vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.23. 

Nagyszülők és járművek

A hagyományos Szent Anna búcsút július 24–25-én tartják a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen, amelyhez kapcsolódik a Kristóf-napi járműmegáldás is. Szent Anna Szűz Mária édesanyja, vagyis Jézus nagyanyja. Tisztelete ferences hatásra terjedt el a középkorban. A keresztes háborúk és a rend szentföldi missziója nyomán a nyugati kereszténység ugyanis felfigyelt Jézus szülőföldjére, emberi életének emlékeire. Szent Anna, a Mária életét segítő nagyszülő, emberi közelségbe hozza számunkra a gyermek Jézust. Alakja ma is a nagyszülők családban betöltött fontos szerepére utal, akik óvják-védik, tanítják unokáikat, segítik felnőtt gyermekeiket.

 A palóc vidékek zárt társadalmi közegében különösen fontos szerep jutott a nagymamáknak, így nem véletlen, hogy nemzeti kegyhelyünk, Mátraverebély-Szentkút egyik legnépszerűbb, kifejezetten palóc búcsúja ez az ünnep.

 A Szent Anna-búcsút ebben az esztendőben július 24–25-én tartják. Főbb eseményei: 24-én, szombaton este hatkor az egri szeminárium idén szenteltjei mutatják be újmiséjüket, ezt követően áldják meg a járműveket. A július 25-én, vasárnap 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A szentmise után történik a nagyszülők személyes megáldása. A kétnapos búcsú részletes programja a kegyhely honlapján olvasható: szentkut.hu.

Minden búcsújárót szeretettel várnak a nemzeti kegyhelyet gondozó szentkúti ferencesek.

 

(Forrás: ofm.hu)