vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.23. 

Kihantolták a Ceausescu-házaspárt

Kihantolták július 21-én a román hatóságok a Ceausescu-házaspárt. Azt akarják kideríteni, hogy valóban Nicolae és Elena Ceausescu földi maradványait vannak-e a bukaresti Ghencea temetőben levő sírban. A diktátort és nejét 21 éve, az 1989-es romániai forradalom idején rögtönítélő törvényszék ítélte halálra és sortűzzel azonnal ki is végezték őket. Az exhumálás után DNS-mintákat vesznek, majd visszafedik a sírt. A kihantolás reggel hét órakor kezdődött, a család leszármazottjai kérésére csak szakértők voltak a helyszínen. A román hírügynökségek jelentése szerint a házaspár koporsója nem korhadt el, mindössze megfeketedett.

 A vizsgálat akár hat hónapig is eltarthat. A DNS-mintákat a rokonoktól vett mintákkal vetik össze, ez alapján születik meg a szakvélemény. Az exhumálás Valentin Ceausescu - a házaspár fia - és Mircea Oprean, Zoe Ceausescu - a házaspár lánya - férjének kérésére történik. Az időközben elhunyt Zoe Ceausescu éveken keresztül próbálkozott bizonyítani, hogy nem szülei vannak a Ceausescu-házaspár sírjának tartott nyughelyen eltemetve. Többször kérte az exhumálást, az ügyben döntő bírák azonban ezt sorozatosan elutasították.

 2005 áprilisában Zoe Ceausescu ki akarta váltani szülei sírhelyét. A temetőgondnokság ezt elutasította, azt állítva: semmilyen dokumentum nem bizonyítja, hogy valóban szüleit temették az igényelt sírba. Ugyanerre hivatkozva a bíróság is elutasította a kérést, de kötelezte a Védelmi Minisztériumot, hogy bizonyítsa be: valóban a kivégzett diktátor és felesége nyugszik ott. Az elmúlt években nem történt előrelépés az ügyben. Zoe halálát követően Valentin, a házaspár kisebbik gyermeke érte el, hogy kihantolhassák szülei feltételezett maradványait.