján, hogy a Krisna-iskolákban

„feltűnő az ijesztő érzelmi sivárság, mind a felnőttek, mind a gyermekek részéről. Úgy tűnik, minél nagyobbak lesznek, annál képtelenebbé válnak a valódi érzésekre még az egyszerű emberi kapcsolatokra is. Attól kell tartanunk, hogy mint felnőttek, soha nem lesznek képesek normális emberi kapcsolatok létesítésére. Érzelemkészletüket látható módon az anyák is a guru személyére összpontosítják; számukra minden más közömbös. Ők mindenesetre ilyenek akarnak lenni. A templomi szolgálat – dobolással, tánccal, tömjénnel és eksztázissal – jelenti a nap csúcspontját, még a gyermekek számára is, akik már apróságként is együtt dobolnak a többiekkel, és szintén átélik ezt a mesterséges elragadtatást.”

 A könyv nem foglalkozik egy speciális magyar szektával, a Hit Gyülekezetével. Van nekik vagy negyvenezer hívük és vezető lelkészük is. Itt is keverednek a különböző szektákból ismert jegyek. Eksztázis van ám bőven a Vidám Vasárnapban! Egyébként a krisnásokat magukra hagyva még a következőket vegyük figyelembe a szerző értékelése alapján.

„ – A Krisna-iskola nem ítélőképességre nevel, hanem engedelmességre.

– Mindenre kiterjedő oktatásról, az egyéni képességek kifejlesztéséről lemondanak.

– A gurukulában (guru iskola) folytatott nevelés fontosabb, mint a természetes szülő-gyermek kapcsolat.

– A nevelés célja új nemzedék toborzása.

– A lelki hétköznapokba való beleszoktatás már az egészen kis korú gyermekeknél elkezdődik.

– A nevelés mint hagyományos (nyugati) értékek és normák közvetítése, amilyen a demokrácia és a család, itt már nem lehetséges, mivel ezeket az értékeket elvetik, vagy csak alárendelt szerepre érdemesítik.”

Ismerjük meg Isten gyermekeit. Szemet szúró társaság. Ausztráliából indult ki a tiltakozás. Az isten gyermekei közösségben Sydney-ben és Melbournben napirenden volt a prostitúció, „a gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak, és a vérfertőzés”.

Ezt a fertelmes „vallási közösséget” David Berg (1919-1994) alapította 1968-ban Kaliforniában. Miközben az alapító Huntington Bech-ben miszsziózott a hippik között.

Már korán megjelentek köreikben a szeméremsértő Moo-levelek. Mint például „Dombos leányzó”, „Lyukak”, „A szerelem pillantásai” címűek. Az ún. „Flirty Fishing”, kacérkodó halászat, azaz a prostitúcióval való miszsziózás miatt – amit Jézusért és pénzért végeztettek – a szektát a nagy nyilvánosság részéről súlyos bírálat érte.

De maradjunk még a szeretet családjában.

„Annak a kornak szexuális szabadelvűségével egybehangzóan a 70-es évek végén és a 80-as évek elején David atya felcsillantotta annak lehetőségét, hogy a hitről való tanúságtételnek sokkal személyesebb és intimebb módját kipróbálják, mely „udvarló emberhalászat” vagy „FF” néven vált ismertté. Továbbiakban így folytatódik. Noha a szex (nemiség) és a szeretet nem feltétlenül függ egymástól, a szexet mi mégis emberi alapszükségletnek tekintjük, amelyet az emberiség nagyobbik része egynek vesz a szeretettel. Dávid atya szerint ebből a meggondolásból következik, hogy azoknak a módszereknek, melyekkel másoknak Isten szeretetét közvetítjük, nem kell feltétlenül csupán arra korlátozódniuk, hogy barátságosak legyünk és jótetteket vigyünk végbe. Javasolta, hogy azoknak, akiknek a fizikai szeretetre és gyöngédségre van sürgősen szükségük, testi szeretettel bizonyítsuk, hogy mi az Úr szeretetével szeretjük őket, sőt önzetlenül készek vagyunk szexuális szükségletüket is kielégíteni, hogy bizonyítsuk nekik ezt a szeretetet.”

Ugyanakkor árulkodó mondat is következik.

„Számos Moo-levél tanúskodik a nők megvetéséről, mindenek előtt a képi ábrázolások. Például bemutatnak egy meztelen fiatal nőt fekve. A felirat alatt ez a kérdés szerepel: „Lehet-e egy heverő a kereszted?”, „Kész vagy magadat felszögeltetni?”, és ennek megerősítéseként egy jókora szög feje látszik ki a vaginából. Ez a kép a szeretet törvénye című Moo-levél címlapján látható.”

Hoz egy példát a szerző:

„Mirjam már igen korán rákényszerült arra, hogy szektán belül megismerkedjék a szexuális élet praktikáival: »nagyon korán kellett felnőtté válnunk. Például a konyhában éppen mosogattam, odajött hozzám hátulról egy fickó, és a mellemet meg a popsimat kezdte markolászni, zaftos puszikat nyomva a nyakamra. Nekem pedig meg kellett tanulnom mindezt egy mosollyal elviselnem. E körül forgott minden. Nem voltak tabuk. Partijaikon levetkőztek, és a hálószobában szeretkeztek.«”

Aztán Dávid atya meghalt, ez az originális szexmániás, és az üzletet vitte tovább az ő kedves második felesége.

Most megint kénytelen vagyok néhány idegen szót használni. Ez a Sant Thakar Singh. A dolog lényege az, hogy az isteni hang és az isteni fény meglátására oktatják a gyerekeket. És ezt hogy teszik? Szilikont fújnak a jobb fülébe, a bal szemét meg letakarják, így e két nyíláson keresztül a gyerek jobban érzékeli Isten hangját és fényét. Na ez már aztán tényleg csőre töltött zűrzavar. Azt mondják ugyanis, hogy a fényesség és a hang Isten első kinyilatkoztatása.

„Abszolút formájában Istent nem tapasztalhatjuk meg, ő se nem világosság, se nem sötétség, se nem hang, se nem csend. Ő leírhatatlan. Amikor meg akarta magát mutatni, ez a két megnyilatkozási forma áradt ki belőle. Fényesség és hang. A fény és hang végelemzésében ugyanannak az energiának két megjelenési formája: a fény rövidebb, a hang pedig hosszabb hullámú. Isten tiszta energia, és amikor kinyilatkoztatta magát, fényesség és hang alakjában mutatkozott meg.”

Rendben van. De hogy ezt a megnyilatkozást felfogjuk, miért kell a két fülből egyet csinálni, és a két szemből megint csak egyet? Kettővel nem lenne könnyebb az isteni energiát tapasztalni? Na erre már nem kaptam választ, mert a meditációról értekezik ez a díszes társaság. És kiadják a parancsot, hogy még a csecsemők is meditáljanak.

„20 órán át kell a gyermekeknek meditálniuk, jóga (lótusz-ülésben), guggolva és állva, szenvednek, mert eleget aludni sem hagyják őket, és enni is alig kapnak valamit.”

Zárjuk be ezt a fejezetet, mert szinte érthetetlen, illetve nagyon is érthető a célja felismerhető.

És itt van a szcientológia. Lényegében ez egy gazdasági vállalkozás. Az alapító L. Ron Hubbard. Természetesen amerikai a lelkem. Azt tanítja Hubbard úr:

„Nem sokkal egy ember születése után a Thetan birtokába veszi az újszülöttet. Hubbard a Thetan emberi testbe való lemerülését átvételnek, befogadásnak nevezi. Az átvétel legtöbb esetben néhány perccel a születés után történik. A baba megszületik, és ezután egy Thetan lefoglalja őt magának.”

S megtudjuk Hubbard úr tanításából, hogy a Thetan ki nem állhatja az anyatejet, ezért a gyerekekkel valami árpakását kell etetni. Sőt, elismerő szavakkal szólnak az abortuszról. Ugyanis a gyerek az anyjának csak tehertétel, akadályozza cselekedeteinek hatékonyságában és az előrehaladásban. Mindenesetre tudni kell, hogy a szcientológia legfőbb feladata sikeres, sikerorientált embereket nevelni tűzön-vízen keresztül.

Egy érdekességnél álljunk meg. A szekták között egyik-másik fajelméletet hirdet. Az Egyetemes Élet nevű társaság például

„A Krisztus Állam című folyóiratában 1911-ben az illuminátusok világuralmától óvnak. Az illuminátusok szabadkőműves páholyok tagjai, amelyekbe a zsidók már jó korán beszivárogtak. Ezért Németországban már régóta a zsidók uralkodnak. Szerintük a szövetségi sas tulajdonképpen egy cionista sas. Az egység, az erő és a nagyság igazi német szimbólumának, a birodalmi sasnak szárnyait a szövetségi kormány megnyirbálta, hogy a Dávid-csillagba beleilleszthető legyen. Még a dollár bankjegyen ábrázolt piramisnak a titkos zsidó kormányzás illusztrációjaként kell szerepelni. Felismerhető benne a szabadkőműves piramis, amelynek csúcsán a Rothschild bankárcsalád nevének kezdőbetűi láthatók.”

Na most hogy az Egyetemes Élet mai tevékenységébe ez az enyhén fajelméleti duma megjelenik, az nem véletlen. Én a magam részéről még azt is el tudom képzelni, hogy ezt a gondolatsort maguk a zsidók táplálták be ennek a szektának a gondolatvilágába. Ezzel aztán többféle célt is elérhetnek. Ez a következtetésem merőben spekulatív, de maga a tény több mint gyanús.

A Moon-szekta rendes, jól kifejlett perverz szekta. Érdemes elolvasni az érdeklődőknek. Megtudjuk a hitvallásból, hogy lehet a nő bűn? A Moon-szekta ugyanakkor nem hitelméleti kérdésekkel foglalkozik, hanem a mérhetetlen vagyon gyarapításával.

Takaros fejezet foglalkozik az öreg szektával, Jehova tanúival.

„Jehova tanúinak megszervezője az őrtorony társaság volt, amelyet 1881-ben Charles Taze Russel az USA-beli Pittsburgh-ben alapított meg. Russel bejelentette, hogy Jézus 1914-ben fog újra eljönni. Később a komoly „bibliakutatók” ahogy magukat akkor nevezték, számításaik alapján 1918-at és 25-öt jelölték meg a visszajövetel időpontjául. Minthogy a végidő nyilvánvalóan nem következett be, később azt állították, hogy Jézus már 1914-ben visszajött, elfoglalta királyi trónját a mennyben, de az emberek számára még láthatatlan. A továbbiakban 1975-ös év vált fontossá, mivel azzal az emberiség történetének hatezer éve ért véget.”

Mondom, öreg szekta a Jehova tanúi szekta. Tiltják a vérátömlesztést, a katonai szolgálatot és a politikai életben való részvételt. Nem véletlenül, hogy a legmilitánsabb szocialista országban, az NDK-ban a Jehova tanúit tűzzel-vassal üldözték.

Én a magam részéről egyszer Budapesten részt vettem a Jehova tanúinak kongresszusán a Népstadionban. 40 ezren voltak jelen. Tudom, hogy hittételeiket János evangélista Jelenések könyvéből származtatják. Rossz következtetéseket vontak le. Ugyanakkor azt láttam a kongreszszuson, hogy hihetetlenül fegyelmezett, befelé forduló népségről van szó. Sok volt a cigány, és nem sörösüveg lógott ki a szájukból, a gyerekek meg ültek a babakocsiban, kis réveteg szemmel néztek, nem viháncoltak, a nagyobbacskák nem rohangáltak, fegyelmezettek voltak, és kicsit szomorúak, mint ahogyan a felnőttek. A Jehova tanúi egy másfajta szekta, nem is hasonlítom őket a krisnásokhoz, a Moon-szektához, az Egyetemes Élethez, meg a szcientológiához.

 (Kurt-Helmuth Eimuth: A szektások gyermekei, Herde, Ecclesia/Kairosz, 1999.)

 

Győri Béla