vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.16. 

Nem tűnt el az SZDSZ, csak átalakult

– Azért kerestem meg, kedves miniszter úr, mert a Magyar Fórum olvasói kíváncsiak Pozsgay Imre véleményére. Mit szól ahhoz, hogy 2010-ben Magyarország felszínéről eltűnt két rendszerváltó párt. Az SZDSZ és az MDF. Viszont nagy hirtelen felszínre bukkant két vadonatúj párt. Miből született, honnan jött e két párt és kik ők valójában?

 – Az MDF becsülete tűnt el az én szememben is sok oknál fogva. Az SZDSZ is hasonló okokból szenvedett vereséget. A társadalom ítélete könyörtelen, de az SZDSZ nem szűnt meg, nem is akar megszűnni, mondhatnám azt is, hogy már nyíltan beépült az MSZP-be, az LMP-be, és amellett a tömegközlésnek olyan eszközeibe, amelyek botrányról botrányra bukfenceztetni akarják a jelenlegi kormányt, de remélem, ez nem következik be. A két új párt valójában egy különös politikai helyzetet teremtett. Az, hogy a magyar ellenzék a Magyar Szocialista Pártból, a Lehet Más a Politikából, valamint a Jobbikból áll össze, arra is utal, hogy elvtelen összeegyeztetésekre kényszerülnek, mert ami valójában zavarja őket, az a fölényes többség, amit a Fidesz-KDNP megszerzett a parlamentben, és ezzel az ország akaratát, politikai szándékait is maga mellé állította.

 – Egy alomból való ez a három párt, a rendező elvük a Fidesz-ellenesség?

 – Igen, együttműködési szervezőerejük, hogy a Fidesz ellen vannak. Aki a Fidesz ellen van a jelenlegi helyzetben, valójában a nemzeti egység politikája, a közügyeknek a politikája ellen van.

 – Döbbenetes, párját ritkító eset, hogy egy parlamenti párt négy képviselőjéről kiderül, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

 – Ez engem is megdöbbentett, de különösen árulkodó az a módszer, ahogy megpróbálták kivédeni ezt a tényt, pedig olyan objektív és tárgyilagosan működő szervezetek állapították ezt meg róluk, amelyeknek törvényességét illetően semmi kétségem nincs, viszont erős kétséget ébresztettek aziránt, hogy a Jobbik képviselete törvényes-e? Ami a Jobbik magatartását illeti, azt hiszem, azzal, hogy amint ezen az átvilágításon elbukott, hirtelen újra gárdázni kezdett, olyan illeszkedési és beilleszkedési zavarokat árult el magáról, ami miatt a hívei hamarosan el fogják hagyni.

 – Noha egyértelműen beszélt a magyar kormány és a kormányfő is a gárdával kapcsolatban, egyes jobbikosok a Népszabadság segítségével új gárda szervezését jelentik be, mások közülük ezt tagadják.

 – Ez az anarchizmus már a kétségbeesés jele, hiszen annak a nagy sajtónyilvánossággal jutalmazott radikalizmusnak az alapjai, amelynek nevében a Jobbikot szavazatokhoz segítették, megszűnőben vannak. Látjuk a bizakodásra okot adó gazdasági, foglalkoztatási, szociális jelenségeket, s ezek létalapjában szüntetik meg a Jobbikot. Ez a kétségbeesés szülte a tanácsadóikban az ötletet: újabb gesztust kell tenni, legyen miről hírt adni, ismét gárdázzanak! Ez a gárdázás a magyar nemzeti jelszavak álcája alatt a nemzeti kibontakozás elleni akciók egyike. Gondoljunk bele: Magyarországnak most a világban és Európában szüksége van a jó hírnevére, s van akiknek ezek az akciók minden pénzt megérnek, hogy ezt a jó hírnevet is kockára tegyék, egyébként értelmetlenül.

 – Láttam azt a parlamenti közvetítést, amikor Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár beszélt és a jobbikos képviselők infantilis módon hátat fordítottak. Igaza van, miniszter úr, a szadesz nem tűnt el, csak átalakult. És miből jött az LMP?

 – A képviselőik és támogatóik jószándékát nem vonom kétségbe. Minden bizonnyal benne van a magyar politikai elit bukása, lezüllése. Egy ilyen jelszóval embereket, főleg ifjú szavazókat lehet hódítani. Ugyanakkor, ha átgondolom a parlamenti szereplésüket, a programjukat, liberális pártnak tűnnek. Van ezzel kapcsolatosan egy gondolatom, amelyet szeretnék megosztani az olvasókkal: a liberális pártoknak pártszervezési, szellemi alapjuk nincsen, hiszen az értékvállalásuk közös európai érték. Egy lakóháznak a házirendjét a szabadság, demokrácia, törvényesség, parlamentarizmus, emberi jogok adják. Ezen túl következnek a nemzeti sorskérdések, amikhez ezen az alapon nem lehet hozzányúlni, illetve ebből pártot alakítani nem lehet. Ez a házszabály vonatkozik minden európai politikai tényezőre, ugyanakkor az én szememben az SZDSZ és minden liberális pártkezdemény gazdasági megfontolásból származik, mégpedig a tőkefelhalmozás és a piac szabadságának az erősítése az állam, a társadalom rovására. Felmenteni a tőkét az alól a kötelezettsége alól, hogy a társadalomnak is tartozik valamivel. Liberális pártalapot nem látok mást, mint a gazdasági megfontolást a piac ellen. A piaci elv pedig – jól látjuk –, nagyon törékeny, ingatag talajt ad a tőke mozgásához. A tőke rászorul az államra, sőt kihasználja az államot, amikor válságba kerül, ahelyett, hogy társadalmi szolgálatra vállalkozna, mert így neki is jobb lenne.

 – Az LMP végül is 7%-ot szerzett, a Jobbik valamivel többet. Iszonyatos erővel nyomták be őket a magyar közéletbe. De miből és kik finanszírozták őket?

 – Ez az én kérdésem is, valójában, erre ma sincs még válasz. Ha egy igazi pártfinanszírozási és pártműködési törvényünk lenne, hivatalból kellene vizsgálni a  kérdést hogy miből, és honnan ? Ezt a kérdést eddig nem tették nekik föl.

 – Nem tudom, hogy a kedves miniszter úr, figyelte-e a közvélemény-kutatók jelentéseit? Mind a kettő párt szignifikánsan hanyatlásban van.

 – Igen, de éppen emiatt a legagresszívebb megnyilvánulásokra számítok, mert a beszorítottság, kétségbeesés mozgatja őket, ez a jelenlegi nemzetpolitikai dekrétum ügyében is megmutatkozott, valójában komédiát akarnak csinálni egy halálosan komoly ügyből, ez ugyanazok magatartása, akik1990-ben a Szent Koronát svájcisapkának nevezték, ugyanezen az értékrenden, gondolkodásmódon nevelkedtek.

 – Örülök, hogy szóba hozta ezt a témát: miért van ez a cirkusz és hőbörgés?

 – Amit most a kormány a nemzeti együttműködés jegyében kezdeményezett, nem szokatlan az európai államok és nemzetállamok történetében. Számukra elviselhetetlen, mert valójában megfosztja amúgyis hamis szerepüktől őket a magyar társadalom.

 

Győri Béla