vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.16. 

Egyedülálló, új szak indul a Sárospataki Teológián

A Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyó határozata értelmében a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egy új szakot indíthat 2010. szeptemberétől. Ez a szak a kárpát-medencei protestáns felsőoktatásban egyedülálló.

 Mik a legfontosabb tudnivalók az új szakkal kapcsolatban?

 Kádár Ferenc, rektor: Az új szak neve: Református közösségszervező alapképzési szak. A végzettség szintje: felsőfokú alapszak (Bachelor, BA). A képzés időtartama: 6 félév (3 év). A megszerzendő kreditek száma 180. A képzés típusa: levelező (havonkénti konzultációkkal, péntek-szombat).

 Milyen mesterképzésre biztosított az átmenet?

 A mesterképzésbe való átmenet biztosított, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia mesterszakán, valamint a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán, a Master of Business Administration és Marketing mesterszakon.

 Mi a Református közösségszervező alapképzési szak célja?

 A Sárospataki Református Teológiai Akadémia célja az új szak indításával olyan munkatársak képzése, akik egy-egy közösség életét a megszerzett teológiai és kulturális ismeretek, valamint vezetési és szervezési készségek birtokában képesek irányítani és szervezni. A jelentkezőket elsősorban egyházi, tehát gyülekezeti és intézményi közösségek életének szervezésére készítjük fel, de ezeken kívül képesek lesznek a kulturális közéletben (könyvtárak, múzeumok, művelődési házak, média, idegenforgalom, turisztika) és más területeken közösségszervezői feladatok ellátására. Közismert tény, hogy egyházi és társadalmi megújulást csak közösségeink megerősödésén és megújulásán át várhatunk. A pataki Teológia a múltban is és ma is fontos szolgálatának tekintette a kisközösségek, különösen a falusi közösségek felkarolását (ld. faluszeminárium, népfőiskolai mozgalom). Az új szak indítása ezzel van összhangban.

 Lesznek-e szakirányai a szaknak?

 A gyakorlati szempontokat és igényeket szem előtt tartva, az alapozó ismereteken túl négyféle specializációt vagy szakirányt kínálunk a hallgatóknak. Az első az Egyházi művelődésszervező specializáció, ez a fentiekben vázolt feladatok ellátásával kapcsolatos. A második a Roma közösségszervező specializáció, amely missziói felfogású segítő szolgálatra készít fel. A harmadik a Himnológiai specializáció, amely az egyházi közösségek zenei életének szervezőit és vezetőit készíti fel, és a negyedik a Diakóniai specializáció, ez pedig a szeretetszolgálatban jártas munkatársakat képez.

 Mit lehet tudni a jelentkezésről?

 A maga rendje-módja szerint hirdetjük az új szakot, itt annyit szeretnék elmondani, hogy Teológiánk elérhetőségein kérhető jelentkezési lapon augusztus közepéig lehet jelentkezni. A felvételi alkalmassági beszélgetésre augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor.Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

(Forrás: reformatus.hu)