vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.30. 

Nincs több kifogás Koszovó ügyében - figyelmeztetés Szlovákiának is

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök igazságtalannak és a nemzetközi joggal szembehelyezkedőnek nevezte a The Times című brit lapnak adott interjújában, hogy öt európai uniós ország a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) állásfoglalása ellenére sem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét. A 42 éves politikus első alkalommal adott interjút azóta, hogy a bíróság nem kötelező érvényű állásfoglalásában kimondta: Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozata nem sértette a nemzetközi jog elveit.

Thaci a konzervatív brit lapnak nyilatkozva sürgette Spanyolországot, Görögországot, Ciprust, Szlovákiát és Romániát, hogy haladéktalanul támogassák Koszovó függetlenségét, és nyissanak utat mind hazája, mind pedig Szerbia európai uniós csatlakozása előtt.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta, közel 50 százalékos munkanélküliséggel küszködő Koszovónak égető szüksége van egy jobb jövő lehetőségére - olvasható a lapban. "Egységes Európára számítunk Koszovó ügyében" - fogalmazott Thaci.

Elmondta: Spanyolország, Görögország és a többiek korábban az ICJ döntésére vártak. "A helyzet most már egyértelmű, továbbra sem elismerni Koszovót igazságtalanul késlelteti európai kilátásainkat" - mutatott rá a kormányfő. Hozzátette, nem számíthatnak arra, hogy Szerbia Görögország és Spanyolország előtt ismerje el az ország függetlenségét.

Hashim Thaci felhívásával William Hague brit külügyminiszter is egyetértett. Hague szerint Koszovó az elmúlt két és fél évben független államként működött, ezért a politikus arra bátorítja az elszakadást eddig el nem ismerő országokat, hogy változtassanak álláspontjukon.

Thaci az interjúban elmondta, biztosította Koszovó washingtoni és brüsszeli barátait: demokratikus, a jog uralmán alapuló államot fognak építeni, amely semmifajta toleranciát nem mutat a korrupció és a szervezett bűnözés iránt.

Mint arra cikkében a The Times rámutatott, Koszovónak következő csatáját a burjánzó korrupció és a pénzmosás ellen kell megvívnia. A lap emlékeztetett: eurómilliók tűnnek el az illegális üzemanyag-, dohánytermék- és élelmiszerkereskedelem útvesztőiben, Pristinában gombamód szaporodnak az engedély nélkül felhúzott épületek.

A koszovói kormányfő szerint a politikának és az igazságszolgáltatásnak is megvan a maga területe. "Nem az a feladatom, hogy előre ítélkezzem, hanem hogy kitartsak a harcban" - mondta Thaci. Hozzátette, nem engedhetik, hogy a politika beavatkozzon.

Thaci azonban - mint arra a The Times is felhívja a figyelmet - nem bánik kesztyűs kézzel riválisaival. A jegybank elnökét, aki nem számít Thaci hívének, a napokban tartóztatták le. Legfőbb politikai ellenfelének, Ramush Haradinajnak pedig újra felelnie kell a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt, noha 2008-ban már tisztázták a háborús bűncselekmények vádja alól.

Thaci az interjúban felhívta a figyelmet, hogy az erőszak, amelynek a fegyveres harcok után a hírek szerint részese volt, már a múlté. "Azért harcoltunk, mert kellett. Nem azért, mert szerettünk volna. Szabadságot akartam az embereknek és az országnak. Azért nyilvánítottam ki Koszovó függetlenségét, mert ez volt a közakarat, és mert jogunk volt hozzá" - mondta.

Koszovóban egyszer és mindenkorra véget ért az erőszak, most már csak béke, stabilitás, fejlődés és integráció vár az országra - hangoztatta.

 

(Forrás: Felvidék Ma)