vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.16. 

Buktak a Népszabadság sztárjai

Zazrivác Vona Gábor már rég nem érdekel senkit. Ahogy az új rendszer, a kétharmados felhatalmazásnak megfelelően, átitatja a magyar közéletet, ahogy a változás egyre egyértelműbb valósággá válik, úgy fordulnak el a közszereplők az MSZP-SZDSZ fémjelezte egykori hatalomtól. Egyre kevesebb, bár így is jelentős számú médium ismételgeti a lipótvárosi propagandagyártók lózungjait, a KISZ-táborok emléke, az összetartás valahogy halványul.

 A Népszabadság természetesen az utolsó mentsvárak közé tartozik. Most az újabb támadáshullámot is onnét szervezik. Az új rendszer elleni támadást egyetlen pontra koncentrálták. A miniszterelnök, Orbán Viktor a célpont, őt kell szidalmazni, tőle kell rettegni. Ha már az intézkedéseit nem nagyon érdemes támadni, mert jók, akkor érdemes nekimenni csak úgy. Orbán személyi kultuszt vezet be. Miért is? Volt bármiféle intézkedése, ami ezt sejtetné? Természetesen nem, de mit számít az.

Zazrivác Vona Gábor a Népszabadság-

ban naponta kétszer jelenik meg. Klasszi-kus propagandacikkekről van szó, ahol egy-két hitelesítő szándékú nácizás mellett a jelentéktelen figura óriásira van nagyítva. Mintha számítana, hogy mit mond. A már-már elfeledett együgyű tekintet  most új csillogást kap. A Népszabadság sztájlisztjai és mékaposai csak úgy locsolják a műkönnyet, a szövegírók keze alatt ég a billentyűzet. Vonából meg kell próbálni újra közéleti tényezőt varázsolni. Nem lesz könnyű, ezt tudják – hozott anyagból dolgoznak –, de reménykednek, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. A terv szerint a Jobbik és az MSZP egymást kell erősítse. Ennek megfelelően a Jobbik az MSZP nyilatkozatával szinte szó szerint egyező okfejtést adott elő, mindketten féltik a demokráci-

át a diktatúrát idéző határozat miatt. Jele-sül, hogy ki kell függeszteni a Nemzeti Együttműködés programját a közintézményekben.

Vona újratöltése és az egész offenzíva teljesen reménytelen, tudomásul kell vegyék: vége. Na, nem azért, mintha nem találhatnának nemzetközi támogatásra az újjáéledő Magyarország ellen. Nem azért, mintha nem lennének a határokon belül ellendrukkerek szépszámmal. Nem. Az elsődleges ok a tehetségtelenség. Vona és Mesterházy egyszerűen tehetségtelenek. Szürkék, műveletlenek, kisszerűek. Hiányzik belőlük a karizma. Horn Gyula cipőtalpáig se érnek, pedig ő sem mozgott a bölcselet éteri magasságaiban.

A Népszabadság sztárjai elbuktak. Ahogy az egyik félresikerült tehetségkutató műsorban szajkózták a zsűritagok: az a baj a produkcióval, hogy nem jött át.

 

czyba